Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 00:58

25 KDF 2019 - 5η μέρα/Τρίτη

25 KDF 2019 - 5η μέρα/Τρίτη

Παραστάσεις εμπνευσμένες από φιλοσοφικά/καλλιτεχνικά/πολιτικά ζητήματα με υπέροχους και δυνατούς χορευτές περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας για απόψε, Τρίτη 23 Ιούλη 2019. Είναι η παράσταση “Μάστερ και Μαργαρίτα” από την ομάδα “κι όμΩς κινείται”, που θα παρουσιαστεί στις 7:30 το απόγευμα στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού και την παράσταση “Optraken” της ομάδας “Le galactik ensemble” που θα παρουσιαστεί στις δέκα το βράδυ στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού…

ΚΙ ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ 

ΜΑΣΤΕΡ ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

23.07.2019

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Στούντιο | 19:30 | 60'

Έργο εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ 

Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα:

— Δεν καταλαβαίνω καθόλου τι θα γίνει από 'δω και πέρα.

— Δεν μπορεί παρά να συμβεί κάτι εντελώς παράλογο!

Μια σουρεαλιστική μυθοπλασία όπου ο ίδιος ο Διάβολος, τιμωρός και κουρασμένος, με τη συνοδεία του, κάνει την εμφάνισή του για να γιατρέψει την έλλειψη πίστης, να ισορροπήσει εκ νέου το λογικό με το παράλογο, το εφικτό με το αδύνατο και εν τέλει να περιγελάσει την εμπιστοσύνη του ανθρώπινου είδους σε αυτό που αυθαίρετα νομοθετεί ως πραγματικότητα. Μια οικοδομική σκαλωσιά, με ανθρώπους γαντζωμένους στον όγκο της, αποδομείται. Μια παράσταση αφιερωμένη στο κίνημα των κονστρουκτιβιστών, που αρνήθηκε τόσο πεισματικά τον ρομαντισμό και τελικά τον αποθέωσε εκ νέου.

Αποσπάσματα από το Ρεαλιστικό Μανιφέστο των κονστρουκτιβιστών:

«Μέσα στον ανεμοστρόβιλο των εργάσιμων ημερών μας, πέρα από τις στάχτες και τα ερείπια του παρελθόντος και τα κάγκελα του μέλλοντος μπροστά σας, διακηρύσσουμε ότι η πιο μεγάλη ομορφιά είναι η πραγματική ύπαρξη.

Η ζωή δε γνωρίζει ούτε καλό, ούτε κακό, ούτε τη δικαιοσύνη ως μέτρο ηθικότητας. Η ανάγκη είναι η μεγαλύτερη και η πιο σωστή από όλες τις ηθικότητες.

Η ζωή δε γνωρίζει ορθολογιστικές αφηρημένες αλήθειες ως μέτρο γνώσης: το γεγονός είναι η μεγαλύτερη και η πιο σίγουρη από όλες τις αλήθειες.

Χώρος και χρόνος ξαναγεννήθηκαν σήμερα για εμάς.» 

(Μόσχα, τρία χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση)

--

Σκηνοθεσία-Χορογραφία: κι όμΩς κινείται (Χριστίνα Σουγιουλτζή, Camilo Bentancor, Ερμής Μαλκότσης)

Ερμηνεία: Camilo Bentancor, Αναστάσης Καραχανίδης, Αντιγόνη Λινάρδου, Ερμής Μαλκότσης, Αγγελική Μερεντίτη, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Χρόνης Τόμπορης 

Μουσική: Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα) & Μπάμπης Παρίτσης (βιολί)

Σκηνικά: Camilo Bentancor 

Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου 

Κοστούμια: Αγγελική Μάνεση & Φανή Μουζάκη 

Φωτογραφίες: Γιάννης Μαργετουσάκης 

Με την υποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

--

Η ομάδα κι όμΩς κινείται ιδρύθηκε το 2003 από τη χορεύτρια Χριστίνα Σουγιουλτζή και τον καλλιτέχνη του τσίρκου Camilo Bentancor. Από το 2008 συνεργάζεται σταθερά με το χορευτή-χορογράφο Ερμή Μαλκότση. Πρόκειται για την μακροχρόνια συνεργασία καλλιτεχνών με διαφορετικό κινησιολογικό υπόβαθρο, μια ομάδα σύνθετων σωματικών παραστάσεων, όπου συναντιούνται ο χορός με το τσίρκο και την περφόρμανς.

Μέσα στη δομή μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης παράστασης, βασισμένης στη σωματική δράση και έκφραση των ερμηνευτών, αφομοιώνονται τεχνικές του τσίρκου σε ό,τι αφορά τη δημιουργία και αξιοποίηση του τρισδιάστατου χώρου και το εκφραστικό φάσμα των ερμηνευτών, με την επικοινωνιακή ιδιαιτερότητα της περφόρμανς.

