Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Μία πολίτης του κόσμου από το Διαβολίτσι

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ 
Από την Καλαμάτα στην Αθήνα και από εκεί Νέα Ορλεάνη, Νέα Υόρκη, Σουηδία, Μεξικό, Ισραήλ, Βερολίνο… Ένα διαρκές ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, δράση και πολύ γράψιμο είναι η ζωή της Ιωάννας Καρατζαφέρη. Γι’ αυτήν τη συναρπαστική ζωή, αλλά και για τα βιβλία της μίλησε τη Δευτέρα το βράδυ στο κοινό της Καλαμάτας...

(φωτογραφίες)

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ 

Της Μαρίας Νίκα
Από την Καλαμάτα στην Αθήνα και από εκεί Νέα Ορλεάνη, Νέα Υόρκη, Σουηδία, Μεξικό, Ισραήλ, Βερολίνο… Ένα διαρκές ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, δράση και πολύ γράψιμο είναι η ζωή της Ιωάννας Καρατζαφέρη. Γι’ αυτήν τη συναρπαστική ζωή, αλλά και για τα βιβλία της μίλησε τη Δευτέρα το βράδυ στο κοινό της Καλαμάτας, προσκεκλημένη του Πολιτιστικού Αντίλογου και του βιβλιοπωλείου «Βιβλιόπολις».

Για μια εκδήλωση που η Καλαμάτα χρωστούσε στην πολυγραφότατη, βραβευμένη συγγραφέα έκανε λόγο ο πολιτικός μηχανικός Βύρων Χαρίτσης, εκ των ομιλητών, εκφράζοντας παράλληλα το ερώτημα: «Δεν είναι κρίμα να μην έχει παρουσιαστεί ακόμη στον τόπο που γεννήθηκε;».
Είπε επίσης για την καταγωγή της από το Διαβολίτσι, όπου διατηρεί σπίτι με την αδελφή της και το επισκέπτονται συχνά, αλλά και για το «Μπαζαγιάζι» (λόφος κοντά στο Διαβολίτσι), ένα από τα βιβλία της όπου «δίνει με τόση παραστατικότητα τη σκληρή ζωή των χωρικών, τον αγώνα τους για επιβίωση, τα έθιμά τους, τις γιορτές τους, τις λύπες τους, την προπολεμική περίοδο μέχρι τη δεκαετία του ΄70, που θα πίστευε κανείς ότι η συγγραφέας έζησε όλη της τη ζωή στο χωριό».
Στα έργα της, πρόσθεσε ο Β. Χαρίτσης, η Ιωάννα μιλά για την ανθρώπινη συνείδηση, τη γυναικεία υπόσταση, την ελευθερία, την αυτονομία του ατόμου, τον έρωτα, το θάνατο, τα όνειρά της, τους εφιάλτες της. Μιλάει όμως πολύ και για τον τόπο της, το Διαβολίτσι, την Καλαμάτα, την Ελλάδα.
«Τα ταξίδια της, της δίνουν πλούσιο υλικό για τα βιβλία της. Ανάμεσα στις σελίδες τους καθρεφτίζεται η βιωματική της περιπλάνηση» σημείωσε ο ομιλητής, χαρακτηρίζοντας τη συγγραφέα «Πολίτη του κόσμου», «Global woman», άνθρωπο με χιούμορ, αεικίνητη και δυναμική, αλλά και σεμνή, όπως είναι ή οφείλουν να είναι οι πραγματικά σημαντικοί άνθρωποι.
Στο συγγραφικό έργο της Ιωάννας Καρατζαφέρη αναφέρθηκε η Βενέττα Λαμπροπούλου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με καταγωγή επίσης από τη Μεσσηνία. Είπε για το πώς έγραψε, «κλεισμένη» σε ένα επιπλωμένο στούντιο του Μανχάταν, το πρώτο της βιβλίο, τα «Επιπλωμένα δωμάτια», που απέσπασε και το Κρατικό Βραβείο το 1963. Μίλησε για στιγμές στα έργα της που «έχουν το βάθος μιας αιωνιότητας. Ο αναγνώστης δεν αντέχει να αφήσει κάτω το βιβλίο». Με αφορμή το τελευταίο της μυθιστόρημα «Ο τόπος μου είναι παντού», η Β. Λαμπροπούλου αναφέρθηκε στην άποψη της συγγραφέα για την έννοια τόπος: «Ο τόπος μας είναι μέσα μας, καθορίζεται από εμάς».
Αποσπάσματα από βιβλία της κας Καρατζαφέρη διάβασε η Δήμητρα Νικολού, ενώ η βραδιά έκλεισε με την ίδια τη συγγραφέα. Είπε για το πώς έφυγε στα είκοσί της χρόνια για τη Νέα Ορλεάνη όπου έζησε για ένα διάστημα με τον θείο της, πώς βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, την οποία συνεχίζει να επισκέπτεται, πως έστειλε το πρώτο της χειρόγραφο στην Ελλάδα για να εκδοθεί, πως αναγκάστηκε να ταξιδέψει στη Σουηδία, για να αποφύγει τις πιέσεις του ελληνικού χουντικού προξενείου και των αμερικανικών αρχών, πως παντρεύτηκε και χώρισε πολύ γρήγορα. Μίλησε ακόμη για τα πολλά ταξίδια που έκανε, τις σπουδές της, αλλά και την ευαισθητοποίησή της στο θέμα των δικαιωμάτων των αφροαμερικανών από τα πρώτα χρόνια της παραμονής της στην Αμερική έως και σήμερα. 
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κέλλυ Δημητρούλια.

Φωτογραφίες
1 Ιωάννα Καρατζαφέρη
2 Δήμητρα Νικολού, Βενέττα Λαμπροπούλου, Κέλλυ Δημητρούλια, Βύρων Χαρίτσης