Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 19:34

Καινοτομία και πρωτοπορία στον πολιτισμό λέει ότι θέλει ο δήμαρχος Καλαμάτας

Η Αναστασία Μπελογιάννη με το χαρακτικό που προσφέρθηκε στον τυχερό του 2018, ο Φίλιππος Σοφιανός και ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης Η Αναστασία Μπελογιάννη με το χαρακτικό που προσφέρθηκε στον τυχερό του 2018, ο Φίλιππος Σοφιανός και ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης

Η ΦΑΡΙΣ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΗΣ
Ο δήμαρχος που έχει αποχωρήσει από παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ επειδή δεν του άρεσε το κείμενο, ζήτησε σήμερα, κατά την κοπή της πίτας της Φάρις, «καινοτομίες παντού και πρωτοπορία» στον πολιτισμό «για να περάσουμε στην καινούργια εποχή»…

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι για το 2018 θα υπάρχουν συνεργασίες με την Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία θα παρουσιάσει παραγωγές της στην Καλαμάτα. Ανέφερε ότι εντός του χρόνου θα πιστοποιηθεί από τον Γερμανικό οίκο TUV SUD ότι οι μηχανισμοί της σκηνής του Μεγάρου Χορού δεν αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα ασφαλείας και ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που ορίζει η μελέτη. Είπε ότι αμέσως μετά θα τεθεί σε εφαρμογή η μελέτη για τη βιώσιμη λειτουργία του Μεγάρου και θα προσληφθεί με διαγωνισμό καλλιτεχνικός διευθυντής. Ακόμη ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε ότι μέσα στο 2018 θα γίνουν παρεμβάσεις για την οργάνωση του βεστιάριου του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου. Ότι θα ενταχθεί σε πρόγραμμα επισκευής η «Ηλέκτρα», η οποία θα λειτουργήσει ξανά ως κινηματογράφος και δύο ημέρες την εβδομάδα θα φιλοξενεί εκδηλώσεις του Δήμου ή φορέων.

Ο δήμαρχος κάλεσε τους παρισταμένους, από τους οποίους απουσίαζε η μεγάλη πλειοψηφία των εκπροσώπων των πολιτιστικών φορέων της πόλης, να αναλογίζονται ότι βρισκόμαστε σε εποχή ακραίας οικονομικής κρίσης και πως παρόλα αυτά δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην πολιτιστική πορεία της πόλης.

Επίσης ο κ. Νίκας ανέφερε ότι είναι πολύ μεγάλη κατάκτηση το γεγονός ότι δεν οφείλει ο Δήμος χρήματα για την πολιτιστική διαδικασία που υλοποιεί και σχολίασε ότι «δεν πρέπει να απλώνουμε τα πόδια μας πιο πέρα απ’ όσο φτάνει το μαξιλάρι» αλλά και ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό και από την άλλη να φεσώνουμε».

Τέλος ο δήμαρχος μίλησε πολύ επαινετικά για τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του Φεστιβάλ Χορού, του Δημοτικού Ωδείου, του Εικαστικού Εργαστηρίου, της Σχολής Χορού και τον σκηνοθέτη της νέα παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕΚ, Λίντα Καπετανέα, Στάθη Γυφτάκη, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, Θωμαΐς Σταμούλη και Φίλιππο Σοφιανό αντίστοιχα.

Πριν από το δήμαρχο η πρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη, τόνισε ότι ο πολιτισμός είναι ο πιο ισχυρός συνεκτικός δεσμός της κοινωνίας και ότι μπορεί να υπάρξει μια ενωτική πορεία για τον πολιτισμό,  χωρίς εκπτώσεις στις ιδέες του καθενός αλλά με συνθετική διάθεση.

Από το προσωπικό της Φάρις τυχερός στην κλήρωση που έγινε αναδείχθηκε ο Άκης Μαρίνος, που θα πάρει ως δώρο άδεια και από τους προσκεκλημένους ο συνταξιούχος πλέον διοικητικός διευθυντής της Φάρις, Πανάγος Φουρναράκης, που βρήκε το φλουρί της πίτας και κέρδισε ένα χαρακτικό του Χρ. Βελισσάρη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι και φέτος ο κόσμος είχε την ευκαιρία να απολαύσει μετά την κοπή της πίτας εκλεκτούς μεζέδες ως κεράσματα, προσφορά του Ανδρέα Ζαγάκου και της επιχείρησής του στην παραλία της Καλαμάτας «…στο κύμα».
Στ.Μ.