Κυριακή, 12 Απριλίου 2020 09:53

Νικολέττα Παυλίδου, δημιουργεί με φυσικά υλικά και “ξεκλειδώνεται”

Νικολέττα Παυλίδου, δημιουργεί με φυσικά υλικά και “ξεκλειδώνεται”

Αυτοδίδακτη και γήινη η Νικολέττα Παυλίδου με την αγάπη της και το καλλιτεχνικό της πνεύμα δημιουργεί έργα, κοσμήματα, διακοσμητικά που, εκτός από όμορφα, σου δίνουν ένα ακόμη ερέθισμα για να δεις ότι τα πάντα γύρω μας έχουν κάτι να πουν αρκεί να τα προσέξεις και να τα επεξεργαστείς. 

Ζει στην Καλαμάτα πέντε χρόνια, έχει έρθει από την Κομοτηνή. “Το να δημιουργώ ήταν πάντα μια ευχάριστη φυγή, όπου μπορούσα να ξεκλειδώσω με τον καλύτερο τρόπο τον εαυτό μου” μας είπε στη συνέντευξη που μας έδωσε για να την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και για να μας μιλήσει για τα έργα της…

Συνέντευξη στον Σταύρο Μαρτίνο

-Φτιάχνετε πίνακες ζωγραφικής, συνθέτετε καλλιτεχνικές δημιουργίες με διάφορα υλικά, δημιουργείτε κοσμήματα. Πότε νιώσατε ότι έχετε μέσα σας αυτή τη δημιουργικότητα και αρχίσατε να τη βγάζετε προς τα έξω; Είστε αυτοδίδακτη;

Η αγάπη μου για τις κατασκευές και τη χειροτεχνία ήταν πάντα μέσα μου. Ουσιαστικά βγήκε όλο αυτό προς τα έξω πολύ αργότερα, όταν ήμουν 30 χρονών και άρχισα να καλλιεργώ τη ζωγραφική και το κόσμημα.  

Οκτώ χρόνια αργότερα, ζώντας στην Καλαμάτα, ανακάλυψα την ομορφιά του ξύλου και μου ανοίχτηκε καινούριος κόσμος έκφρασης. 

Ναι, είμαι αυτοδίδακτη, λίγα μαθήματα σχεδίου για τη ζωγραφική έχω κάνει για λίγους μήνες.  

 

-Τα υλικά που χρησιμοποιείτε για τις δημιουργίες σας ποια είναι κυρίως; Ποιο υλικό σας εκφράζει περισσότερο;

Μου αρέσουν τα φυσικά υλικά όπως το ξύλο, το δέρμα, οι πέτρες, κάποιες κλωστές. Στη ζωγραφική χρησιμοποιώ λαδομπογιά.

Το ξύλο είναι το αγαπημένο μου υλικό. Η επαφή με το ξύλο είναι επαφή με τη φύση. Πάνω σ' αυτό μπορώ να ζωγραφίσω, να φτιάξω κοσμήματα και τις κατασκευές μου φυσικά για τη διακόσμηση.

 

-Σε έργα σας διακρίνουμε ανθρώπινες φιγούρες. Και μάλιστα είναι σαν άνθρωποι απελευθερωμένοι μέσα στη φύση. Μιλάτε πράγματι μέσα από τα έργα σας για την ανθρώπινη ύπαρξη;

Μου αρέσει η σκέψη σας στο ότι μέσα στα έργα μου βλέπετε απελευθερωμένους ανθρώπους μέσα στη φύση. Πράγματι πιστεύω ότι η φύση είναι το αληθινό μέρος για να κατοικούμε. Κυρίως όμως μέσα στα έργα μου θέλω να αποτυπώσω κάποιες αξίες που πιστεύω πως λίγο ή πολύ τις έχουμε όλοι.

Η αγάπη, η φιλία, η οικογένεια, η απελευθέρωση, η πίστη στον Θεό, η χαρά είναι μερικά από αυτά. Προσωπικά πιστεύω πως μόνο ο Θεός είχε τη δύναμη να "χαράξει" αυτές τις έννοιες μέσα στην καρδιά του ανθρώπου. Εμείς απλά κάνουμε τις επιλογές μας.

 

-Ζείτε στην Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια, έχετε έρθει από την Κομοτηνή. Το μέρος και οι άνθρωποί του βοηθούν την έμπνευσή σας;

Όπου αισθάνομαι όμορφα και άνετα, μπορώ να εργαστώ. Προς το παρόν το μέρος αυτό είναι το σπίτι μου. 

Οι άνθρωποι περισσότερο με ενθαρρύνουν ή με στηρίζουν, ένας από αυτούς είναι σίγουρα ο σύζυγός μου. 

 

-Έχετε κάνει έκθεση των έργων σας στο Πνευματικό Κέντρο. Τι εντυπώσεις σας άφησαν οι επισκέπτες που ήρθαν;

Τις καλύτερες. Έλαβα τόσο κολακευτικά και καλά σχόλια που ομολογώ πως δεν περίμενα.

 

-Πως μπορεί να δει κάποιος τα έργα σας, να μιλήσει μαζί σας;

Μέσα από το Facebook στην σελίδα Nikoleta Pavlidou  μπορούν να δουν όσοι θέλουν ένα δείγμα από τα έργα μου και μέσα από το e-mail (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) μου μπορούμε να επικοινωνήσουμε.