Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 07:29

“Οι αστέρες του εγκληματικού πανθέου” όπως τους έζησε ο Πάνος Σόμπολος

“Οι αστέρες του εγκληματικού πανθέου” όπως τους έζησε ο Πάνος Σόμπολος

Σοφία Μπομπόνη, Δημήτρης Μητρόπουλος, Νικολέττα Κολυβάρη, Πάνος Σόμπολος, Περικλής Ξηρογιάννης

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Νίκος Κοεμτζής, Βαγγέλης Ρωχάμης, Κώστας Πάσσαρης, Σορίν Ματέι, Κατσούλας-Δημητροκάλης- Μαργέτη, Αδελφοί Παλαιοκώστα… Δεκαεννιά περιπτώσεις από το χώρο του εγκλήματος, όπως τις γνώρισε ο ίδιος μέσα από το αστυνομικό ρεπορτάζ στη διάρκεια μιας καριέρας 40 χρόνων, σκιαγραφεί στο τελευταίο συγγραφικό του εγχείρημα ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος. Το βιβλίο με τίτλο «Οι αστέρες του εγκληματικού πανθέου όπως τους έζησα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις-Δήμητρα Δημοπούλου»...

Για παρουσίαση προσώπων και καταστάσεων χωρίς ίχνος υπερβολής, πολύχρονη εργασία και επίμονη συγκέντρωση υλικού, έκανε λόγο μιλώντας για το βιβλίο και τον Πάνο Σόμπολο, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, αντιστράτηγος ε.ε., επίτιμος υπαρχηγός της ΕΛΑΣ.

Η αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Σοφία Μπομπόνη αναφέρθηκε στην εντιμότητα και το ήθος του Πάνου Σόμπολου, ο οποίος έζησε μια ζωή δίπλα «σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και εγκληματίες». Μίλησε για το σεβασμό που έδειχνε στο θύμα αλλά και τον θύτη, παρουσιάζοντας την είδηση, σημειώνοντας ότι πολλές φορές οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι του τηλεφωνούσαν για να μιλήσουν μαζί του, επειδή ήταν δίκαιος και τον εμπιστεύονταν. Μάλιστα στο βιβλίο, όπως είπε, αναφέρεται στην πορεία της ζωής τους και μετά την ολοκλήρωση της ποινής τους.

Για ένα συναρπαστικό αφήγημα που διαβάζεται απνευστί έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης. Διαβάζοντάς το ο ίδιος, όπως παρατήρησε, είχε την αίσθηση ότι μελετά ένα είδος δημοσιογραφικής εγκληματολογίας.

«Όλα αυτά δεν τα άκουσα ή τα διάβασα, ήμουν δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, τους έζησα, παρακολουθούσα, κατέγραφα και ενημέρωνα. Χωρίς κριτική. Αυτή είναι δουλειά άλλων. Για εμάς η είδηση είναι ιερή και πρέπει να τη σεβόμαστε. Δεν προσπάθησα να ηρωοποιήσω ούτε να καταδικάσω» τόνισε παίρνοντας το λόγο ο Πάνος Σόμπολος. Και πρόσθεσε: «Η δουλειά δε γίνεται από το γραφείο ή το τηλέφωνο αλλά στον τόπο που συμβαίνει το γεγονός». Διηγήθηκε επίσης περιπτώσεις εγκληματιών που ολοκληρώνοντας την ποινή τους άλλαζαν σελίδα, ξεκίνησαν μια νέα ζωή και ζουν μακριά από το έγκλημα και άλλες που οι άνθρωποι έμειναν αδιόρθωτοι. Χαρακτήρισε τέλος ιδιαίτερα χαλαρή τη δικαιοσύνη, αφού κάποιος που καταδικάζεται σε ισόβια, μπαίνει στη φυλακή για 16 χρόνια, αλλά στην ουσία εκτίει μόνο τα 3/5 της ποινής.

Ενδιαφέρον είχε η αναφορά του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας Παναγιώτη Πούπουζα, κατά τον χαιρετισμό του, ότι από το 2013 και μετά, στη Μεσσηνία, υπάρχει πτώση στη βαριά εγκληματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, το 2017, όπως είπε, δεν σημειώθηκε καμία ανθρωποκτονία στο νομό, ενώ από τις 12 ληστείες που έγιναν, μόνο η μία ήταν ένοπλη.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της «Ελευθερίας» Νικολέττα Κολυβάρη, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Ηλίας Γυφτέας εκ μέρους του Δημάρχου Καλαμάτας, ο αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής Βασίλης Καπέλιος και ο αντιστράτηγος ε.α. Αντώνης Αγγελόπουλος.

Μαρία Νίκα