Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 11:17

Δύο βραβεία στη Μονεμβασιά για την Αυτοσχέδια Σκηνή

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Μεγάλη διάκριση για την Αυτοσχέδια Σκηνή, την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Καλαμάτας, στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες…

Η θεατρική ομάδα της Μαρίας Σκαφιδά, μετά από διαγωνισμό μαζί με άλλες  12 ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, απέσπασε βραβείο καλύτερης παράστασης για «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεδερίκο Γκαρσία Λόρκα, και βραβείο β’ γυναικείου ρόλου για τον ρόλο της Αδέλα που ερμήνευσε η ερασιτέχνης ηθοποιός Σοφία Δαμήλου. Να σημειωθεί ότι η ομάδα ήταν υποψήφια για δύο ακόμα βραβεία, αυτά της σκηνοθεσίας και του φωτισμού.

Στο σκεπτικό της απόφασής της, η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους: Γιώργο Κεντρωτή, καθηγητή Ιονίου Πανεπιστημίου, Μαίρη Ιγγλέση, ηθοποιό, Κώστα Λαό, σκηνοθέτη, Αιμιλία Παπαδάκου, ηθοποιό και εκπαιδευτικό, και Τζαννέτο Κομηνέα, σκηνοθέτη, σημειώνει ότι «η παράσταση μάς έδειξε το δράμα των γυναικών των χωριών της Ισπανίας, όπως θέλει ο συγγραφέας, αλλά και των γυναικών που δέχονται πάνω τους κάθε είδους φασισμό και καταπίεση. Ο φωτισμός και η χρήση των σκηνικών αντικειμένων για τη δημιουργία μουσικής-ήχων τόνιζαν τη μοναξιά, την απόγνωση και την τυραννία όλων των γυναικών του έργου».

Ειδικά για την Σοφία Δαμήλου, και την ερμηνεία της ως Αδέλα, η επιτροπή τονίζει ότι «είχε πλήρη συμμετοχή όλων των εκφραστικών της μέσων, ενώ κατάφερε να κάνει τέλεια χρήση του ηχείου της, κερδίζοντας με ομόφωνη απόφαση το Βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου».

Για την σκηνοθέτιδα, Μαρία Σκαφιδά, η επιτροπή τόνισε πως «κατάφερε να κάνει μια δυνατή παράσταση μέσα στην λιτότητά της, διεκδικώντας έτσι το αντίστοιχο βραβείο, ενώ η δουλειά της έλαβε βραβείο καλύτερης παράστασης».

Ξανάρχεται στην Καλαμάτα τον Οκτώβριο
Υπενθυμίζεται ότι η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, τον Απρίλιο του 2019, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, που έγιναν όλες sold out, στον φιλόξενο μεν, μικρό δε χώρο του “House by Phaos”.

Το kalamatajournal.gr  επικοινώνησε με την Μαρία Σκαφίδα, η οποία -επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες μας- μας πληροφόρησε ότι σαφώς και θα ξαναπαιχτεί «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» την επόμενη σεζόν στην Καλαμάτα (από Οκτώβριο) και αυτή τη φορά σε μεγαλύτερο χώρο, κατόπιν απαίτησης του κοινού.

«Η παράσταση θα ξαναπαιχτεί στην Καλαμάτα, καθώς μας το ζητάει πολύς κόσμος που δεν πρόλαβε να το δει, από τη νέα σεζόν. Τώρα για το πότε ακριβώς δεν έχουμε αποφασίσει, θα εξαρτηθεί από την ομάδα -πότε μπορεί- και από τί ημερομηνίες είναι διαθέσιμες στο  θέατρο του Εργατικού Κέντρου, όπου προσανατολιζόμαστε να το κάνουμε, γιατί χρειαζόμαστε μεγαλύτερο χώρο, δεδομένου ότι τον Απρίλιο διώχναμε καθημερινά κόσμο που δεν έβρισκε θέση», σημείωσε η σκηνοθέτις της Αυτοσχέδιας Σκηνής.

Μας αποκάλυψε, επίσης, ότι η ομάδα βρίσκεται σε συζητήσεις για συνεργασία με τις άλλες δύο θεατρικές ομάδες που επίσης βρέθηκαν στην πρώτη τριάδα των διακρίσεων του Φεστιβάλ της Μονεμβασιάς, προκειμένου οι παραστάσεις τους να ταξιδέψουν η καθεμία στον τόπο των άλλων δύο (Αθήνα, Κύπρος).

Κι εμείς αναμένουμε με προσμονή!

Βένια Παπαδοπούλου