Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2015 08:58

Από το Βέλγιο στους ελαιώνες του “Λάδι Βιώσας”

Η σεφ Sepideh Sedaghatnia και η έμπορος ελληνικών προϊόντων Karine De Nave με τον Βασίλη Νικολαΐδη του "Λάδι Βιώσας" στο Baba Yaga Η σεφ Sepideh Sedaghatnia και η έμπορος ελληνικών προϊόντων Karine De Nave με τον Βασίλη Νικολαΐδη του "Λάδι Βιώσας" στο Baba Yaga

Της Μαρίας Νίκα
Σεφ, γευσιγνώστες και δημοσιογράφους γαστρονομίας από το Βέλγιο φιλοξένησε αυτές τις μέρες στη Μεσσηνία η επιχείρηση «Λάδι Βιώσας», με σκοπό να ζήσουν από κοντά τη διαδικασία της παραγωγής ελαιολάδου, αλλά και να το γευτούν φρέσκο με το που βγαίνει από το λιοτρίβι. Ανάμεσά τους η Ιρανή σεφ Sepideh Sedaghatnia και η Karine De Nave από την XCS Wines, αντιπρόσωπος του «Λάδι Βιώσας» στο Βέλγιο και λάτρης των καλών ελληνικών αγροτικών προϊόντων, τα οποία προσπαθεί να προωθήσει εμπορικά στη χώρα της...

Οι δύο κυρίες βρέθηκαν την Τρίτη το βράδυ στην Καλαμάτα, στο Baba Yaga της Στοάς Λόντου, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της βελγικής αποστολής, αλλά και τους ανθρώπους του «Λάδι Βιώσας». Εκεί τoυς συναντήσαμε κι εμείς.
Η Karine De Nave ερχόταν για χρόνια διακοπές στην Ελλάδα με τον σύζυγό της. Στα ορεινά χωριά της Κρήτης γνώρισαν την ελληνική αυθεντική κουζίνα και τα ποιοτικά αγνά προϊόντα. Όταν επέστρεψαν στο Βέλγιο έψαξαν να βρουν στα μαγαζιά τέτοια προϊόντα. Δεν υπήρχαν. Έτσι η Καρίν αποφάσισε να τα πάει η ίδια στους Βέλγους. Ξεκίνησε από το κρασί, τώρα με το ελαιόλαδο και σκέφτεται να επεκταθεί.
Ο περισσότερος κόσμος στο Βέλγιο, λέει η Καρίν, ξέρει τα ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά προϊόντα. Τα ελληνικά είτε δεν τα γνωρίζουν οι καταναλωτές είτε βρίσκονται κρυμμένα στην άκρη των ραφιών. Στόχος της είναι να τα κάνει γνωστά, να μάθουν οι Βέλγοι πόσο καλά είναι και να κερδίσουν στα ράφια και την κουζίνα τους τη θέση που τους αξίζει.
Η Sepideh Sedaghatnia είναι Ιρανή και ζει εδώ και 15 χρόνια στο Βέλγιο. Μιλώντας στην «Kalamata Journal» εξέφρασε θαυμασμό για τον τρόπο, αλλά και τον κόπο με τον οποίο συλλέγεται ο ελαιόκαρπος, καθώς και τον ενθουσιασμό της για τον υπέροχο χυμό της ελιάς που βγαίνει από το ελαιοτριβείο. Εντυπωσιάστηκε ακόμη από το δέσιμο που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων στο ελαιομάζωμα. Ο ένας βοηθάει τον άλλο στο ράβδισμα κι έτσι όλοι μαζί μαζεύουν το λάδι της χρονιάς. «Ακούμε συνέχεια για την κρίση στην Ελλάδα, αλλά εγώ εδώ βλέπω ανθρώπους που δεν το βάζουν κάτω, βγαίνουν έξω, πίνουν καφέ με τους φίλους τους, συζητάνε. Βλέπω ζωντάνια. Και αυτό νομίζω είμαι πολύ καλό. Ό,τι κι αν μας συμβαίνει στη ζωή, πρέπει να έχουμε δύναμη και να προχωράμε» παρατήρησε.
Η Sepideh Sedaghatnia είναι συγγραφέας του βιβλίου “69 things you always wanted to know about wine” ενώ παρουσιάζει και την εκπομπή Mijn Pop-up Restaurant στον τηλεοπτικό σταθμό VTM του Βόρειου Βελγίου (Φλάνδρα), με θεματολογία γύρω από τη γαστρονομία. Μαζί της στην Καλαμάτα βρέθηκαν οι συνεργάτες της στην κουζίνα Andy Baetens και Kevin Matters. Επίσης, η σεφ Nicky Cuppens που, αν και μικρή σε ηλικία (24 ετών), έχει ήδη εργαστεί στα μεγαλύτερα εστιατόρια του Βελγίου, αλλά και η ανερχόμενη Βελγίδα sous-chef Thalissa Kraus. Στην αποστολή συμμετείχε ακόμη η δημοσιογράφος γαστρονομίας Evelien Rutten από το περιοδικό Feeling - a woman's guide, μαζί με τον Ολλανδό φωτογράφο του περιοδικού Duncan Willem, Alexander de Fey.
Οι επισκέπτες, στη σύντομη παραμονή τους στην Καλαμάτα, ξεναγήθηκαν από την Αριστοτέλεια Νικολάου (Pixida Tours) σε διάφορα σημεία της πόλης. Το βράδυ της Δευτέρας απόλαυσαν καλό ελληνικό φαγητό και ζωντανή μουσική στην ταβέρνα «Διόνυσος», ενώ όλη την ημέρα της Τρίτης την πέρασαν στα κτήματα του “Λάδι Βιώσας” στο Κεφαλόβρυσο Μεσσηνίας, συμμετέχοντας σε όλα τα στάδια παραγωγής τού διεθνώς βραβευμένου εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου της επιχείρησης.