Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 08:44

Εξαιρετικές ταινίες για τον Νοέμβριο από την Κινηματογραφική Λέσχη

Εξαιρετικές ταινίες για τον Νοέμβριο από την Κινηματογραφική Λέσχη

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ
Οι ανθρώπινοι χαρακτήρες είναι το θέμα στο οποίο επικεντρώνεται η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας για τον μήνα Νοέμβριο, προβάλλοντας πέντε υπέροχες ταινίες και ανοίγοντας ταυτόχρονα τη χειμερινή σεζόν προβολών…

“Ο κινηματογράφος είναι μια κατ’ εξοχήν ανθρωποκεντρική μορφή τέχνης, με την έννοια ότι, κατά κανόνα μια ταινία, ακόμα κι όταν πραγματεύεται θέματα κοινωνικά, ιστορικά, πολιτικά ή ακόμα και φανταστικά, έχει ως σημείο αναφοράς τον άνθρωπο. Συχνά όμως, ο σκηνοθέτης εμπνέεται από την ίδια τη φύση και τη συμπεριφορά του ανθρώπου και στήνει μια ταινία - μια κινηματογραφική προσωπογραφία, με άξονα έναν χαρακτήρα, ένα φανταστικό πρόσωπο, γύρω από το οποίο περιστρέφεται ολόκληρη η ταινία, η οποία επί της ουσίας τον παρατηρεί, τον μελετά και τον καταγράφει.

Μήνας Χαρακτήρων λοιπόν ο Νοέμβριος, εγκαινιάζοντας τον πέμπτο χειμώνα της Λέσχης με πολύ ιδιαίτερες και σπάνιες ταινίες, αρχής γενομένης με το TONI ERDMANN (2/11) που εντυπωσίασε στο περσινό Φεστιβάλ των Καννών και μας συστήνει το “alter ego” που κρύβει ο καθένας μέσα του, μιας και ο ήρωας εφευρίσκει και υποδύεται έναν χαρακτήρα, προσπαθώντας να χτίσει μια ουσιαστική σχέση με την κόρη του και να την βοηθήσει να δει τη ζωή της με διαφορετική ματιά.

Ο Πίτερ Σέλερς σε έναν εντελώς κόντρα ρόλο, υποδύεται έναν αλληγορικό και μοναχικό χαρακτήρα που ανάβει τη σπίθα για πολλούς φιλοσοφικούς προβληματισμούς μέσα από το ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ ΚΥΡΙΕ ΤΣΑΝΣ (9/11), μια ταινία για τη διάβρωση της ψυχής του ανθρώπου από την τεχνολογία και τον καταναλωτισμό.

Ο Τζόζεφ Λόουζι με τον ΚΥΡΙΟ ΚΛΑΪΝ (16/11), εμπνευσμένος από το σύνολο του έργου του Κάφκα, δημιουργεί έναν υπαρξιακό αγώνα αναζήτησης ταυτότητας, μια ταινία για τη μοίρα και τη συνείδηση, τοποθετημένο στο Γερμανοκρατούμενο Παρίσι του 1942. Η προβολή της ταινίας συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα Ανεκτικότητας.

Χαρακτηριστικό δείγμα κινηματογραφικής προσωπογραφίας είναι η σχετικά άγνωστη ταινία του Λουκίνο Βισκόντι Ο ΞΕΝΟΣ (23/11), με έναν αξεπέραστο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, που δίνει σάρκα και οστά στο θεμελιώδες αυτό αριστούργημα του Αλμπέρ Καμύ.

Το ιδιαίτερο αυτό αφιέρωμα θα κλείσει με μία σπάνια και εξαιρετική ταινία, το THE FOUNTAINHEAD (30/11), ένα μανιφέστο στην κυριολεξία, για τη δύναμη της θέλησης και την πίστη στα «θέλω» και τα «πιστεύω» του ανθρώπου.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της λέσχης, πρόκειται να προβληθεί με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στον όροφο του BABA YAGA η εμβληματική ταινία Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΝΕΚΡΩΝ, με αφορμή το πρόσφατο θάνατο του δημιουργού της, Τζωρτζ Ρομέρο”.

Οι προβολές της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 21.30, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18.