Στόχος της ομάδας είναι η στοιχειοθέτηση ενός προσωπικού λεξιλογίου με την ενσωμάτωση της ιδιαίτερης ταυτότητας του κάθε ερμηνευτή, όχι ως μια παράταξη δεξιοτήτων αλλά με τη μορφή μιας ομαδικής διαδικασίας διαμόρφωσης, σε σχέση με τις αισθητικές αποφάσεις για την εκάστοτε έρευνα.

LE GALACTIK ENSEMBLE 

OPTRAKEN

23 & 24.07.2019 

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική Σκηνή 

| 23.7 [22:00] / 24.7 [19:30] | 60΄

Η ομάδα Le Galactik Ensemble [Λε Γκαλακτίκ Ανσάμπλ] εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Δεν είναι απλώς τα ακροβατικά τσίρκου που εμπνέουν τους χορευτές όσο το γεγονός ότι θέλουν να διερευνήσουν τη σχέση των ανθρώπων με τις δυσκολίες που θέτει το εχθρικό περιβάλλον τους. Το έργο τους πηγάζει από την επιθυμία τους να «σκηνοθετήσουν» πολύ απλές ενέργειες με τρόπο που να προκαλεί το ανθρώπινο σώμα. Το να στέκεται κανείς, να μιλά, να κινείται ελεύθερα, να αντιστέκεται και να προσαρμόζεται σε μια εξωτερική φυσική δύναμη, όλα τα παραπάνω βρίσκονται στον πυρήνα πολλών υπαρξιακών ερωτημάτων. 

Οι Le Galactik Ensemble έχουν αναπτύξει αυτό που αποκαλούν «ακροβατικά κατάστασης», τα οποία διερευνούν την άμεση, συγκεκριμένη σχέση του ανθρώπου με ένα ασταθές περιβάλλον και την ικανότητά του να προσαρμόζεται σε αυτό. Παρουσιάζουν έτσι άτομα ή ομάδες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες και επικίνδυνες καταστάσεις.

Οι Le Galactik Ensemble δημιουργούν έργα στα οποία η κίνηση δεν εμφανίζεται ως καλοδουλεμένη δεξιότητα αλλά ως ανάγκη, ως παρόρμηση. Στη σκηνή αναζητούν την ποιοτική κίνηση, που μπορεί να διεισδύσει στον πραγματικό κόσμο, να αναμετρηθεί μαζί του και να προκαλέσει το κοινό.

--

Ερμηνεία: Mathieu Bleton, Mosi Espinoza, Jonas Julliand, Karim Messaoudi, Cyril Pernot 

Τεχνική διαχείριση: Victor Fernandes 

Σκηνική διαχείριση: Charles Rousseau 

Κατασκευή σκηνικού: Franck Breuil 

Σχεδιασμός φωτισμού: Adèle Grépinet 

Τεχνικός φωτισμού: Romain Caramalli 

Σχεδιασμός ήχου-μουσικής: Denis Mariotte 

Τεχνικός ήχου: Eric Sterenfeld 

Γραφικά-Επικοινωνία: Maëva Longvert 

Καλλιτεχνική συνεργασία: Matthieu Gary & Marie Fonte

Επίβλεψη ακροβατικών: Dimitri Jourde 

Παραγωγή-Διανομή: Léa Couqueberg 

Διαχείριση παραγωγής: Emilie Leloup 

Παραγωγή: Le Grand Gardon Blanc & Galactik Ensemble

Συμπαραγωγή: Plateforme 2 Pôles Cirques en Normandie: La Brèche à Cherbourg – Cirque Théâtre d’Elbeuf, Scène Nationale de Châteauvallon, Le Tandem, scène nationale, Les 3T-Scène conventionnée de Chatellerault, Houdremont Scène Conventionnée, La Courneuve, Les Subsistances, Lyon, CircuxNext.

Με την οικονομική υποστήριξη: Aide à la production de la DRAC, Île-de-France, Aide à la création artistique pour le cirque – DGCA / Ministère de la Culture, SACD / Processus Cirque, ADAMI, Aide à la diffusion d’œuvres sur le territoire parisien de la Mairie de Paris. 

Με την υποστήριξη: Arcadi, Île-de-France, Le Monfort Théâtre, Paris, Théâtre de L’Agora, Evry, La Nouvelle Digue, Toulouse, CIRCa, Auch, La Grainerie, Balma, La Cascade, Pôle National des Arts du Cirque, Bourg-Saint-Andéol, Le Carré magique, Pôle National des Arts du Cirque en Bretagne, Lannion.

Η παράσταση Optraken παρουσιάζεται στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου. 

 

Η συνεργασία των Mathieu Bleton, Mosi Espinoza, Jonas Julliand, Karim Messaoudi και Cyril Pernot μετρά δέκα χρόνια. Γνωρίστηκαν στην Εθνική Σχολή Τεχνών του Τσίρκου της Γαλλίας (École Nationale des Arts du Cirque de Rosny-sous-Bois, ENACR), όπου σπούδασαν ακροβατικά και έχουν έκτοτε αναπτύξει την τέχνη τους ως ερμηνευτές και συγγραφείς μέσα από μια μεγάλη ποικιλία εμπειριών.