Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 16:59

“Υλικό Καποδίστριας” - Συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΡΟΥΜΕΛΗΣ

“Υλικό Καποδίστριας”  - Συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΡΟΥΜΕΛΗΣ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ 
Πρεμιέρα κάνει αύριο, Σάββατο, στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, η συμπαραγωγή των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων Καλαμάτας και Ρούμελης “Υλικό Καποδίστριας”, που ετοιμάστηκε ύστερα από παραγγελία και συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το κείμενο έχει γράψει, ύστερα από έρευνα σε μελέτες για τη ζωή του Καποδίστρια, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Γιάννης Μαργαρίτης, ο οποίος είναι και ο σκηνοθέτης αλλά και ηθοποιός στο έργο. Τον Καποδίστρια υποδύεται ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Ορφανός, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Κάστρο και την Κυριακή, ενώ στη συνέχεια θα παιχτεί σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη φυσικά στη Ρούμελη. Οι παραστάσεις στο Κάστρο θα ξεκινήσουν στις 9.30 το βράδυ…


Άρης Τσαμπαλίκας, Γιώργος Τσαπόγας, Νίκος Ορφανός, Δημήτρης Καλαντζής, Παντελής Δρούγας, Γιάννης Μαργαρίτης, Χρυσάνθη Δούζη

Παίζουν επίσης οι ηθοποιοί Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρης Καλαντζής, Γιώργος Τσαπόγας και Άρης Τσαμπαλίκας. Η μουσική είναι του Δημήτρη Οικονομάκη, το σκηνικό και τα κοστούμια του Δημήτρη Κακριδά και το βίντεο το Γιάννη Ντουσιόπουλου. 

Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης οι συντελεστές περιέγραψαν τον Ιωάννη Καποδίστρια ως μια πεφωτισμένη προσωπικότητα που ανέλαβε να κυβερνήσει ανθρώπους οι οποίοι είχαν μείνει αιώνες πίσω από άποψη νοοτροπίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μαργαρίτης ότι ο Καποδίστριας στην εποχή του μιλούσε για προτάγματα που ακόμη και σήμερα είναι επίκαιρα, όπως η ενωμένη Ευρώπη, όπως είπε, όταν οι άνθρωποι που κυβερνούσε είχαν μείνει στη νοοτροπία του 13ου αιώνα. Ο δε Νίκος Ορφανός ανέφερε ότι μέσα από την παρουσίαση της προσωπικότητας του Καποδίστρια στην παράσταση των δύο ΔΗΠΕΘΕΚ δίνεται κίνητρο στους θεατές να αναστοχαστούν πως θέλουν να είναι η Ελλάδα. 

Στη συνέντευξη Τύπου ευχήθηκε καλή επιτυχία ο πρόεδρος της Φάρις του Δήμου Καλαμάτας, στην οποία υπάγεται το ΔΗΠΕΘΕ, Παντελής Δρούγας, ο οποίος αναφέρθηκε και στη δύσκολη περίοδο που πέρασε γενικά ο θεσμός του θεάτρου εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας. 

Ο Γιάννης Μαργαρίτης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, όταν του ζήτησε να ετοιμαστεί μια παράσταση στο πλαίσιο του γιορτασμού των 200 χρόνων της Επανάστασης. Είπε ότι αμέσως πρότεινε η παράσταση να αφορά τον Ιωάννη Καποδίστρια, επισημαίνοντας ότι και στην αίτηση που είχε κάνει για την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ είχε στο προγραμματισμό να δημιουργήσει ένα έργο για τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας. 

Ο κ. Μαργαρίτης σημείωσε ότι το έργο αναφέρεται σε πολλά θέματα της ζωής του Καποδίστρια, όπως, μεταξύ άλλων, τον ανεκπλήρωτο έρωτά του με τη Ρωξάνδρα Στούρτζα. Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία των ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Ρούμελης, επισημαίνοντας και τη σημειολογία ότι τα δύο αυτά θέατρα εκπροσωπούν τις δύο κυριότερες περιοχές της Επανάστασης, τον Μοριά και τη Ρούμελη. 

Ο κ. Ορφανός από την πλευρά του, αφού αναφέρθηκε στη σχέση του από το παρελθόν τόσο με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας όσο και με τον κ. Μαργαρίτη, σημείωσε ότι η παράσταση “Υλικό Καποδίστριας” περιλαμβάνει τα στοιχεία που πρέπει να διακρίνουν τις παραγωγές των ΔΗΠΕΘΕ και ειδικότερα έχει υψηλό επίπεδο, μεταδίδει γνώσεις, υπηρετεί την τέχνη με σύγχρονο τρόπο, προσφέρει ψυχαγωγία, γενικά καλύπτει τις ψυχαγωγικές ανάγκες των πολιτών. 

Στην παράσταση αναφέρθηκαν και οι ηθοποιοί Γιώργος Τσαπόγας, Δημήτρης Καλαντζής, Άρης Τσαμπαλίκας και Χρυσάνθη Δούζη. 

Στ.Μ.