Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 14:26

Πιστά αντίγραφα πλοίων παραδοσιακής ναυπηγικής σε έκθεση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΦΙΚΙΤΗ
Από απόψε μέχρι τις 29 Μάη 2018 θα λειτουργήσει η έκθεση ομοιωμάτων πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής, του Παναγιώτη Σοφικίτη, με τίτλο «Σαν καλοτάξιδο σκαρί…», την οποία θα εγκαινιάσει στις έξι το απόγευμα, στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Πρόκειται για 26 πιστά αντίγραφα των αντίστοιχων πρωτότυπων πλοίων. Μάλιστα δέκα από τα εκθέματα είναι ομοιώματα πλοίων της προεπαναστατικής, της επαναστατικής και μετεπαναστατικής περιόδου του 1821…

Ο δημιουργός των ομοιωμάτων, Παναγιώτης Σοφικίτης, σε συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι είναι η 2η έκθεσή του στην Καλαμάτα, την πόλη που ζει. Η 1η έγινε το 2014, ενώ το περασμένο καλοκαίρι εξέθεσε έργα του στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα.

Ο κ. Σοφικίτης ανέφερε επίσης ότι σκοπός των εκθέσεών του είναι να κατανοήσουν οι επισκέπτες το πώς συνδέεται η ναυτική ιστορία του τόπου με τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Τέλος ο δημιουργός εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την βοήθεια που του έχουν προσφέρει στον Χρήστο Συκά, τον Γιώργο Αγγελόπουλο, τον Κώστα Αγγελόπουλο, τον Νίκο Τζαβάρα, την Ισμήνη Κωνσταντοπούλου και ιδιαίτερα προς τη σύζυγό του, Λέττα Πετρουλάκη.

Από την πλευρά της η κ. Πετρουλάκη σημείωσε ότι η έκθεση αυτή αποφασίστηκε να γίνει ύστερα από τη γνώμη που της ζήτησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, για εκδηλώσεις που θα μπορούσε να διοργανώσει ο Δήμος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης. Όπως σημείωσε, πρότεινε την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης γιατί δημιουργίες αναφέρονται στην επαναστατική περίοδο.

Επίσης η κ. Πετρουλάκη ευχαρίστησε θερμά το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που διέθεσε αρχειακό υλικό το οποίο εκτίθεται μαζί με τα έργα, ενώ σημείωσε ότι το υλικό αυτό έχει μεταφραστεί και στα αγγλικά.

Τέλος κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί την έκθεση και ιδιαίτερα τους μαθητές και τα σχολεία, υπογραμμίζοντας τον εκπαιδευτικό της ρόλο.

Η έκθεση θα λειτουργεί κάθε εβδομάδα από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο, από τις δέκα το πρωί μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι και από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις εννέα το βράδυ.
Στ.Μ.