Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 13:06

“Ντρέδες: Οι ανυπότακτοι οπλαρχηγοί του Μοριά” - Επιστημονική ημερίδα στην Παλαιά Βουλή

“Ντρέδες: Οι ανυπότακτοι οπλαρχηγοί του Μοριά” - Επιστημονική ημερίδα στην Παλαιά Βουλή

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 

Επιστημονική ημερίδα για τους Ντρέδες, τους γενναίους πολεμιστές από τα αρβανιτοχώρια της Τριφυλίας που είχαν μεγάλη συμβολή στις νικηφόρες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023, στις εφτά το απόγευμα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού…

“Πρόκειται για μια ξεχωριστή εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου, μνήμης και σεβασμού στους ήρωες που αγωνίστηκαν στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας” σημειώνεται στην πρόσκληση της εκδήλωσης. 

Θα μιλήσουν η Νάση Μπάλτα, καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με θέμα “Οι Ντρέδες και η συμβολή τους στην Επανάσταση του 1821. Ζητήματα ιστορίας και ιστοριογραφίας”. Δημήτρης Πανομήτρος, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων, με θέμα: “Αρκαδινοί Ντρέδες, ετυμολογική προσέγγιση ονομάτων. Παναγιώτης Ιωάννου, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με θέμα: “Ο ζωγράφος Βελισσάριος Κορένσιος (1558-1646) και τα δίκτυα των Ισπανών στη Μεσόγειο”. 

Θα απευθύνουν χαιρετισμό η Γεωργία Αθανασοπούλου, γενική Πρόξενος του Παναμά στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, με καταγωγή τα Σουλιμοχώρια. Η πρόεδρος του Centre Culture Hellenique, Κατερίνα Ξυλά, από το Παρίσι. Ο πρόεδρος Κυπρίων, Γαλλίας και Ευρώπης, Ευαγόρας Μαυρομμάτης, από το Παρίσι.

Από την αίθουσα της Παλαιάς Βουλής θα απευθύνουν χαιρετισμό οι: Αλέξανδρος Παπατσώρης, δικηγόρος, απόγονος Ντρέδων και ο Νίκος Κούκης, ιστορικός, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Το καλωσόρισμα θα κάνει ο Σταύρος Σταθόπουλος, επιμελητής της επετειακής έκδοσης “Ντρέδες: Στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας”.