Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 10:44

Έκθεση ζωγραφικής με θέμα “Ρεμπέτικο” με τον Γιώργο Κόρδη

Έκθεση ζωγραφικής με θέμα “Ρεμπέτικο” με τον Γιώργο Κόρδη

ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Έκθεση του φημισμένου ζωγράφου, εικονογράφου και πανεπιστημιακού Γιώργου Κόρδη, με θέμα “Ρεμπέτικο”, διοργανώνει το Κέντρο Εικαστικής Τέχνης Καλαμάτας (Εικαστικός Τομέας Φάρις του Δήμου Καλαμάτας), από τις 10 Δεκέμβρη (εγκαίνια) μέχρι τις 27 Γενάρη 2023. Ο καλλιτέχνης και πανεπιστημιακός την επομένη των εγκαινίων, 11 Δεκέμβρη, θα δώσει διάλεξη για τη σύγχρονη εικονογραφία και ζωγραφική. Στη διοργάνωση της έκθεσης και της διάλεξης συμμετέχει και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Φάρις.

Η σχετική εισήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εικαστικού Τομέα της Φάρις, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, εγκρίθηκε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις. 

Στην έκθεση “Ρεμπέτικο” θα παρουσιαστούν “δέκα τέσσερα έργα τα οποία αναφέρονται στον πλούσιο και γνήσια ελληνικό κόσμο του ρεμπέτικου τραγουδιού. Στην εκατονταετηρίδα της Μικρασιατικής τραγωδίας τα έργα του Γιώργου Κόρδη δίνουν με το δικό του ανεπανάληπτο ζωγραφικό ύφος όλη την μουσική ρώμη και ελληνική εκφραστικότητα του ρεμπέτικου τραγουδιού. Το ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο διαμορφώθηκε στις προσφυγικές παραγκουπόλεις, όπου ρίζωσε ο ξεριζωμένος μικρασιατικός πληθυσμός ενσωματώνει μέσα του όλα τα λαμπερά κοιτάσματα της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, του δημοτικού τραγουδιού, και της μικρασιατικής μουσικής παράδοσης”.

Στα εγκαίνια θα υπάρχει και μουσικό μέρος με σχήμα που θα παίξει ρεμπέτικα τραγούδια.