Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 18:58

Ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Kalamata Journal: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την εκλογή δημάρχου με 43%

Ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Kalamata Journal: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την εκλογή δημάρχου με 43%

“Μιλάμε πραγματικά για ένα σμήνος από ακρίδες που λεηλατεί το δημόσιο πλούτο” τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος, σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, αναφερόμενος σε βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που πλουτίζουν από απευθείας αναθέσεις, την ίδια ώρα που οι πολίτες μετράνε μέχρι και το τελευταίο ευρώ για να βγάλουν το μήνα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή την συμμετοχή του σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα, το περασμένο Σάββατο, σε συνέντευξή του στην Kalamata Journal, τονίζει ότι “αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι να μπει ένα τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας, να κερδίσουμε μια δίκαιη αύξηση του εισοδήματος και μια δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους”. Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Νάσος Ηλιόπουλος αναγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που θα προηγηθούν, θα καταργήσει τη ρύθμιση για την εκλογή δημάρχου (και περιφερειάρχη) με 43%, υπογραμμίζοντας ότι είναι αντιδημοκρατική και εντελώς αυθαίρετη. Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές σημειώνει ότι “το κριτήριο θα είναι το ευρύτερο δημοκρατικό μέτωπο το οποίο μπορούμε να υπηρετήσουμε σε κάθε περιοχή”.

Συνέντευξη στον Σταύρο Μαρτίνο

-Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για πάρτι απευθείας αναθέσεων στελεχών της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας με κρατικό χρήμα. Από την άλλη η κυβέρνηση, με αφορμή την κατάθεση της ειδικής γραμματέα του Χρήστου Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο, μιλάει για διαδρομές μαύρου χρήματος προς το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος τι συμπέρασμα πιστεύετε ότι βγάζει από αυτά;

Να ξεκινήσουμε από τα δεδομένα, γιατί το ζήτημα δεν είναι για το τι μιλάει η μία ή η άλλη παράταξη αλλά για το ποιο πράγμα υπάρχουν στοιχεία. Και τα στοιχεία λένε ότι τη στιγμή που οι πολίτες μετράνε μέχρι και το τελευταίο ευρώ για να βγάλουν το μήνα, τη στιγμή που οι πολίτες μετράνε μέχρι και το τελευταίο ευρώ μπροστά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση έχει κάνει 8,5 δισ ευρώ απευθείας αναθέσεις με κλειστούς διαγωνισμούς. Έχουμε, μέχρι στιγμής, δύο κυβερνητικούς βουλευτές που έχουν πάρει απευθείας αναθέσεις της τάξης του 1.000.000 ευρώ, οι οποίες είναι άκυρες με βάση το Σύνταγμα και τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν. Άρα, με αυτή την έννοια, μιλάμε πραγματικά για ένα σμήνος από ακρίδες που λεηλατεί το δημόσιο πλούτο. 

Σε σχέση με την υπόθεση Καλογρίτσα, που ξαναζεστάθηκε αυτές τις μέρες, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αποφασίσει ή ότι δεν είχε λεφτά, όπως η ίδια έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα, ή, σύμφωνα με το καινούργιο παραμύθι που ακούμε τις τελευταίες ημέρες, ότι είχε τόσα λεφτά που έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία πάντως έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να βρει του κ. Καλογρίτσα χρήματα για να φτιάξει ένα κανάλι. Κατηγορία που κατέρρευσε με τον πιο επίσημο τρόπο με έγγραφο του κ. Στουρνάρα και της Τράπεζας της Ελλάδος. Θυμάστε για τα περίφημα 3.000.000 ευρώ για τα οποία φάνηκε ότι ήταν ψέμα και δεν υπάρχει καμία εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη διαδικασία. 

Εμείς με πολύ μεγάλη προσοχή θα παρατηρούμε τα δανεια τα επιχειρηματικά που έχει ο κ. Καλογρίτσας και αν τις επόμενες μέρες θα του γίνει κάποιο κούρεμα. Αν προχωρήσει αυτό το γενναίο κούρεμα νομίζω θα είναι φανερή σε όλους η συνδιαλλαγή που έχει γίνει. 

Και μια τελευταία φράση: Αν υπήρχε έστω και μία περίπτωση στο εκατομμύριο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ο κ. Θεοδωρικάκος, που ήταν συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα, από το 2015 ήδη στην GPO, σίγουρα θα ήξερε κάτι για αυτές τις συναλλαγές και σίγουρα δεν θα είχαν μείνει μυστικές. 


