Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 17:29

«Ποιός ανακάλυψε την Αμερική;»

H συγγραφέας και ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη H συγγραφέας και ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΣΚΗΝΗ 
Πρόβες με το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιός ανακάλυψε την Αμερική;», έχει ξεκινήσει η καλαματιανή θεατρική ομάδα «Αυτοσχέδια Σκηνή», σε σκηνοθεσία Μαρίας Α. Σκαφιδά, ενώ η πρεμιέρα αναμένεται τον Μάρτιο…

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΣΚΗΝΗ 
Πρόβες με το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιός ανακάλυψε την Αμερική;», έχει ξεκινήσει η καλαματιανή θεατρική ομάδα «Αυτοσχέδια Σκηνή», σε σκηνοθεσία Μαρίας Α. Σκαφιδά, ενώ η πρεμιέρα αναμένεται τον Μάρτιο… 

Δυο γυναίκες ξετυλίγουν το κουβάρι της ζωής τους. Θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε, θα σκεφτούμε. 
Μια φορά ήταν η Αμερική… Ήταν πόθοι, έρωτες, επιθυμίες, επιτυχίες, προσδοκίες, συγκινήσεις, επιβεβαιώσεις. Ήταν όμως και λάθη, αποτυχίες, απογοητεύσεις, ματαιώσεις, διαψεύσεις. Ήταν ναυάγια αλλά και διασώσεις. Ήταν δηλαδή η ζωή εκεί έξω και η ζωή εδώ, μέσα μας. Και ήταν μια φορά, δύο κοριτσάκια, η Λίζα και η Καίτη, που γνωρίστηκαν στα οκτώ τους χρόνια και που εμείς θα ταξιδέψουμε μαζί τους ως τα 88 τους, αφού τίποτα δεν μπορούσε να τις χωρίσει. Ένα θεατρικό έργο, μια πορεία σαν ταξίδι μακρινό, ένας κόσμος σαν την ίδια μας τη ζωή με το γέλιο της και με το δάκρυ της. 
Με άμεσο λόγο και κινηματογραφικούς ρυθμούς, το ταξίδι αυτό καλεί το κοινό να ξαναζήσει τη μοναδική εμπειρία, να ονειρευτεί τη δική του Αμερική και να σαλπάρει για το ανύπαρκτο ίσως αλλά μαγικό λιμάνι της… 

Χρύσα Σπηλιώτη
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια σαν ηθοποιός. Υπήρξε απ’ τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη, του «Θεάτρου της Άνοιξης», συνεργάστηκε επίσης με το «Θέατρο του Νότου», το «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», το «Εθνικό Θέατρο», την «Ελεύθερη σκηνή» και πολλά άλλα. Συμμετείχε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.
Από το 1997 έχει στραφεί κυρίως στη συγγραφή θεατρικών κειμένων. Έργα της, που έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και κάποια στο εξωτερικό (Ν. Υόρκη, Λονδίνο, Κροατία, Ολλανδία), είναι: «Ποιός ανακάλυψε την Αμερική;», «Σκοτσέζικο Ντους», «Αγκά - σφι και φι», «Με διαφορά στήθους», «Φωτιά και Νερό», «Ποιός κοιμάται απόψε;», «Το μάτι της Τίγρης». Τα έργα της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Δωδώνη», «Καστανιώτης», «Σοκόλης- Κουλεδάκης», ενώ η συλλογή διηγημάτων της «Χαμένο δίκιο» από τις εκδόσεις «Κέδρος».
Το «Ποιός ανακάλυψε την Αμερική;» έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες και εμπεριέχεται στα πολωνικά στην επίτομη ανθολογία ελληνικών κειμένων «Z Parnasu I Olimpu», ενώ το «Φωτιά και Νερό» έχει μεταφραστεί και παιχτεί στα αγγλικά στο Tristan Bates Theatre.
Έχει σκηνοθετήσει τα έργα της «Αγκά - σφι και φι» σε δύο διαφορετικές παραστάσεις (ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αθήνα Altera Pars) και το «Ποιός κοιμάται απόψε;» στο 104 κέντρο Λόγου και Τέχνης.
Έχει διατελέσει γενική γραμματέας του Ι.Τ.Ι. (Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου) και παραμένει μέλος του Δ.Σ.
Παρουσίαζε επί τρία χρόνια το καθημερινό τηλεοπτικό νηπιαγωγείο της ΕΡΤ «Γύρω γύρω όλοι», γράφοντας παράλληλα τα κείμενα των εκπομπών.
Έγραψε και παρουσίασε στην ΕΡΤ, σε συνεργασία με την Αννέτα Παπαθανασίου και την Ολυμπία Μπασκλαβάνη, την παιδική σειρά «Φώτα παρακαλώ». Έγραψε και παρουσίασε την παιδική σειρά της ΕΡΤ «Μπουρμπουλήθρες», το παιδικό θεατρικό έργο «Στη χώρα του Καρνάβαλου», παραμύθια για τη ραδιοφωνική σειρά του 2ου προγράμματος της ΕΡΤ «...Και όνειρα γλυκά», τη ραδιοφωνική σειρά «Χίλιες νύχτες κι ένας Νασρεντίν», που παιζόταν για τρία χρόνια από την Ελληνική Ραδιοφωνία.
Υπέγραψε επίσης το σενάριο του τηλεοπτικού σήριαλ για ενήλικους «Την κατάλληλη στιγμή», που προβλήθηκε στην ΕΡΤ.