Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 20:11

Ωφέλειες για την Καλαμάτα από το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών

Οι φωτογραφίες είναι από το Δήμο Καλαμάτας του Τάσου Βαμβακά Οι φωτογραφίες είναι από το Δήμο Καλαμάτας του Τάσου Βαμβακά

ΜΕΓΑΛΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ 
Εξαιρετικά ευχαριστημένος είναι ο Δήμος Καλαμάτας από την, κατά κοινή γενική εντύπωση, μεγάλη απήχηση και επιτυχία που είχε στην πόλη ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών. Ο Δήμος τονίζει ότι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη της φιλοξενίας των Καλαματιανών και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία της πόλης με αποτέλεσμα να ψυχαγωγηθεί και χαρεί πολύς κόσμος. Επιπλέον ο Δήμος Καλαμάτας υπογραμμίζει ότι το Φεστιβάλ προσέφερε στην πόλη σημαντική διεθνή προβολή,  θα συντελέσει στην πολιτιστική της αναβάθμιση και ιδιαίτερα στη βελτίωση του επιπέδου των τοπικών χορωδιών. Τέλος, ο Δήμος τονίζει ότι το ραντεβού με την interKultur και τις χορωδίες του κόσμου ανανεώνεται για τον Οκτώβρη του 2019…

NIKAS-MHLITSH-KOZOMPOLH-FESTIVAL-XORODION-16-10-17.jpgΣτον πρώτο του απολογισμό και στο αφιέρωμα για τη χθεσινή τελετή λήξης του Φεστιβάλ ο Δήμος Καλαμάτας σημειώνει: «Η φιλοξενία των Καλαματιανών, την οποία πολύ εξετίμησαν οι ξένες αλλά και οι ελληνικές χορωδίες από άλλες περιοχές, καθώς και το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις απλώθηκαν σε όλη την πόλη και αγκάλιασαν όλες τις ηλικίες, είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας – 2017. Ο Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με πανηγυρικό τρόπο, στο κλειστό γυμναστήριο Τέντα, το πρωί της Κυριακής 15 Οκτωβρίου, ύστερα από 3 ημέρες απαιτητικής διαγωνιστικής διαδικασίας, που χάρισαν μουσική πανδαισία σε όσους τις παρακολούθησαν. Οι μουσικές εκδηλώσεις δεν περιορίσθηκαν, όμως, στους χώρους διεξαγωγής του Διαγωνισμού, καθώς άγγιξαν το κοινό της Καλαμάτας σε όλες τις συνοικίες μέσα από τις Συναυλίες Φιλίας και συνέβαλαν στην αξιοποίηση των στεγασμένων και ανοικτών υποδομών της πόλης.

NIKAS-XORODIES-APONOMES-16-10-17.jpgΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ ΛΑΩΝ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
Ξένες και ελληνικές χορωδίες, με διαφορετικά μουσικά στυλ και από πολλές περιοχές της υδρογείου, προσέγγισαν το ευρύ κοινό, τραγουδώντας σε δημόσιους χώρους με δωρεάν είσοδο: στο Β΄ ΚΑΠΗ, στην κεντρική προκυμαία λιμένα Καλαμάτας (δύο εκδηλώσεις), στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου (δύο εκδηλώσεις), στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο και στην πλατεία Διοικητηρίου.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗ
Ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας – 2017 υπήρξε πράγματι ένα «πανηγύρι» της χορωδιακής μουσικής, που απέδειξε ότι μπορούμε και υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες να διοργανώνουμε διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες προβάλλεται ο ελληνικός πολιτισμός, η πατρίδα μας και η Καλαμάτα. Την ίδια στιγμή, χορωδίες από έθνη μακρινά και κοντινά, από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βραζιλία, αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης, είχαν την ευκαιρία να δείξουν τα πολιτιστικά τους επιτεύγματα και, σε πνεύμα ευγενούς άμιλλας, να διαγωνισθούν για να κατακτήσουν τη διάκριση.

Στο 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, τον οποίο διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας και ο πολιτιστικός οργανισμός Interkultur, συμμετείχαν 52 χορωδίες από 14 χώρες (Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Δανία, Εσθονία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κύπρος, Μαλαισία, Νορβηγία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία και Ελλάδα), που αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από την Καλαμάτα και εν γένει την Ελλάδα.

