Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 23:49

Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (τέσσερα)

Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (τέσσερα)

Του Θανάση Παντέ

Γιατί κλαίει μια πόρτα ακόμα και αν είναι γλυπτό; Που οφείλεται η τόση συγκίνηση;Γιατί ξαφνιάστηκε το ζευγαράκι της ιστορίας μας; Ερωτήματα αφελούς εκμαυλίστριας που εντελώς τυχαία συνάντησε τον αφηγητή και εκμυστηρεύτηκε τις ανησυχίες της. Το γλυπτό πόρτα του Βαρώτσου λοιπόν έκλαιγε ή έμοιαζε να κλαίει. Αλλά αυτό το καταλάβαιναν μόνο εκείνος και εκείνη, που σαν ζευγαράκι είχαν βρεθεί στην Αίγινα και κανένας άλλος. 

 

Πως είχε προκύψει αυτή η κατάσταση κανείς απ’ τους δυο τους δεν είχε καταλάβει και θα έμεναν με την απορία αν δεν έκανε τη εμφάνισή της η αεικίνητη Έλσα Μάξγουελ, που ήξερε να λύνει τέτοιους γρίφους. 

Αλλά πως είχε βρεθεί εκεί η θρυλική κοσμική κουτσομπόλα; Η σχέση της με το νησί ερχόταν από πολύ παλιά, τότε που η κοσμική ζωή του νησιού ήταν high society και η θρυλική Ελένη Χαλκούση, ηθοποιός και συγγραφέας, δίδασκε savoir vivre. Έκτοτε βέβαια άλλαξαν τόσα πολλά που και το savoir vivre έγινε αγνώριστο και όχι μόνο. 

Αλλά για τη φοβερή Μάξγουελ τίποτα δεν ήταν άλυτο μυστήριο, αρκεί να αποφάσιζε να το λύσει και τώρα αυτό είχε σκοπό να κάνει. 

Οι κυρίες Έλσα Μάξγουελ και Ελένη Χαλκούση θα μπορούσαν να αποτελούν θεότητες του κοσμικού γίγνεσθαι στη μυθολογία της Αίγινας. Ιδιαίτερα η δεύτερη, όπου στην Αίγινα έχει πρωταγωνιστήσει και σε ταινία με ανιψιό της τον Μπάρκουλη και μουσίτσα ηρωίδα τη γατούλα Βουγιουκλάκη και bon viveur τον σούπερνοβα Κωνσταντάρα. 

Όλα αυτά βέβαια σε μια άλλη εποχή που πλέον μόνο η σκόνη της είχε μείνει, ως χρυσόσκονη πάντως. 

Η Μάξγουελ λοιπόν ήταν στην Αίγινα και καμία σχέση δεν είχε με τον συνεπώνυμό της Μάξγουελ, τον μεγιστάνα του Τύπου, που προ πολλού είχε αυτοκτονήσει για αδιευκρίνιστους λόγους.

Η Αίγινα υποδεχόταν τη Μάξγουελ και το γλυπτό πόρτα του Βαρώτσου αποτελούσε εικαστικό γεγονός με εμφανείς εικαστικές παραμέτρους. 

Εκείνοι που αποτελούν τους πρωταγωνιστές της ιστορίας είχαν βρεθεί στην Αίγινα για να γνωριστούν καλύτερα και σε βάθος, μαθαίνοντας για την άφιξη της κοσμικής κυρίας αποφάσισαν να τη γνωρίσουν και ως εκ τούτου την αναζήτησαν. 

Το αμαξάκι που πήραν με το άσπρο αρχοντικό άλογο σταμάτησε έξω από το αρχοντικό της φωτογραφίας. Ο αμαξάς δεν είπε τίποτα παρά μόνο χαμογέλασε δείχνοντας τα χρυσά του δόντια. Εκείνοι κοιτάχτηκαν και είπαν στον αμαξά να πάρει το δρόμο της επιστροφής. Το αρχοντικό που ο αμαξάς τους είχε δείξει το γνώριζαν καλά και οι δυο τους. Ανήκε στον κόμη Ιάσονα Γουηβέριο της γνωστής από άλλη αφήγηση δυναστείας. 

 

– ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ–

 

 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (ένα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δύο)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (τρία)