Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 12:37

Για το ετήσιο συνέδριό της ετοιμάζεται η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας - Οχτώ σοβαρά ζητήματα σε εκκρεμότητα

Για το ετήσιο συνέδριό της ετοιμάζεται η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας - Οχτώ σοβαρά ζητήματα σε εκκρεμότητα

Το τριήμερο 21-23 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στο Βόλο, όπου οι αυτοδοικητικοί περιμένουν τις απαντήσεις της ακυβέρνησης για σοβαρά ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως η στήριξη των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης για μπορέσουν να καλύψουν την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους…

Χθες συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε τα ζητήματα για τα οποία ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση: 

  • Για τη στήριξη των ΔΕΥΑ

«Πρώτο θέμα είναι η στήριξη των ΔΕΥΑ της χώρας, για το οποίο συμφωνήθηκε ότι πρέπει να καλυφθεί μέρος του επιπλέον ενεργειακού κόστους με έκτακτη χρηματοδότηση. Συμφωνήθηκε μεν, δεν υλοποιήθηκε δε ακόμη, το περιμένουμε». 

  • Για τη χρηματοδότηση της καθαριότητας των σχολείων

«Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την καθαριότητα των σχολείων, δεδομένου ότι τα λεφτά ούτως ή άλλως δεν φτάνουν. Αναμένουμε ένα ποσό 6 εκ. ευρώ, ποσό που θα καλύψει μέρος της δαπάνης, το οποίο ακόμη δεν έχει καταβληθεί». 

  • Για τα δάνεια των δήμων από το ΤΠΔ

«Ζητήσαμε και για το 2023 -  λόγω της έλλειψης ρευστότητας – πρώτον, τα δάνεια να «φύγουν» πιο πίσω και δεύτερον να παραταθεί η αποπληρωμή δανείων, για όσα λήγουν τα επόμενα 1-2 χρόνια. Είναι θετικό ότι πέρασε σε ΦΕΚ η δέκατη τρίτη δόση ΚΑΠ, ύψους 120 εκ. ευρώ για το 2023, όπως είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό».

  • Για την πλατφόρμα καταγραφής από τους δήμους του ενεργειακού κόστους των σχολείων

«Δεν είδαμε να γίνεται η πλατφόρμα για τα σχολεία προκειμένου εκεί οι δήμοι να δηλώσουν το όποιο κόστος ενέργειας στα σχολεία. Δεν θα είναι μόνο 28 εκ. ευρώ το επιπλέον κόστος, σίγουρα θα είναι παραπάνω και δεν μπορεί να είναι οριζόντιο, άλλες ανάγκες έχει η Κρήτη και άλλες η Βόρεια Ελλάδα. Οι ενεργειακές δαπάνες των σχολείων είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού και από εκεί θα πρέπει να πληρωθούν».

  • Ναυαγοσωστική κάλυψη

«Έγινε μία συνάντηση με τα υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας κατά την οποία προέκυψε πολύ ξεκάθαρα το δίκαιο των αιτημάτων μας. Ότι μπήκαμε δηλαδή σε μία περιπέτεια μιας πολύ πιο δαπανηρής ναυαγοσωστικής κάλυψης με επιπλέον 20 εκ. ευρώ, χωρίς αυτό να αποτυπώνεται και σε ανάλογα αποτελέσματα. Θα πρέπει επίσης να δούμε και τί θα γίνει και με τα πρόστιμα που και φέτος μπήκανε σε δήμους, οι οποίοι ενώ κάνανε τη διαδικασία, δεν βρήκανε ναυαγοσώστες. Υπάρχουν συνάδελφοι που εγκαλούνται για κακουργήματα. Συμφωνήθηκε να γίνει μία επιτροπή, η οποία δεν έχει συσταθεί, χωρίς δική μας ευθύνη».

  • Για πρόσβαση δήμων σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας

«Είναι ακόμη σε εκκρεμότητα η ΚΥΑ που αφορά σχεδόν 100 δήμους, οι οποίοι δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα για να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω δανεισμού από το ΤΠΔ».

  • Για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας από τους δήμους

«Οι Δήμοι οφείλουν να δηλώσουν ενεργειακούς υπευθύνους για τους ίδιους αλλά και τα νομικά τους πρόσωπα. Και όσοι δεν το έχουν κάνει, πρέπει να το πράξουν άμεσα. Όμως στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας από τον οδοφωτισμό, ακόμη και αυτό που συζητήθηκε ως προς το σβήσιμο των φωτιστικών π.χ. 15’ νωρίτερα τα ξημερώματα, δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε εμείς αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς μετά από σχετική εντολή που θα λάβει.»

  • Για το έργο της οδικής ασφάλειας

Ανησυχούμε για το έργο της οδικής ασφάλειας του Ταμείου Ανάκαμψης. Σπεύσαμε και καταθέσαμε προτάσεις μέχρι 3,5 εκ. ευρώ. Μας ζητήθηκε να τις μειώσουμε στα 2,8 εκ. ευρώ και μαθαίνουμε ότι τώρα, μετά την προκήρυξη και υποβολή των προτάσεων, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις του υπουργείου Οικονομικών για το πώς θα πρέπει να προωθηθεί η πρόσκληση. 

Ανησυχούμε και ζητάμε να επισπευστούν οι διαδικασίες αλλά και να βρεθούν επιπλέον 130 εκ. ευρώ,  έτσι ώστε να καλυφθούν όλες ανάγκες των Δήμων».