Νάσος Ηλιόπουλος, Γιώτα Κοζομπόλη, Αλέξης Χαρίτσης, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα

-Η Καλαμάτα είναι από τις πόλεις που αντιμετωπίζουν σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα. Δύσκολα βρίσκει κάποιος σπίτι και όταν το βρει αυτό είναι πάρα πολύ ακριβό. Η λύση στο πρόβλημα ποια είναι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Υπάρχουν δύο σκέλη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το πρώτο είναι το ζήτημα του εισοδήματος. Σε μια χώρα στην οποία ο βασικός μισθός έχει χάσει μέσα σε ένα χρόνο το 20% της αγοραστικής του αξίας, σε μία χώρα στην οποία οι νέοι άνθρωποι, γιατί κυρίως αυτούς χτυπάει το στεγαστικό ζήτημα, είναι κακοπληρωμένοι και με ελαστικές σχέσεις εργασίας, το να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες, ανάμεσά τους και το στεγαστικό τους ζήτημα, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Άρα το ένα σκέλος του ζητήματος είναι το πως βάζουμε τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας και πως θα προχωρήσουμε σε μια δίκαιη αύξηση του εισοδήματος. 

Το δεύτερο σκέλος είναι το πως επιτέλους η χώρα θα αποκτήσει μια πραγματική στεγαστική πολιτική. Δεν γίνεται να είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα χωρίς στεγαστική πολιτική. Για εμάς στεγαστική πολιτική σημαίνει πρώτα απ’ όλα διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου. Δεύτερον, δημιουργία μιας δημόσιας τράπεζας στέγης. Αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιώτης μπορεί να δώσει το διαμέρισμα που νοικιάζει ή που έχει κλειστό στο Δημόσιο, με ένα συγκεκριμένο συμβόλαιο.  Το Δημόσιο θα αναλάβει και διαδικασίες αποκατάστασης, ενεργειακής αναβάθμισης κ.λπ και μετά θα το δώσει για τη στέγαση των πολιτών με ένα χαμηλό ενοίκιο, ενώ θα ξέρει ο ιδιοκτήτης πως ό,τι και θα γίνει θα λαμβάνει το ενοίκιο από το κράτος. 

Υπάρχει και ένα τρίτο ζήτημα που αφορά τις τουριστικές περιοχές και νομίζω πως στην Καλαμάτα δεν είναι ακόμα τόσο μεγάλο το πρόβλημα όσο είναι στην Αθήνα. Είναι οι κανόνες ρύθμισης για το AIRBNB. Στην Αθήνα έχουμε εταιρίες, είτε ελληνικές είτε κινέζικες είτε από το Ισραήλ, οι οποίες αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες και τις μετατρέπουν σε AIRBNB χωρίς κανέναν έλεγχο και αυτό αφαιρεί διαθέσιμα κτίρια για ενοικιαστές. 

 

-Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι στη Μεσσηνία, στα χρόνια της σημερινής κυβέρνησης, δεν έχει προχωρήσει κανένα από τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα πείσει τους Μεσσήνιους ότι εκείνος θα κάνει αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος; 

Επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει ένα καλό δείγμα γραφής και μάλιστα το έχει δώσει και ο τοπικός βουλευτής, ο κ. Χαρίτσης, μέσα από τον τρόπο που χειρίστηκε κρίσιμα προγράμματα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ήταν από τις λίγες φορές που πραγματικοί πόροι πήγαν στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεν πήγαν με κριτήριο κομματικής προτίμησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι ήταν κυβέρνηση που μπορεί να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και να το κάνει με έναν καθαρό, δημόσιο, διαφανή τρόπο χωρίς σκιές για σκάνδαλα και άλλου τύπου οικονομικές συνδιαλλαγές ή διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και με τη διαδικασία των Αναπτυξιακών Συνεδρίων έδειξε ότι δεν αντιλαμβάνεται τη διοίκηση ως μια διαδικασία όπου μιλάει μόνο το κεντρικό κράτος, η Αθήνα και η Βουλή, αλλά ακούει τις τοπικές κοινωνίες. Νομίζω ότι με αυτή τη μεθοδολογία και με αυτά τα πεπραγμένα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδείξει ότι η ανάπτυξη της περιοχής θα αφορά και τις προτεραιότητες που θα θέτουν οι άνθρωποι της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας. 

