Σάββατο, 27 Αυγούστου 2022 01:27

Η σύγχρονη τέχνη σε μια νέα συνομιλία με το οχυρό συγκρότημα των Μούρτζινων-Τρουπάκηδων στην Καρδαμύλη

Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Στέλλα Χριστοφή Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Στέλλα Χριστοφή

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ “Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΛΙΘΩΝ”

Στις 7.30 το απόγευμα του Σαββάτου 27 Αυγούστου εγκαινιάζεται νέα σημαντική έκθεση σύγχρονης τέχνης, με τον τίτλο “Η αναβίωση των λίθων”, στο οχυρό συγκρότημα των Μούρτζινων-Τρουπάκηδων, στην παλιά Καρδαμύλη. Για τη νέα αυτή συνομιλία έργων τέχνης με το μνημείο μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά και η επιμελήτρια της έκθεσης, Στέλλα Χριστοφή, που είναι μια από τις και τους καλλιτέχνες που παρουσιάζουν έργα τους…

Η έκθεση, που θα λειτουργεί μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, είπε η κ. Μηλίτση-Κεχαγιά, εντάσσεται στη διαρκή προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για τη συμμετοχή των μνημείων στο σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Σημείωσε ότι το οχυρό των Μούρτζινων-Τρουπάκηδων προσφέρεται για τέτοιες εκδηλώσεις, διότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα οχυρά μνημεία, μετά από εκτεταμμένα έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ. 

Πρόσθεσε μάλιστα η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων ότι το συγκεκριμένο οχυρό έχει και άλλες φορές φιλοξενήσει πολύ σημαντικές καλλιτεχνικές εκθέσεις, που έχουν αποτυπωθεί ως εμπειρία τόσο στον ιστορικό αυτό χώρο όσο και στους ίδιους τους καλλιτέχνες. 

Η κ. Μηλίτση Κεχαγιά σημείωσε επίσης ότι ο διάλογος μεταξύ των καλλιτεχνικών δημιουργιών και του μνημείου έχει και μια πρόσθετη αξία γιατί μπορεί να συνδεθεί με τον εορτασμό της περσινής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς πρόκειται για χώρο από τον οποίο “ακούγονται” επαναστατικοί ψίθυροι, ως το οχυρό μιας πολύ σημαντικής οικογένειας με πολύ σημαντικό ρόλο στα χρόνια της επανάστασης. 

Με αφορμή την έκθεση έχει εκδοθεί, είπε τέλος η κ. Μηλίτση-Κεχαγιά, με την επιμέλεια της κ. Χριστοφή και τη χρηματοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ένας πολύ ενδιαφέρον κατάλογος, ενώ επισήμανε ακόμη την υποστήριξη της πραγματοποίησης της έκθεσης από το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. 

Η κ. Χριστοφή από την πλευρά της σημείωσε ότι η έκθεση “Η αναβίωση των λίθων” συναντά το όραμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και δίνει νέα πνοή σε ένα ζωντανό “απολίθωμα”. Στην έκθεση, πρόσθεσε, συμμετέχει μια σημαντική συλλογικότητα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αναγνωρισμένων στο χώρο της τέχνης αλλά και νέας γενιάς. Οι καλλιτέχνες, είπε η κ. Χριστοφή, εστιάζουν στο οχυρό της Παλιάς Καρδαμύλης και αναδεικνύουν εκφάνσεις της μανιάτικης κοινωνίας, αναβιώνοντας το τοπίο και κάνοντάς το αντιληπτό στους επισκέπτες. 

Στ.Μ.


Έργο του Κωστή Βελώνη 

Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία των καλλιτεχνών και των θεωρητικών θα πραγματοποιηθούν με την παράλληλη παρουσίαση της site specific performance «Ανάπαυση V», των Αγγελικής Χατζή (GR) και Βάσιας Πασπάλη (GR).

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες επιτόπιες δράσεις και υπαίθριες διαλέξεις.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μαρία Βαρελά (GR), Κωστής Βελώνης (GR), Mαρία Γεωργούλα (GR), Αναστασία Δούκα (GR), Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος (GR), Γιώργος Καζάζης (GR), Αντώνης Κανέλλος (GR), Αλεξάνδρα Κουμαντάκη (GR), Παύλος Νικολακόπουλος (GR), Ηλίας Παπαηλιάκης (GR), Γιώργος Παπαφίγκος (GR), Χαρά Πιπερίδου (GR), Πάνος Προφήτης (GR), Αντρέας Ragnar Κασάπης (GR), Αλέξης Φιδετζής (GR), Κώστας Χριστόπουλος (GR), Στέλλα Χριστοφή (CY/GR), Joan Ayrton (BR), Μάριον Inglessi (GR), Alexandra Roussopoulos (FR/GR/SW), VASKOS (Βασίλης Νούλας - Κώστας Τζημούλης) (NY/GR).

Τα έργα των καλλιτεχνών αναπτύσσουν νέες μεθοδολογίες με ευγενή συνύπαρξη στο πεδίο υποδοχής τους, στους εσωτερικούς και εξωτερικούς υπαίθριους χώρους. Νέες παραγωγές δημιουργούν οι Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Παύλος Νικολακόπουλος, Χαρά Πιπερίδου, Γιώργος Παπαφίγκος, Αλεξάνδρα Roussopoulos με site specific installations και in situ installations σε επιμέρους σημεία του χώρου αλληλοεπιδρώντας με την οργανική και εννοιολογική σημασία τους. Νέες γλυπτικές εγκαταστάσεις από τους Κωστή Βελώνη, Μαρία Γεωργούλα ενώ με σχέδια, prints και ζωγραφική νέων παραγωγών οι Στέλλα Χριστοφή, Κώστας Χριστόπουλος, Αντρέας Ragnar Κασάπης και Αλέξης Φιδετζής.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσση έκδοση/κατάλογο, με θεωρητικά διευρυμένες προσεγγίσεις (αρχαιολόγων, κοινωνιολόγων, αρχιτεκτόνων, θεωρητικών τέχνης) μέσα από την γραφή των: Δρ. Σωζήτας Γκουντούνα, Τάκη Κουμπή, Δρ. Άννας Μιχελή, Ελένης Ρήγα, Δρ. Σωτήρη Χτούρη, Δρ. Βασίλη Ψαρρά.

Ιδέα/Επιμέλεια έκθεσης: Στέλλα Χριστοφή.

Διοργάνωση-επιμέλεια: Στέλλα Χριστοφή/Δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Δρ. Κωνσταντίνα Γερολύμου, Αναστάσιος Παπαδόγκωνας (ΕΦΑ Μεσσηνίας).

Έκδοση Καταλόγου: ΥΠΠΟΑ- Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Ευγενική υποστήριξη έκθεσης: Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια (μέγας χορηγός) και Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός/Τεχνική υποστήριξη: ΕΦΑ Μεσσηνίας.

Οχυρό Συγκρότημα Τρουπάκηδων - Μούρτζινων, Παλιά Καρδαμύλη

Εγκαίνια: 27/8/2022, 19:30μ.μ.

Διάρκεια: 27/8/2022-28/10/2022

Καθημερινά εκτός Τρίτης, 8:00 π.μ.-8:00μ.μ.

Παράλληλες δράσεις

28/8/2022, 10:30 π.μ.

Υπαίθρια διάλεξη: Ομιλητής: Σωτήρης Χτούρης, Κοινωνιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

29/8/2022, 17:30 μ.μ.

Ξενάγηση στην έκθεση από την επιμελήτρια κ. Στέλλα Χριστοφή.