Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2017 21:26

Υγεία - Εφηβεία - Πολιτιστική Κληρονομιά - Επιστήμη

Υγεία - Εφηβεία - Πολιτιστική Κληρονομιά - Επιστήμη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
Από 24 Ιανουαρίου έως 7 Φεβρουαρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με ειδικό αφιέρωμα στην Υγεία και τρεις ακόμη ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες: Εφηβεία, Πολιτιστική Κληρονομιά, Επιστήμη. Οι προβολές στην Καλαμάτα θα γίνουν στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, ενώ μέρος του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στην Αμαλιάδα, τη Σπάρτη, το Γύθειο, το Άργος και τη Δημητσάνα. Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια θα είναι και αυτή τη φορά ελεύθερα για το κοινό…

«Κάθε χρόνο το φεστιβάλ εμπεριέχει και ένα ειδικό αφιέρωμα με ειδικές προβολές, με έλληνες και ξένους καλεσμένους σκηνοθέτες. Το μεγάλο αφιέρωμα του 4ου διεθνούς  φεστιβάλ (2018) είναι “Κινηματογράφος και Υγεία”, το οποίο περιλαμβάνει προβολές, θεατρικά δρώμενα, διημερίδα με συμμετοχή ειδικών και δημιουργών, και εικαστική έκθεση» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της διοργάνωσης.
«Το φεστιβάλ φέτος συνεργάζεται με το Global Health Film Initiative στη Μ. Βρετανία, το Φεστιβάλ του Herceg Novi στο Μαυροβούνιο και το φεστιβάλ Cinema for Peace στη Γερμανία.
Ιδιαίτερη σημασία θα έχει και φέτος η εκπαιδευτική ζώνη (για το μαθητικό κοινό υπάρχει ειδική εκπαιδευτική ζώνη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ καθημερινά 9.00 με 1.00 όπου προβάλλονται ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ) που και τις τρεις προηγούμενες χρονιές είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Μόνο την περσινή χρονιά πάνω από 4.000 μαθητές παρακολούθησαν την εκπαιδευτική ζώνη στις πέντε πόλεις που διεξήχθη το φεστιβάλ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 θεματικές. Υγεία, εφηβεία, πολιτιστική κληρονομιά, επιστήμη. Φέτος συμμετέχουν και πολλοί ξένοι σκηνοθέτες, οι οποίοι θα βρίσκονται στις προβολές της εκπαιδευτικής ζώνης προκειμένου να συνομιλήσουν με τους μαθητές.
Στόχος μας και φέτος είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος να περιοδεύσει σε σχολεία της Μεσσηνίας, Αργολίδας και Αρκαδίας κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, μια δραστηριότητα που ξεκίνησε πιλοτικά πριν από δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία, σε χωριά και κωμοπόλεις της Μεσσηνίας, όπως τον Αριστομένη, τη Βαλύρα, την Πύλο, τη Χώρα, την Κορώνη και τη Μεσσήνη.
Για την εκπαιδευτική ζώνη το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης CAID, το φεστιβάλ αρχαιολογικού-ιστορικού ντοκιμαντέρ «Αγών» και το Kinder docs.
Για δεύτερη χρονιά θα δοθούν 2 βραβεία κοινού (1.000 ευρώ) για το καλύτερο ελληνικό και διεθνές ντοκιμαντέρ.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας, τον Δήμο Άργους - Μυκηνών και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς».