Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 23:03

Οι Μουσικές του Κόσμου μπαίνουν στον κόσμο του Ρεμπέτικου με τον Κώστα Γαλάνη

Κώστας Γαλάνης και Στάθης Γυφτάκης Κώστας Γαλάνης και Στάθης Γυφτάκης

ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
Οι Μουσικές του Κόσμου, που είναι κύκλος μουσικών εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, μπαίνουν την Κυριακή στον κόσμο του Ρεμπέτικου. Το αφιέρωμα έχει επιμεληθεί και θα παρουσιάσει ο πιανίστας, παιδαγωγός και ερευνητής Κώστας Γαλάνης, καθηγητής του Ωδείου. Το αφιέρωμα θα γίνει στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου, θα ξεκινήσει στις οχτώ το βράδυ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη…

Για τη συνέχιση του προγράμματος των Μουσικών του Κόσμου μίλησε, σε συνέντευξη Τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, Στάθης Γυφτάκης, που ανέφερε ότι αυτός ο κύκλος εκδηλώσεων παντρεύει τις διάφορες μουσικές εκφράσεις με εξαιρετικά αφιερώματα. Ανήγγειλε ακόμη ότι για την ημέρα των ερωτευμένων, 14 Φλεβάρη, ετοιμάζεται η πρέπουσα μουσική βραδιά με τίτλο «Το γαρ πολύ του έρωτος γεννά παραφροσύνη». Τέλος σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις των Μουσικών του Κόσμου θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Από την πλευρά του ο Κώστας Γαλάνης σημείωσε ότι το αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο θα περιλαμβάνει μια ιστορική αναδρομή στη μουσική αυτή έκφραση και μια προσέγγιση του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου που τη δημιούργησε. Θα είναι αφιέρωμα με μουσική, με έκθεση κειμηλίων που συνδέονται με το Ρεμπέτικο και με παράθεση σημαντικών πληροφοριών. Η αναδρομή που θα γίνει αφορά την περίοδο από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1950.

Τέλος ο Κώστας Γαλάνης σημείωσε ότι ύστερα από πρόταση της Ελλάδας, τον περασμένο χρόνο, το Ρεμπέτικο συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Στ.Μ.