Σάββατο, 04 Απριλίου 2015 09:23

Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας κλείνει 6 χρόνια και γιορτάζει

ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΘΩΝΟΣ 
Τα 6 χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει το Κέντρο Νέων Καλαμάτας απόψε, Σάββατο, στις 9.00 το βράδυ στο χώρο του, Πλατεία Όθωνος 10, στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης…

ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΘΩΝΟΣ 
Τα 6 χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει το Κέντρο Νέων Καλαμάτας απόψε, Σάββατο, στις 9.00 το βράδυ στο χώρο του, Πλατεία Όθωνος 10, στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης… 

«Πριν από 6 χρόνια, ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα και το Κέντρο Νέων Καλαμάτας άνοιξε τις πόρτες του για να αγκαλιάσει όλους τους νέους -και όχι μόνο- της πόλης μας. Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που λειτουργεί ως εθελοντική δομή, ένας ανοικτός κοινωνικός χώρος, που στοχεύει να προσφέρει ευκαιρίες μάθησης αλλά και πολιτισμικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης, χωρίς τη διαμεσολάβηση της οικονομικής συναλλαγής. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται από τα ίδια τα μέλη του και τους εθελοντές του. Για αυτό το λόγο, κάθε χρονιά είναι και διαφορετικό, πιο ζωντανό, πιο οργανωμένο και με περισσότερα εργαστήρια/ δραστηριότητες» αναφέρεται σε σημείωμα του του Κέντρου.

«Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας δεν δημιουργήθηκε από ανάγκη αλλά από την αγάπη ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα της νεολαίας (youth work) για το αντικείμενο της εργασίας τους. Ξεκίνησε και συνεχίζει ως μια εθελοντική δομή, χωρίς νομική μορφή, που διοικείται από την συνέλευση των εθελοντών του, η οποία και αποφασίζει για την εξέλιξη του εγχειρήματος. Όλοι όσοι προσφέρουν στο Κέντρο Νέων το κάνουν εθελοντικά και με αυτό το τρόπο έχει καταφέρει να προσφέρει εργαστήρια διαφόρων ειδικοτήτων σε πάνω από 800 άτομα ετησίως και μάλιστα δωρεάν.

Στα έξι χρόνια ύπαρξής του έχει εκπαιδεύσει πάνω από 4.000 συμπολίτες μας και έχει προσφέρει πάνω από 100 διαφορετικά αντικείμενα/θεματικές, έχει οργανώσει ή συμμετάσχει σε πάνω από 300 εξωτερικές δράσεις, έχει δημιουργήσει δανειστική βιβλιοθήκη με πάνω από 1.000 τίτλους, ενώ αυτή τη στιγμή προσφέρει 40 ώρες εργαστηρίων σε εβδομαδιαία βάση, στα οποία συμμετέχουν περίπου 600 άτομα, ενώ οι εθελοντές του οργανώνουν και υλοποιούν και έκτακτες δραστηριότητες, όπως παρουσιάσεις εργαστηρίων, εκπαιδευτικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις, δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους, συναυλίες, πάρτι, κ.ά. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές ξεπήδησε και το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας που πλέον είναι διεθνές και μετράει 8 διοργανώσεις, βάζοντας την πόλη μας στο χάρτη των νεανικών φεστιβάλ. Πέραν όλων αυτών των επιτευγμάτων, πλέον αποτελεί και παράδειγμα προς μίμηση για πολλές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαφημίζοντας την πόλη μας ως μια πρωτοπόρα πόλη στον τομέα της νεολαίας.

Το ΚΝΚ, απόρροια της έλλειψης στρατηγικής για την νεολαία στην Ελλάδα, δεν έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ από κάποιον κρατικό ή ευρωπαϊκό φορέα επιβιώνοντας μόνο από τις δωρεές των μελών του με τις οποίες καλύπτει τα μοναδικά του έξοδα, το ενοίκιο και τους λογαριασμούς. Άμεσος στόχος της ομάδας του είναι να βρεθεί χώρος να στεγάσει τα εργαστήριά του, τις δραστηριότητές του και τις υπηρεσίες του.

Ας ευχηθούμε λοιπόν τα 6 χρόνια να είναι και ο σταθμός ορόσημο για το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, όπου θα μπορέσει να γίνει βιώσιμο και να μείνει για πάντα στην πόλη μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που το αγκάλιασαν, το βοήθησαν, συμμετείχαν στην εξέλιξή του, τους πολιτιστικούς συλλόγους που συμμετείχαν ή συνδιοργάνωσαν δραστηριότητες με το ΚΝΚ, όλους τους φορείς που στάθηκαν δίπλα του και φυσικά τον οργανισμό νεολαίας Κ.Α.ΝΕ. που το στήριξε από τα πρώτα του βήματα. Συγχαρητήρια στην ομάδα εθελοντών του, που χωρίς αυτήν το όλο εγχείρημα απλά δεν θα υπήρχε».