VANAGS-ROMANS-16-10-17.jpg
Ρόμανς Βάναγκς, Λετονός, καλλιτεχνικός διευθυντής της interKultur για το Φεστιβάλ της Καλαμάτας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Στην τελετή λήξης, που περιέλαβε και τις απονομές των βραβεύσεων, οι παρουσιάστριες Ella Schmiede και Άννα Μαύρου ανέφεραν εντυπώσεις από το 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, επισημαίνοντας ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό του την ελληνική φιλοξενία και ζεστασιά. Μάλιστα, η Άννα Μαύρου απηύθυνε προς όλους, όσοι συμμετείχαν, ένα δίστιχο από τη Δωδεκάνησο:
«Ευχαριστώ σας που ΄ρθατε και στο καλό να πάτε,
πάντα να ξαναρχόσαστε και να μας αγαπάτε».
Επίσης, προβλήθηκε και βίντεο με στιγμιότυπα του Διαγωνισμού, κατά τη διάρκεια του οποίου κάθε χορωδία που ανεγνώριζε τον εαυτόν της εξέφραζε τον ενθουσιασμό της με κραυγές και χειροκροτήματα.

NIKAS-FESTIVAL-XORODION-LHXH-OMILIA-16-10-17.jpgΠ. Ε. ΝΙΚΑΣ: «ΑΡΧΙΖΕΙ Η
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2019»
Ακολούθως, ο Δήμαρχος απηύθυνε αποχαιρετιστήρια ομιλία, στην οποία ανέφερε τα εξής: «Εκφράζω την ευγνωμοσύνη της Καλαμάτας και των κατοίκων της προς την Interkultur, τα μέλη των 52 χορωδιών, τους εθελοντές μας, όλους όσοι με κάθε τρόπο στήριξαν τη μεγάλη μουσική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στην Καλαμάτα

Το 2019, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιακής Μουσικής, σας περιμένουμε όλους σας στην Καλαμάτα, την πόλη της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού, με διάθεση πάντοτε αγάπης, φιλίας και αναγνώρισης.

Ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας - 2017 ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Αρχίζει η προετοιμασία του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας – 2019. Καλό σας ταξίδι από την Καλαμάτα!».

R. VANAGS: «ΝΙΩΘΩ ΠΛΕΟΝ
ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»
Στη συνέχεια, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διαγωνισμού Romāns Vanags, στη δική του ομιλία αποχαιρετισμού, τόνισε – μεταξύ άλλων – ότι είναι ευτυχής που βρέθηκε στην Καλαμάτα για το 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών, απηύθυνε δε πολλές ευχαριστίες στο Δήμαρχο Καλαμάτας Π. Νίκα.

Ο κ. Vanags τόνισε ότι για να γίνει ένας πετυχημένος Διαγωνισμός και Φεστιβάλ χρειάζονται το τραγούδι και οι καλοί χορωδοί, μια θαυμάσια οργανωτική ομάδα και ένα εξαίρετο σώμα κριτών. Στην Καλαμάτα, υπήρχαν και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις.

Ακόμη, στάθηκε στην αποκάλυψη εικαστικού έργου στη μνήμη του πρωτεργάτη του Διαγωνισμού, Christian Ljunggren, τονίζοντας πως ο αείμνηστος μεγάλος μαέστρος και φίλος της Καλαμάτας «θα χαίρεται που θα βλέπει τα πρόσωπά σας».

Ο Λετονός κ. Vanags επεσήμανε ότι στον τόπο μας «αισθάνεται τόσο καλά, αισθάνεται σαν πολίτης της Καλαμάτας». Υπογράμμισε δε το γεγονός της άριστης συνεργασίας ανάμεσα στην οργανωτική ομάδα του Δήμου Καλαμάτας και σε εκείνην της Interkultur για την προετοιμασία και τη διενέργεια του Διαγωνισμού.

Ο κ. Vanags ανέφερε, τέλος, ότι μεταξύ των προσεχών Διαγωνισμών της Interkultur περιλαμβάνονται οι Παγκόσμιοι Αγώνες Χορωδιών, το 2018, στη Νότια Αφρική και οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες Χορωδιών, το 2019, στο Γκέτεμποργκ Σουηδίας.

