Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 13:24

Σεμινάριο από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ

Σεμινάριο από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΧΑΝΙΑ - ΑΘΗΝΑ 
Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Εξαιρετικά παρθένο πολυποικιλιακό ελαιόλαδο: η τέχνη της σύνθεσης» διοργανώνει το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου…

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΧΑΝΙΑ - ΑΘΗΝΑ 
Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Εξαιρετικά παρθένο πολυποικιλιακό ελαιόλαδο: η τέχνη της σύνθεσης» διοργανώνει το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου…

και την υποστήριξη φορέων του συγκεκριμένου τομέα. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα (25-26 Ιανουαρίου), στα Χανιά (28-29 Ιανουαρίου) και στην Αθήνα (31 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου).
Εκτός από την κορωνέικη ποικιλία, που είναι το πιο διαδεδομένο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο στην Ελλάδα, υπάρχουν και άλλες ελληνικές ποικιλίες ελιάς με εξαιρετικά γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά. Στην προσπάθεια ανάδειξης των ποικιλιών αυτών, το σεμινάριο αποσκοπεί στην εκπαίδευση επαγγελματιών του ελαιοκομικού τομέα στην τέχνη της σύνθεσης πολυποικιλιακών ελαιολάδων που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις ενός απαιτητικού καταναλωτικού κοινού.
Στο σεμινάριο θα αναπτυχθούν θεωρητικά θέματα που αφορούν τη συσχέτιση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου με όλα τα στάδια παραγωγής και διαχείρισής του, από τον ελαιώνα μέχρι το ράφι, το αρωματικό προφίλ ελληνικών ποικιλιών, ο ρόλος της χημείας, καθώς και η εμπορική σκοπιμότητα της δημιουργίας ενός πολυποικιλιακού ελαιόλαδου. Ταυτόχρονα οι εκπαιδευόμενοι θα γνωρίσουν την τέχνη της δημιουργίας πολυποικιλιακών ελαιόλαδων μέσα από τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις πράξεις ειδικά σχεδιασμένες και προσαρμοσμένες στα ελληνικά ελαιόλαδα. Για το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφτείτε το www.tasting.teikal.gr
Εκπαιδευτές του σεμιναρίου θα είναι ο Dr. Richard Gawel (Αυστραλία) και ο Dr. Antonio Lauro (Ιταλία).

Ο Richard Gawel είναι επί σειρά ετών επικεφαλής της επιτροπής κριτών του διαγωνισμού γευσιγνωσίας ελαιόλαδου της Αυστραλίας και συμμετέχει ως κριτής στους αντίστοιχους διαγωνισμούς της Ιαπωνίας, της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες. Υπήρξε ο πρώτος ακαδημαϊκός που δίδαξε την επιστήμη της γευσιγνωσίας στο University of Adelaide. Συνεργάζεται με αυστραλιανές εταιρείες και παραγωγούς για τη δημιουργία πολυποικιλιακών ελαιολάδων.

Ο Antonio Giuseppe Lauro είναι γευσιγνώστης ελαιολάδου από το 1995 και επικεφαλής της Ομάδας Prim'Olio της Καλαβρίας της Ιταλίας. Είναι επικεφαλής της επιτροπής κριτών σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας ελαιολάδου: Νέα Υόρκη, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισραήλ, και Αργεντινή. Είναι επιστημονικός σύμβουλος της περιφέρειας της Καλαβρίας της Ιταλίας στον τομέα του ελαιόλαδου, έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα για το ελαιόλαδο και έχει εκτενές συγγραφικό έργο.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και στα ιταλικά με διαδοχική διερμηνεία. Η παρακολούθησή του προϋποθέτει βασικές γνώσεις γευσιγνωσίας ελαιόλαδου.

Ημερομηνίες και τόποι διεξαγωγής: 
Καλαμάτα 25 - 26 Ιανουαρίου (Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας, ΤΕΙ Πελοποννήσου)
Χανιά 28 - 29 Ιανουαρίου (Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων)
Αθήνα 31 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου (Orange Grove - Ολλανδική Πρεσβεία στην Ελλάδα) 

Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε σεμιναριακή πόλη είναι 20 και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. 
Κόστος συμμετοχής: 200 ευρώ

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Άννα Μηλιώνη στα τηλέφωνα 27210 45305, 6944 675764 ή στα e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου είναι διαπιστευμένο κατά ISO/IEC 17025 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και εγκεκριμένο από την American Oil Chemists' Society. Παρέχει υπηρεσίες δοκιμών και συμβουλευτικής στο πεδίο της γευσιγνωστικής αξιολόγησης του ελαιόλαδου.