Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015 19:54

Ο Ross Daly στην Kalamata Journal για τη μουσική, τον Λαβύρινθο, την κρίση

Ο Ross Daly με τον Νίκο Καλογερόπουλο και τον Ταξιάρχη Γεωργούλη, από τη συναυλία στα τέλη Ιουνίου στο Τρενοτεχνείον της Κυπαρισσίας Ο Ross Daly με τον Νίκο Καλογερόπουλο και τον Ταξιάρχη Γεωργούλη, από τη συναυλία στα τέλη Ιουνίου στο Τρενοτεχνείον της Κυπαρισσίας

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ* 
Συνέντευξη στον Σταύρο Μαρτίνο 
Η βραδιά που αναπολώ από το μέχρι τώρα φετινό καλοκαίρι είναι εκείνη της 27ης Ιουνίου. Οι μελωδίες εκείνης της νύχτας δεν λένε να βγουν από μέσα μου. Νότες από την λύρα, το βιολοντσέλο, το ούτι και άλλα όργανα της ανατολής, ρυθμοί αργοί, ρυθμοί γρήγοροι, ένταση, γαλήνη, έρχονται ακόμη και με συνεπαίρνουν. Είναι από τη μουσική εμπειρία που μας χάρισε ο Ross Daly και οι μουσικοί συνεργάτες του, εκείνο το βράδυ στην Κυπαρισσία, στο Τρενοτεχνείον του Νίκου Καλογερόπουλου. Την Παρασκευή το βράδυ, 24 Ιουλίου, στο κάστρο της Καλαμάτας, έχουμε την ευκαιρία να τους ξανακούσουμε…

Για τη συναυλία της Παρασκευής, και όχι μόνο, μιλήσαμε με τον μεγάλο μουσικό, που κατάγεται από την Ιρλανδία, ζει στο Χουδέτσι της Κρήτης, όπου έχει φτιάξει και το Μουσικό Εργαστήριο Λαβύρινθος. Ο λόγος στον Ross Daly:

-Τι θα παρουσιάσετε την Παρασκευή στο κοινό της Καλαμάτας;
Έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα σε συνθέσεις δικές μου και της Κέλυ Θωμά, ένα πρόγραμμα με διάφορα μουσικά ιδιώματα τα οποία έχουμε μελετήσει και συνεχίζουμε να μελετάμε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, από τον ευρύτερο χώρο της λεγόμενης τροπικής μουσικής.
Θα είμαστε πέντε μουσικοί, η Κέλυ Θωμά στη λύρα, ο Ταξιάρχης Γεωργούλης στο ούτι, η Σοφία Ευκλείδου στο βιολοντσέλο, ο Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά και εγώ. 

-Ο κόσμος αγαπάει όσο θα θέλατε τη μουσική;
Δεν έχει καμία σημασία αν ο κόσμος αγαπάει τη μουσική όσο θα ήθελα εγώ. Σημασία έχει ο κόσμος να αγαπήσει τη μουσική για το δικό του καλό, γιατί η μουσική λειτουργεί ευεργετικά για τον άνθρωπο. Στο βαθμό που ένας άνθρωπος έχει καλή σχέση με τη μουσική τότε έχει καλή σχέση και με την ίδια τη ζωή.

-Εσείς προσωπικά πως εισπράττετε την αγάπη του κόσμου; Είναι πολύς ο κόσμος που σας θαυμάζει και σας αγαπάει…
Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι η αγάπη του κόσμου προς τη μουσική και η σχέση του κόσμου με την ίδια τη μουσική. Η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό μου είναι μια άλλη υπόθεση. Εκείνο που με ενδιαφέρει σε σχέση με τον κόσμο είναι κάθε φορά που παίζουμε σε μια συναυλία να του δώσουμε μια ουσιαστική εμπειρία, κάτι βαθύτερο, όχι απλά μια διασκέδαση.

-Έχετε δώσει και στο παρελθόν συναυλίες στην Καλαμάτα, ποια είναι η άποψή σας για το κοινό της περιοχής;
Η εμπειρία που έχω είναι ότι η Καλαμάτα έχει ένα πάρα πολύ καλό ακροατήριο. Υπάρχει κοινό στην Καλαμάτα που ακούει και εκτιμάει τη μουσική.

-Η μουσική από τους καλαματιανούς χορούς θα μπορούσε να αποτελέσει για εσάς έμπνευση για κάποια σύνθεση;
Φυσικά. Οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Όλες οι μουσικές για εμένα έχουν αξία και όλες είναι εν δυνάμει πηγή έμπνευσης.

-Το Μουσικό Εργαστήριο Λαβύρινθος τι είναι για εσάς;
Ο Λαβύρινθος είναι ένα έργο ζωής, κατά κάποιο τρόπο. Είναι κάτι που οραματίστηκα από πολύ μικρή ηλικία και χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να μπορέσω να το υλοποιήσω, στο βαθμό που το έχω υλοποιήσει. Είναι ένα εκπαιδευτικό εγχείρημα, που όμως φιλοδοξεί να δώσει στους μαθητές μια εκπαιδευτική εμπειρία, όχι απλά μια στεγνή μάθηση αλλά κάτι πιο ολοκληρωμένο, πιο βιωματικό.

-Σας άκουσα στη συναυλία που δώσατε πριν ένα μήνα στην Κυπαρισσία, στο Τρενοτεχνείο του Νίκου Καλογερόπουλου. Ήταν μια βραδιά μετά την ανακοίνωση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Στο χαιρετισμό σας πριν ξεκινήσει η συναυλία καλέσατε τον κόσμο να είναι ενωμένος, ψύχραιμος και να έχει αλληλεγγύη. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιδράσει ο κόσμος στη νέα αυτή κατάσταση;
Εκείνο το βράδυ με αυτό που είπα εννοούσα ότι πρέπει να αντισταθούμε σε μια μεθοδευμένη πόλωση που βλέπω να προωθείται από κάποια κέντρα και κάποια συμφέροντα. Το χειρότερο πράγμα, σε αυτή τη φάση, είναι να υπάρχει μια πόλωση, να βρεθεί ο ένας απέναντι στον άλλο και να οδηγηθούμε ακόμη και σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι αντιμετωπίζουμε διάφορα διλήμματα που είναι πάρα πολύ δύσκολα και πάρα πολύ σοβαρά. Εντός του ευρώ δεν υπάρχει ελπίδα για εμάς. Μα και εκτός του ευρώ δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα. Μας έχουν βάλει σε μια κατάσταση στην οποία δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική για να ξεφύγουμε. Είναι ουσιαστικά σαν να μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο.

-Και τι πρέπει να κάνουμε;
Θα πρέπει να μονιάσουμε και να αποφασίσουμε ότι θα πολεμήσουμε γι’ αυτά που πιστεύουμε, γι’ αυτά που χρειαζόμαστε. Γιατί αυτή τη στιγμή στερούμαστε και αυτά που χρειαζόμαστε. Μας χτυπούν σε βασικές ανάγκες και επάνω σε αυτό πρέπει να δώσουμε μια σφοδρή απάντηση.

-Σας ευχαριστώ πολύ!
Ευχαριστώ και εγώ… 

*Η συναυλία ξεκινά στις 9.30 και είναι ενταγμένη στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Καλαμάτας. Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Πελοποννήσου - Περιφερειακή Ενότητας Μεσσηνίας
Είσοδος ελεύθερη