Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 03:00

Απονεμήθηκε την Κυριακή το βραβείο Μαρία Πολυδούρη

Απονεμήθηκε την Κυριακή το βραβείο Μαρία Πολυδούρη

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ 
Μαρία Πολυδούρη - Κατερίνα Γώγου. Δύο ασυμβίβαστες γυναίκες ποιήτριες, η κάθε μια στην εποχή της. Για «βίους παράλληλους» μίλησε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαρία Τσαγκαράκη την Κυριακή το βράδυ στα Ζ΄ Πολυδούρεια, που ήταν αφιερωμένα στην Κατερίνα Γώγου… 

Τα «Πολυδούρεια», η λογοτεχνική εκδήλωση που ξεκίνησε ο αείμνηστος συνθέτης και διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας τότε, Γιώργος Τσαγκάρης, προς τιμήν της Καλαματιανής ποιήτριας, πραγματοποιήθηκαν και φέτος (στο Πνευματικό Κέντρο) με την απονομή και του ομώνυμου βραβείου. Δόθηκε εξημισίας στην Κατερίνα Ζυγούρα για τη συλλογή ποιημάτων «Κάτι μας διαφεύγει…» και τη Δώρα Κασκάλη για το «Ανταλλακτήριο ηδονών». Το βραβείο παρέδωσε στις ποιήτριες - και οι δυο από τη Θεσσαλονίκη - ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Ακολούθησε το αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου, όπου ο ποιητής και εκδότης του περιοδικού «Οδός Πανός» Γιώργος Χρονάς μίλησε για την ποιήτρια και τη «ροκ εκ ρολ αυτοκτονία» της. Για βιωματική ποιήτρια που πήγε ενάντια στο κατεστημένο, όπως και η Πολυδούρη, έκανε λόγο η Μαρία Τσαγκαράκη. «Ήταν και οι δυο αυτοκαταστροφικές, αρνήθηκαν τη σύμβαση με κάθε τίμημα», ενώ για τη Γώγου πρόσθεσε ότι είχε σκληρή, καταγγελτική γλώσσα και δεν άντεχε την αθλιότητα γύρω της.

Ποιήματα της Γώγου διάβασε η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μέμη Σπυράτου.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο γεν. γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Βασίλης Μπαζάνης, ενώ προβλήθηκαν βίντεο σχετικά με την ποιήτρια και τραγουδήθηκαν μελοποιημένα ποιήματά της, σε επιμέλεια του Πέτρου Κατσούλη.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας και ο Δήμος Καλαμάτας. 

Μ.Ν.