FESTIVAL-XORODION-TENTA-LHXH-16-10-17.jpgΗΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ

ΧΟΡΩΔΙΑ ROSARTE
Κατόπιν, η σπουδαία και πολυβραβευμένη παιδική χορωδία Rosarte, που είχε ειδικά προσκληθεί από την Αθήνα όπου εδρεύει, τραγούδησε θαυμάσια, ξένα και ελληνικά τραγούδια, ενθουσιάζοντας το κοινό με την εξαιρετική απόδοσή της σε ένα δύσκολο χώρο, όπως η Τέντα. Τη χορωδία διηύθυνε η Ρόζη Μαστροσάββα, κριτής στο 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας και πολυβραβευμένη ιδρύτρια της Rosarte.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Ακολούθησαν οι επιδόσεις των βραβείων, σε κλίμα γενικευμένου ενθουσιασμού. Μεγάλοι νικητές οι χορωδίες του Πολυτεχνείου UiTM (Universiti Teknologi MARA) από τη Μαλαισία, με δύο πρωτιές σε επιμέρους τμήματα διαγωνισμού και το Μεγάλο Βραβείο για το γυναικείο σύνολο, οι χορωδίες Cantelena από την Πάτρα με πολλές ανώτατες διακρίσεις, καθώς και η ολιγομελής παιδική χορωδία Li – Ron από το Ισραήλ, που κατετάγη πρώτη στο Διαγωνισμό Θρησκευτικής Μουσικής.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
Η παρουσία και οι επιδόσεις πολλών σπουδαίων ξένων και ελληνικών χορωδιών, που έχουν μάλιστα εντάξει αρμονικά την κίνηση των μελών τους – με ευρηματικούς τρόπους – στο τραγούδι, πέραν της άρτιας απόδοσης των μουσικών κομματιών, οπωσδήποτε συντελεί παραδειγματικά στην πολιτιστική αναβάθμιση της Καλαμάτας και δίδει το έναυσμα περαιτέρω βελτίωσης των τοπικών χορωδιών.

ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΧΟΡΩΔΙΑΚΩΝ
ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Διακρίθηκαν, λοιπόν, και πολλές Καλαματιανές χορωδίες και μάλιστα ορισμένες προερχόμενες από το Δημοτικό Ωδείο:

1.«Μελίφωνο», του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη, που έλαβε χρυσό δίπλωμα κατηγορίας ΙΙ, στο διαγωνισμό για γυναικείες χορωδίες με επίπεδο δυσκολίας Ι

2.“Allegri”, υπό τη διεύθυνση της Άγγελα Λαζάρου, που έλαβε χάλκινο δίπλωμα κατηγορίας Χ, στο διαγωνισμό για μικτές χορωδίες με επίπεδο δυσκολίας ΙΙ

3.«Αρμονία», υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Γαργαλιώνη, που έλαβε χάλκινο δίπλωμα κατηγορίας V, στο διαγωνισμό για μικτές χορωδίες με επίπεδο δυσκολίας ΙΙ

4.«Χορίαμβος», υπό τη διεύθυνση του Νικολάου Παλαιολόγου, που έλαβε αργυρό δίπλωμα κατηγορίας ΙΙI, στο διαγωνισμό παραδοσιακής μουσικής

5.Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Τσιλίκα, που έλαβε χάλκινο δίπλωμα κατηγορίας VIΙΙ, στο διαγωνισμό παραδοσιακής μουσικής

6.«Νεανικό Μελίφωνο», υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη, που έλαβε χρυσό δίπλωμα κατηγορίας Ι, στο διαγωνισμό για νεανικές χορωδίες ίσων φωνών

7.Μικτή Χορωδία Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση του Νικολάου Πρίγκα, που έλαβε χρυσό δίπλωμα κατηγορίας ΙΙ, στο διαγωνισμό για νεανικές χορωδίες μικτών φωνών

8.Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής «Χόρευμα», υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Σιάχου, που έλαβε αργυρό δίπλωμα κατηγορίας IV, στο διαγωνισμό θρησκευτικής μουσικής

9.«Ορφεύς», υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη, που έλαβε χάλκινο δίπλωμα κατηγορίας V, στο διαγωνισμό θρησκευτικής μουσικής».