Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015 08:20

Ο Δημήτρης Τζαμουράνης ετοιμάζει θαλασσογραφίες στην Καλαμάτα

Στην έκθεση Coniectura III, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μεθώνης Στην έκθεση Coniectura III, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μεθώνης

Της Μαρίας Νίκα
Στην πατρίδα του, την Καλαμάτα, ζει τους τελευταίους μήνες ο Δημήτρης Τζαμουράνης, από τους σημαντικότερους - αν όχι ο σημαντικότερος - σήμερα Έλληνες εικαστικούς διεθνώς...

Δεν άφησε βέβαια το εντυπωσιακό ατελιέ του στο Βερολίνο, ούτε τις εκθέσεις ανά τον κόσμο. Απλώς έχει αποφασίσει πλέον κάποιους μήνες του χρόνου να τους περνά στην Ελλάδα. Αυτό τον καιρό μάλιστα ετοιμάζει την καινούργια του δουλειά, που θα εκτεθεί το χειμώνα στη γκαλερί Haas του Βερολίνου. Πρόκειται για θαλασσογραφίες αλλά με πολιτικό περιεχόμενο. Έτσι, όταν δεν βρίσκεται στο εργαστήρι του στο Ακρογιάλι, ταξιδεύει με το ιστιοφόρο του στις ελληνικές θάλασσες.
Εμείς τον συναντήσαμε την Κυριακή στη Μεθώνη, στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης Coniectura III, όπου συμμετέχει με δύο έργα του, τους "Εραστές" και τον "Μάγο". Φυσικά δε χάσαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του.

Βρίσκεστε στη Μεσσηνία για διακοπές;
Είμαι εδώ από τον Απρίλιο. Είναι μια απόφαση που έχω πάρει να έρχομαι στην Καλαμάτα και να μένω τρεις - τέσσερις μήνες δουλεύοντας. Είναι περισσότερο έμπνευση και διακοπή από μια ρουτίνα στο Βερολίνο, μια προσπάθεια να δουλέψω και στην πατρίδα. Εν τω μεταξύ, τα παιδιά εδώ μου πρότειναν να πάρω μέρος στην έκθεση, το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και αμέσως προσφέρθηκα να συμμετάσχω. Πραγματικά νιώθω πολύ αναζωογονημένος, έντονα ευχαριστημένος. Βρίσκω την έκθεση υπέροχη, με εξέπληξε μπορώ να πω και η ποιότητα και η οργάνωση.

Αυτή την εποχή δουλεύετε;
Ετοιμάζω μια σειρά από έργα, θαλασσογραφίες. Ένα καινούργιο θέμα, που θα δείξω τον επόμενο χειμώνα στη γκαλερί Haas στο Βερολίνο, σε μια ατομική έκθεση. Είναι τοπίο, θαλασσογραφία, αλλά με πολιτικό περιεχόμενο. Έχω ένα μικρό ιστιοφόρο και έχω πάρει συντεταγμένες από τις αρχές εδώ, του Λιμεναρχείου της Καλαμάτας. Μέσα από αυτές τις συντεταγμένες πηγαίνω στα μέρη όπου έχουν βουλιάξει σκάφη με φυγάδες. Χωρίς να βρίσκω οπωσδήποτε κάτι που να έχει παραμείνει. Μόνο αυτό το τοπίο. Εκεί κάνω κάποια σχέδια, κάποιες φωτογραφίες και αφήνω αυτό το υλικό πια να με οδηγήσει στην αναθεώρηση του πως κάνω ένα τοπίο, μια θαλασσογραφία.

Με τον πατέρα σας - ο ζωγράφος Σωτήρης Τζαμουράνης - συζητάτε για το θέμα; Έχει ζωγραφίσει κι εκείνος πολύ τη θάλασσα.
Ναι, βέβαια. Με τον πατέρα μιλάμε γενικά πάρα πολύ για τη ζωγραφική.

Και με το σκάφος μέχρι που φτάνετε;
Μέχρι τη Μυτιλήνη…

Εσείς το οδηγείτε;
Ναι.

Έχετε ζωγραφίσει και στο παρελθόν μετανάστες στη θάλασσα (Clandestini). 
Ναι, είναι ένα θέμα που μ’ ενδιαφέρει πολύ, έχει μια οντότητα στις μέρες που ζούμε και ειδικά εδώ στη Μεσόγειο, στον ελληνικό χώρο. Και προσπαθώ, επειδή δουλεύω τόσο άμεσα την εικόνα, να έχω και την εμπειρία, γι’ αυτό και επιχειρώ να εντοπίσω τους τόπους όπου έχουν γίνει αυτές οι τραγωδίες. Σαν καλλιτέχνης βλέπω πάντοτε έτσι τη ζωγραφική. Πρέπει να βιώσω ο ίδιος την πληροφορία με τα μάτια και την ψυχή για να την περάσω στον καμβά. Δε μπορώ να δουλέψω με τη σκέψη ή αναπολώντας, αφηρημένα. Πρέπει λίγο να το ΄χω βιώσει.

Μιας και είστε εδώ από τον Απρίλη, θα έχετε παρακολουθήσει και ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ειδικά όσα ζήσαμε τις τελευταίες μέρες. 
Ευτυχώς ήμουν εδώ και έζησα κι εγώ όλη αυτή την περιπέτεια. Δυστυχώς η πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ είναι αδικαιολόγητη, η διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δεν το έχω διαπιστώσει στους Γερμανούς, είναι μια πολιτική της κυβέρνησης και αυτή η κατάσταση με προβληματίζει πάρα πολύ. Όχι η Γερμανία, η πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ.

Η σχέση σας με τους Γερμανούς πώς είναι σήμερα;
Η συμπεριφορά απέναντί μου είναι όπως πάντα. Δηλαδή με τους φίλους Γερμανούς, αλλά και επαγγελματικά, με τους γκαλερίστες και τους συλλέκτες μου έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη σχέση, πάρα πολύ καλή. Δυστυχώς η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι τέτοια, που πλέον δεν έχει να κάνει με διαφωνία της Γερμανίας με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, γνωρίζοντας την ιστορία της Γερμανίας.

Τι εύχεστε για την Ελλάδα;
Αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζει ο τόπος, να σκεφτόμαστε ότι το δίκιο έχει πάντοτε ένα λόγο και πάντα υπάρχει αναθεώρηση όλων των πραγμάτων. Πιστεύω ότι θα γίνουν σοβαρές ανακατατάξεις στην ελληνική κοινωνία, ειδικά πολιτισμικά, γιατί αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της ελληνικής ταυτότητας και εκεί μπορούμε να δώσουμε μια καινούργια ώθηση και μέσα στην ίδια την Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει ήδη αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, κουράγιο και δύναμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