Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 12:35

Κατάμεστη αίθουσα για τον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό

Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Ρούλα Τσατσάκου, Γιάννης Στεφανάκις, Νίκος Καλογερόπουλος, Παντελής Μπουκάλας, Άρης Μαραγκόπουλος Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Ρούλα Τσατσάκου, Γιάννης Στεφανάκις, Νίκος Καλογερόπουλος, Παντελής Μπουκάλας, Άρης Μαραγκόπουλος

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Μεγάλη ανταπόκριση είχε το αφιέρωμα στον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό, που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Κυπαρισσίων «Η Αρκαδιά» και το περιοδικό «Τριφυλιακή Εστία» την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Η εκδήλωση έγινε στον πολυχώρο Gazarte, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα...

Το πρόγραμμα άνοιξε η πρόεδρος των Κυπαρισσίων της Αθήνας «Η Αρκαδιά» Ρούλα Τσατσάκου, με μια σύντομη αναφορά στις δραστηριότητες του Συλλόγου, μεταξύ των οποίων η λειτουργία της ιστοσελίδας του [syllogosarkadia.gr] και του ηλεκτρονικού καταλόγου των Κυπαρίσσιων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα (είναι ενταγμένος στην ιστοσελίδα). Κάλεσε μάλιστα όσους επαγγελματίες ενδιαφέρονται να εγγραφούν, τονίζοντας τον θετικό αντίκτυπο στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Στο κεντρικό μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το έργο του σημαντικού Κυπαρίσσιου ποιητή Μιχάλη Κατσαρού, με αφορμή και την έκδοση του περιοδικού «Τριφυλιακή Εστία» με το ίδιο θέμα.
Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (αντιπρόεδρος του Συλλόγου) συντόνισε την εκδήλωση, μίλησε για το τεύχος της Τριφυλιακής Εστίας και παρουσίασε αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί για τον ποιητή.
Για τον Μιχάλη Κατσαρό μίλησαν και διάβασαν ποιήματα ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Νίκος Καλογερόπουλος, ο ποιητής, μεταφραστής και κριτικός λογοτεχνίας Παντελής Μπουκάλας και ο ζωγράφος και χαράκτης Γιάννης Στεφανάκις.
Ο Παντελής Μπουκάλας αναφέρθηκε στο έργο του ποιητή και τη διαχρονική αξία που έχει η ποίηση του Κατσαρού στις μέρες μας.
Ο Νίκος Καλογερόπουλος, που είχε γνωρίσει τον Κατσαρό, απήγγειλε τo ποίημα «Αντισταθείτε» και διάβασε δικό του ποίημα το οποίο είχε γράψει και είχε σχολιαστεί θετικά από τον ποιητή.
Ο Γιάννης Στεφανάκις μίλησε για τη βιωματική σχέση του με τον ποιητή, που τον καθόρισε, καθώς επίσης και για το πρώτο περιοδικό «Νέο Επίπεδο» που εξέδωσαν μαζί.
Ο Άρης Μαραγκόπουλος ανέλυσε σε βάθος το σύνολο της ποίησης του Μιχάλη Κατσαρού (Μεσολόγγι, Οροπέδιο, Κατά Σαδδουκαίων, κ.λπ.).
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική. Ο Παναγιώτης Τσίτσικας (κοντραμπάσο) με τους συνεργάτες του Βασίλη Κορακάκη (μπουζούκι, μαντολίνο), Λευτέρη Κουάντα (κιθάρα), Φίλιππο Παχνιστή (πιάνο), Αλέξανδρο Καμπουράκη (ακορντεόν) και Λίνα Ψυχογιού (τραγούδι), παρουσίασαν αποσπάσματα του μελοποιημένου - από τους Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο και άλλους μεγάλους συνθέτες - έργου του Μιχάλη Κατσαρού, καθώς και κάποια ορχηστρικά.
Στον ίδιο χώρο, λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Κυπαρισσίας, από τον διαγωνισμό που διενεργήθηκε το καλοκαίρι, με θέμα «Στιγμές Κυπαρισσίας 2015».
Στην εκδήλωση βρέθηκαν ο γιος του Μιχάλη Κατσαρού, Στάθης, με την οικογένειά του, που βοήθησαν και στην πραγματοποίηση της βραδιάς. Παρέστησαν επίσης πολλοί θεσμικοί παράγοντες, πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Συλλόγων της Τριφυλίας και της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, συγγραφείς και ποιητές.
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των Κυπαρισσίων της Αθήνας «Η Αρκαδιά» ευχαριστεί θερμά όλα τα μέλη και τους φίλους που συμμετείχαν και βοήθησαν, καθώς και τους χορηγούς της εκδήλωσης: την Ειρήνη Θεοδωροπούλου για το «Τσίπουρο Νταραίος», τον Θεόδωρο Δερέσκο για το κρασί από το «Κτήμα Δερέσκου», την Αθηνά Διονυσοπούλου για τις ελιές από τη «Μεσσήνια γη» και τον Γιάννη Σταθόπουλο για τα πατέ ελιάς και λιαστής τομάτας «Arcadia». 

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση