Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Ο Χρήστος Χωμενίδης με τη «Νίκη» στην Καλαμάτα

Μαρία Τσαγκαράκη, Χρήστος Χωμενίδης, Νίκος Γιουρτουμάς Μαρία Τσαγκαράκη, Χρήστος Χωμενίδης, Νίκος Γιουρτουμάς

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 
Στην Καλαμάτα ο Χρήστος Χωμενίδης πρωτοήρθε το 1976. Ήταν 10 χρονώ και ταξίδεψε με το τρένο που έκανε 8 ώρες για να φτάσει. Στη Μεσσηνία όμως έχει και ρίζες. Η γιαγιά του, η μάνα της «Νίκης», της ηρωίδας του νέου του βιβλίου, ήταν από το Λουτρό της Οιχαλίας. Όσο για τη Νίκη, όπως θα καταλάβατε, ήταν η μητέρα του…

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 

Της Μαρίας Νίκα 
Στην Καλαμάτα ο Χρήστος Χωμενίδης πρωτοήρθε το 1976. Ήταν 10 χρονώ και ταξίδεψε με το τρένο που έκανε 8 ώρες για να φτάσει. Στη Μεσσηνία όμως έχει και ρίζες. Η γιαγιά του, η μάνα της «Νίκης», της ηρωίδας του νέου του βιβλίου, ήταν από το Λουτρό της Οιχαλίας. Όσο για τη Νίκη, όπως θα καταλάβατε, ήταν η μητέρα του… 

Τη Δευτέρα το βράδυ ο γνωστός συγγραφέας βρέθηκε ξανά στην Καλαμάτα, προσκεκλημένος του βιβλιοπωλείου «Βιβλιόπολις», όπου μίλησε για τη «Νίκη». Την κόρη του Βασίλη Νεφελούφη (γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ), που γεννήθηκε το 1938 και μόλις 70 ημερών βρέφος στάλθηκε στην εξορία παρέα με τη μάνα της, η οποία αρνήθηκε να την αφήσει πίσω σε οικοτροφείο.
Μετά τη διαγραφή του πατέρα της από το κόμμα και το κυνήγημά του ταυτόχρονα από τους «εθνικόφρονες», η οικογένεια νοίκιασε με ψεύτικο όνομα ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη όπου έζησε σχεδόν έγκλειστη από το 1947 μέχρι το 1955. Η Νίκη ήταν μαζί τους. Σταμάτησε το σχολείο και διδασκόταν κατ’ οίκον από τον πατέρα της, ο οποίος στο πρόγραμμα διδασκαλίας είχε προσθέσει και τη ρώσικη γλώσσα.
Ακολούθησε ο μεγάλος έρωτας με τον πατέρα του Χρήστου Χωμενίδη, δικηγόρο, επίσης από αριστερή οικογένεια (ο παππούς Χρήστος Χωμενίδης, συνιδρυτής του ΕΑΜ, εκτελέστηκε για την αντιστασιακή του δράση). Στη χούντα οι γονείς της Νίκης φυλακίστηκαν, εκείνη αρνήθηκε να τους αποκηρύξει και απολύθηκε από τη δουλειά της.
Η Νίκη πέθανε το 2008 στα 70 της, από καρκίνο στο αριστερό χέρι, το οποίο αρνήθηκε να κόψει, όπως της έλεγαν οι γιατροί, για να ζήσει.

Την ιστορία της Νίκης, με φόντο τις εποχές που έζησε, αφηγείται ο Χρήστος Χωμενίδης στο βιβλίο του, το οποίο, όπως αποκάλυψε προχθές, ξεκίνησε να γράφει ως επιστολή προς την κόρη του, προκειμένου να μάθει κάποτε την ιστορία της οικογένειάς της.
«Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που είχε έντονη ιστορική συνείδηση, με ανθρώπους που έδρασαν, έπαθαν και γνώριζαν» πρόσθεσε ο συγγραφέας. Αναφέρθηκε στους διχασμούς του παρελθόντος, που «λίγο να σκάψεις, ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια». Είπε για το σύνθημα «Βάρκιζα τέλος!» που είδε πρόσφατα σε τοίχο της Αθήνας και του προκάλεσε τρόμο, ενώ πρόσθεσε ότι «η ζωή δεν είναι επίπεδη, δηλαδή ο καλός και ο κακός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα δύο άκρα είναι το ίδιο».
Όσο για τη «Νίκη», είπε ότι δεν είναι το βιβλίο ενός γιου για τη μάνα του, αλλά το μυθιστόρημα για μια γυναίκα.

Για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο Νίκος Γιουρτουμάς από τη Λέσχη Ανάγνωσης Καλαμάτας «Βιβλιολογία» και η Μαρία Τσαγκαράκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας.
Ο Νίκος Γιουρτουμάς έκανε λόγο για ένα βαθύτατα ψυχογραφικό μυθιστόρημα, όπου οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα τη ζωή της Νίκης και των υπόλοιπων ηρώων. Ένα βιβλίο που μιλά για τον υπαρκτό σοσιαλισμό και την εξιδανίκευσή του, αλλά και για τους «εθνικόφρονες» και τους δωσίλογους, που αντί να τιμωρηθούν κυριάρχησαν μετά τον πόλεμο.
Στο βαρύ ιστορικό παρελθόν του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη αναφέρθηκε η Μαρία Τσαγκαράκη, σημειώνοντας ότι στο βιβλίο του βλέπει με νηφαλιότητα και ωριμότητα την ιστορία της οικογένειάς του. Σχολίασε επίσης το κομμάτι εκείνο που αναφέρεται στα γεγονότα του Μελιγαλά, λέγοντας ότι είναι εξαιρετικός ο τρόπος που ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει γι’ αυτό.