Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 17:50

“Οδηγίες εντίμου βίου” από τη Φωτεινή Βασιλοπούλου

“Οδηγίες εντίμου βίου” από τη Φωτεινή Βασιλοπούλου

Από αριστερά: Χαρά Νικολακοπούλου, Μαρία Γρηγοροπούλου, Ελένη Κοφτερού, Φωτεινή Βασιλοπούλου

“ΠΡΩΣΙΚΟ ΜΠΛΕ”
Αγώνας αυτοσυνειδησίας, απομυθοποίηση της αρρώστιας, προβληματισμός πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη, την ελευθερία, τη μοναξιά, τον έρωτα, το θάνατο. Ο άνθρωπος είναι πάντα το επίκεντρο στην ποίηση της Φωτεινής Βασιλοπούλου, η οποία το Σάββατο το βράδυ παρουσίασε στο ξενοδοχείο «Rex» στην Καλαμάτα, το «Πρωσικό μπλε», την πρώτη της ποιητική συλλογή που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις των Φίλων. Πρόκειται για τo δεύτερο βιβλίο της, μετά το «Για μια χούφτα ζωή» των εκδόσεων Γαβριηλίδη, με τα 17 εξαιρετικά διηγήματα...

Με το κίνημα των υπαρξιστών και τη φιλοσοφία του Σαρτρ συνέδεσε το ποιητικό περιεχόμενο του «Πρωσικού μπλε» η επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Μαρίνα Γρηγοροπούλου, μιλώντας για το βιβλίο. «Από το βάθος του Πρωσικού Μπλε προβάλλει μονάχα ο άνθρωπος» σημείωσε, ενώ παρατήρησε ότι η μελαγχολία στην ποίηση της Βασιλοπούλου δε συνιστά νοσηρό φαινόμενο, το αντίθετο.
Την ποιήτρια Ελένη Κοφτερού, δεύτερη ομιλήτρια της βραδιάς, η συλλογή την παρότρυνε να σκεφτεί την Έμιλυ Ντίκινσον αλλά και «Το μαγικό βουνό», το μυθιστόρημα όπου ο Τόμας Μαν γράφει επίσης για το εφήμερο της ζωής, προσεγγίζοντας και αυτός με το δικό του λυτρωτικό τρόπο την αρρώστια και το θάνατο. Έκανε επίσης λόγο για «Καρυωτακικές» αναφορές, μιλώντας όμως ταυτόχρονα για την ιαματική δύναμη της τέχνης και την ποίηση που ελαφρύνει το άλγος. 
Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος και συγγραφέας Χαρά Νικολακοπούλου, ενώ το κλείσιμο έγινε από τη Φωτεινή Βασιλοπούλου, η οποία αφιέρωσε στον κόσμο που βρέθηκε στην παρουσίαση, ένα χαρακτηριστικό ποίημά της:

Οδηγίες εντίμου βίου

Αργά να μπαίνεις, όπως η σιωπή
και απαλά να πέφτεις σαν το χιόνι.
Να ζεις ανεπαισθήτως.
Απόλαυσε ό,τι και αν βιώνεις!

Να μην υψώνεις ποτέ σου τη φωνή
ούτε να φέρνεις αντιρρήσεις
σ’ ό,τι κι αν πουν και
προς Θεού
αν διαπράττεται έγκλημα, κοίταζε αλλού!

Επιτυχώς τον βίο να τελειώσεις. Θα δεις
πώς όταν φθάσει της τελευτής σου η μέρα
δάκρυα οι τεθλιμμένοι θα σφουγγίζουν
για σένα συγγενείς.

Κι αφού στον κάδο ρίξουν
τη μύξα και τη θλίψη
για σένα που βυθίστηκες στην πλήξη
στο κάτωθι θα έχουν καταλήξει.

Θα λένε, πέθανε επιτυχώς.

Πράγματι, ήταν ένας σπάνιος νεκρός.

Μαρία Νίκα