Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 12:27

Εργαστήρι συλλογικής σκηνικής δημιουργίας και αυτοσχεδιασμού

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο το οποίο στηρίζεται στις αρχές του “Devised Theatre” ξεκινά από το Σάββατο 9 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, όπου θα διδάξουν η Eugenia Demeglio, χορογράφος - χορεύτρια και ο Θάνος Πολυμενέας - Λιοντήρης, Καλαματιανός συνθέτης - μουσικός, ο οποίος ζει στην Αγγλία και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ ως καθηγητής και ερευνητής...

Oι παραστάσεις “Devised Theatre” δεν προκύπτουν από κάποιο κείμενο ή σενάριο αλλά από συλλογικές δημιουργικές διαδικασίες μεταξύ των συντελεστών. Το εργαστήρι είναι μια δημιουργική μαθησιακή εμπειρία με έμφαση στον σκηνικό αυτοσχεδιασμό (χορευτικό, θεατρικό, μουσικό). Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα δουλέψουν σε ομάδες για να αποκομίσουν αυτοσχεδιαστικά εργαλεία (μουσικά, χοροθεατρικά) για τη δημιουργία μιας αυθεντικής παράστασης η οποία θα βασίζεται στη συλλογικότητα, ομαδικότητα και την ελεύθερη έκφραση των συμμετεχόντων.
Το σεμινάριο θα διαρκέσει 30 ώρες τον Γενάρη, κυρίως Σαββατοκύριακα. Απευθύνεται σε ερασιτέχνες ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς και άτομα που ενδιαφέρονται να εκφραστούν δημιουργικά επί σκηνής, ηλικίας από 15 έως 150! Τα μαθήματα βασίζονται στα Αγγλικά.
Το περιεχόμενο του σεμιναρίου είναι τόσο για άτομα τα οποία δεν έχουν καθόλου προηγούμενη εμπειρία στις παραστατικές τέχνες όσο και για πιο έμπειρους. Το εργαστήρι καλεί τους συμμετέχοντες σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι. Ένα ταξίδι στο πως γεννιέται μια σκηνική δράση μέσα απ’ τον αυτοσχεδιασμό και τη συλλογικότητα. Η εκπαιδευτική εμπειρία έχει σκοπό να διευρύνει τις δημιουργικές δυνατότητες των συμμετεχόντων σε διαφορετικά επίπεδα: σωματικά, επικοινωνιακά και μουσικά. Επίσης, να εγείρει την φαντασία και την αυτογνωσία των συμμετεχόντων ως αναφορά τη σκηνική τους παρουσία, την εκφραστικότητα τους, την αίσθηση του σκηνικού χώρου και χρόνου. Το εκπαιδευτικό ταξίδι θα κλείσει με τη δημιουργία και παρουσίαση μιας παράστασης διαμορφωμένης από το υλικό του σεμιναρίου.
Το σεμινάριο χωρίζεται σε δύο μέρη:
Στο πρώτο μέρος οι συμμετέχοντες θα συλλέξουν σειρά εργαλείων μέσα από ασκήσεις, διαδράσεις και αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια.
Στο δεύτερο μέρος θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία και προσωπικές εμπειρίες για τη δημιουργία μιας σκηνικής δράσης.
Πληροφορίες: Στάθης Γυφτάκης, τηλ. 27210 21881