-Εκτός από τις βουλευτικές εκλογές έχουμε μπροστά μας αργότερα και τις αυτοδιοικητικές. Η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση είναι ένα θέμα που έχει κλείσει για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν πάρα πολύ κοντά στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές και με αυτή την έννοια δεν υπάρχει περιθώριο για να αλλάζουν εκλογικά συστήματα τελευταία στιγμή. Προφανώς και θα καταργηθεί η τελευταία κυβερνητική παρέμβαση, που δίνει με 43% τη διοίκηση από την πρώτη Κυριακή. Είναι κάτι που δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και είναι αντιδημοκρατικό, είναι εντελώς αυθαίρετο το 43%. Γιατί να είναι 43% και όχι 44% ή 40%; 

Από εκεί και πέρα το κρίσιμο για εμάς θα είναι να σταματήσει μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης κρίσιμων υπηρεσιών στην αυτοδιοίκηση, όπως στην καθαριότητα και τη διαχείριση απορριμμάτων. Και αυτό γιατί η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι όπου έχουν προχωρήσει σε τέτοιες λύσεις ιδιωτικοποίησης και οι υπηρεσίες γίνονται χειρότερες και οι πολίτες τις πληρώνουν πιο ακριβά. Δηλαδή είναι υπηρεσίες που αυξάνουν τα δημοτικά τέλη. 

 

-Στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ με ποια κριτήρια θα επιλέξει τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξει;

Το κριτήριο θα είναι το ευρύτερο δημοκρατικό μέτωπο το οποίο μπορούμε να υπηρετήσουμε σε κάθε περιοχή. Προφανώς με βάση και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι βουλευτικές εκλογές, κάθε τοπική κοινωνία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τις δικές της ιδιαιτερότητες και θα πρέπει να βρεθούν και τα κατάλληλα πρόσωπα τα οποία έχουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για να λύσουν αυτά τα ζητήματα. 

 

-Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πάρει τους ψηφοφόρους του κέντρου σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει ριζοσπαστικό αριστερό πρόγραμμα;

Αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να φτιάξει μια μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία για την επόμενη μέρα. 

Αυτό χωράει ανθρώπους που μπορεί να είναι και πιο μετριοπαθείς, ανθρώπους που μπορεί να είναι και πιο ριζοσπαστικοί. Επιτρέψτε μου να πω όμως ότι είμαστε μπροστά σε μια σπάνια ιστορική περίοδο που διάφορα απλά πράγματα εμφανίζονται ως ριζοσπαστικά. Όπως για παράδειγμα το να υπάρχει ένα δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας. Με το τελευταίο νομοσχέδιο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά καταργήθηκε ο ιδρυτικός κανόνας του ΕΣΥ, δηλαδή η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών μέσα στο ΕΣΥ. Το να έχει η χώρα επιτέλους συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι κάτι το οποίο είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά σήμερα εμφανίζεται ως ριζοσπαστικό. Το να έχει η χώρα έναν πτωχευτικό κώδικα ο οποίος προστατεύει την πρώτη κατοικία είναι κάτι μετριοπαθές που όμως σήμερα εμφανίζεται ως ριζοσπαστικό. Ή το να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία σέβεται το κράτος δικαίου και δεν παρακολουθεί τον αρχηγό του στρατού ή πολιτικούς αντιπάλους ή ακόμα και δικούς της υπουργούς. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια αντίφαση ή μια αντίθεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο ακροατήρια καθώς ζούμε μια ιστορική στιγμή που το μετριοπαθές και το ριζοσπαστικό μπορούν να ενοποιηθούν σε ένα πρόγραμμα δικαιοσύνης και δημοκρατικής προοδευτικής αλλαγής για το αύριο της χώρας. 

 

-Το μήνυμά σας σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αλλά δεν ψήφισαν το 2019 ποιο είναι;

Το μήνυμά μας είναι ότι αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι να μπει ένα τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας, να κερδίσουμε μια δίκαιη αύξηση του εισοδήματος και μια δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Το μήνυμά μας είναι ότι αυτά τα οποία μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία μπορεί να μας χωρίζουν και αναφέρομαι σε κάθε πολίτη ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκρατικός, προοδευτικός, αριστερός ή οτιδήποτε άλλο απέναντι σε μια συντηρητική παράταξη, η οποία έχει δείξει ότι δεν σέβεται ούτε τους κανόνες του κράτους δικαίου και την ίδια στιγμή λεηλατεί με πρωτοφανή τρόπο το λαϊκό εισόδημα. Αυτή η μάχη μας αφορά όλους και δεν περισσεύει κανένας.