Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 08:36

Τα σταφύλια και η ομορφιά των Ελλήνων

Τα σταφύλια και η ομορφιά των Ελλήνων

Του Δημήτρη Ν. Μπουσούνη 

Όπως είναι γνωστό το αμπέλι ευδοκιμεί σ’ όλη την Ελληνική επικράτεια και τα σταφύλια κατά το Σεπτέμβρη μήνα, που λέγεται και τρυγητής, είναι το κυρίαρχο φρούτο της εποχής.

Τα σταφύλια χωρίζονται σε τρεις «κύριες» κατηγορίες, τα κρασοστάφυλα, τα φαγώσιμα κι αυτά που μπορούν να λιαστούν, όπως είναι η σταφίδα κλπ.

Τα επιτραπέζια σταφύλια περιέχουν λιγότερα ζάχαρα σε σχέση με τις άλλες δύο κατηγορίες κι είναι πιο σαρκώδη και τραγανά.

Από μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχει διαπιστωθεί πως τα σταφύλια σαν τροφή είναι ευκολοχώνευτα διότι περιέχουν ελάχιστα λίπη.

Ταυτόχρονα συμβάλλουν στην δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην καλή λειτουργία των νεφρών και στην κατασκευή των οστών στα μικρά παιδιά.

Αυτό το φρούτο περιέχει αυξημένη ποσότητα ζαχάρων, ιόντων σιδήρου, καλίου, μαγνησίου κλπ, αλλά και μια πλειάδα από οξέα, που ξεπερνούν τα τριάντα!

Αυτά τα συστατικά προκαλούν αυξημένη λειτουργικότητα στο ήπαρ αλλά και μεγαλύτερη έκκριση της χολής, με συνέπεια να βοηθούν στη χώνεψη.

Επίσης ευεργετικά αποτελέσματα έχουν και σε καρδιολογικές παθήσεις, γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες γλυκόζης αλλά και ιόντων καλίου.

Τέλος βοηθούν στις εντερικές διαταραχές, καθ’ ότι τόσο τα ιόντα που προανέφερα όσο και το τρυγικό οξύ διεγείρουν τα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος.

Η κατανάλωση των σταφυλιών καλό είναι να γίνεται μισή ώρα πριν από το φαγητό, αλλά και πριν από το πρωινό κολατσιό.

Τα λευκά σταφύλια, ανάλογα πάντα με την ποικιλία, είναι πιο ευκολοχώνευτα σε σχέση με τα μαύρα, γιατί περιέχουν λιγότερες τανίνες.

Εκτός από την υγεία τα σταφύλια συμβάλλουν και στην ομορφιά, καταπολεμώντας τη γήρανση του δέρματος.

Αυτό, γιατί περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι οι φαινόλες, οι καροτίνες κλπ.

Εκείνο, όμως, που είναι πιο αποτελεσματικό σ’ αυτή την περίπτωση, είναι το λάδι, που βγαίνει από τα κουκούτσια των σταφυλιών.

Αυτό απορροφάται εύκολα από το δέρμα, το κάνει μαλακό και λειαίνει τις ρυτίδες.

Για όλους αυτούς τους λόγους υπάρχουν στο εξωτερικό διάφορα ιατρικά κέντρα, που επιλέγουν τη σταφυλοθεραπεία, προκειμένου να θεραπεύσουν κάποιες από τις παθήσεις, που προανέφερα.

Απ’ όλα αυτά βγαίνει το συμπέρασμα πως η ευεργετική αξία των σταφυλιών για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ μεγάλη.

Αυτό γιατί συμβάλουν τόσο στην υγεία όσο και στην ομορφιά των Ελλήνων, αλλά κι όλων εκείνων που τα καταναλώνουν!Δημήτρης Ν. Μπουσούνης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.