Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 21:36

Παίζουν με το υποσυνείδητο για να πλουτίζουν

Παίζουν με το υποσυνείδητο για να πλουτίζουν

Του Ευάγγελου Γυφτέα* 
Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο τυχαία η πόσο συνειδητά τακτοποιημένα είναι όλα γύρω μας; Καθημερινά ο άνθρωπος δέχεται εκατοντάδες πληροφορίες, μέσα από τις διαφημίσεις που προβάλλει η τηλεόραση, το ραδιόφωνο ακόμα και από μια απλή διαφημιστική πινακίδα στο δρόμο...

Κάποιες από αυτές μας κάνουν να τους δώσουμε σημασία, άλλες δεν τις προσέχουμε καν, αλλά πολλές είναι αυτές οι οποίες τις προσέξαμε και δεν το καταλάβαμε! Ένα στημένο πλατύ χαμόγελο, ένα ωραίο κουστούμι και ένα ψεύτικο για εκείνον όμως ευγενικό για σένα «Καλημέρα» μπορεί να επηρεάσει το υποσυνείδητο σου και να παίξει καθοριστικό ρόλο στις επενδυτικές σου αποφάσεις. Μια έξυπνη ατάκα και μια θερμή χειραψία μπορεί πολύ απλά να σου αλλάξει γνώμη χωρίς καν να το αντιληφθείς.
Χρώματα, γραμματοσειρές, ακόμα και έξυπνες ατάκες προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή μας και να προωθήσουν τα προϊόντα που εκπροσωπούν. Πιστεύεις είναι τυχαίο που οι δημοφιλέστεροι ισότοποι είναι σχεδιασμένοι σύμφωνα με τις αποχρώσεις του μπλε; Το μπλε χρώμα έχει την ιδιότητα να δημιουργεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο τη ψευδαίσθηση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας. Έτσι οι χρήστες αυτών αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και ελευθερία κατά τη χρήση τους! Επίσης, το συγκεκριμένο χρώμα είναι ένα από αυτά που παρατηρεί περισσότερο ένας ανθρώπινος οργανισμός από τη στιγμή που έρχεται στη ζωή, εξαιτίας του ουρανού και της θάλασσας, με αποτέλεσμα τα μάτια και ο εγκέφαλος να κουράζονται λιγότερο και ο ανθρώπινος οργανισμός να αντέχει περισσότερο μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή.
Και ποιος δεν έχει προσέξει τα μικρά και παράλληλα τόσο εκνευριστικά πλακάκια με τα οποία είναι δομημένα σχεδόν όλα τα μεγάλα καταστήματα των super markets. Τα μικρά πλακάκια έχουν την ιδιότητα, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων κενών, να προκαλούν θόρυβο και συνεχείς αναταράξεις στο καρότσι με αποτέλεσμα οι νοικοκυρές να διασχίζουν πιο αργά και σταθερά τους διαδρόμους των καταστημάτων. Αυτό οδηγεί αυθόρμητα τα άτομα να παρατηρούν όλο και περισσότερα προϊόντα που βρίσκονταν στα ράφια, αυξάνοντας έτσι τις καταναλωτικές τους συνήθειες και επιθυμίες. Επίσης, τα προϊόντα δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαία τοποθετημένα. Ποτέ δεν θα βρείτε ένα παιδικό παιχνίδι να βρίσκεται στα πιο ψηλά ράφια. Ανάλογα με την ηλικία και ταυτόχρονα το ύψος του παιδιού βρίσκεται και στο κατάλληλο ράφι.
Όλες αυτές οι τακτικές που ακολουθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις με σκοπό την προώθηση της δουλειάς τους και τη διεύρυνση του πελατολογίου τους δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη υπόθεση. Αποτελούν αποτέλεσμα συντονισμένων κινήσεων από εξειδικευμένες ομάδες που συγκροτούνται κυρίως από οικονομολόγους και ψυχολόγους. Οι κινήσεις και οι τακτικές τις οποίες αποφασίζει να εφαρμόσει μια επιχείρηση ονομάζεται στρατηγική Marketing. Η στρατηγική αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από μια συντονισμένη και μεθοδική τακτική που ακολουθεί μια επιχείρηση με σκοπό την προώθηση των προϊόντων της σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες και προσδοκίες της. 
Η στρατηγική Marketing δεν είναι κάτι γενικό και απροσδιόριστο που ίσως να φαίνεται, αντιθέτως θα έλεγα πως είναι κάτι επιμελώς ατημέλητο. Σαφώς και υπάρχουν ορισμένες τακτικές οι οποίες ακολουθούνται από ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κανόνα για την επιτυχία.  Mην μπερδεύετε τους πελάτες σας, δημιουργήστε το δικό σας λογότυπο χρησιμοποιώντας το χωρίς καμία παραμόρφωση στις κάθε είδους ενέργειες προώθησης της επιχείρησης σας. Επίσης συζητήστε ξεκάθαρα με τους υπαλλήλους σας και ακούστε τί ζητάει ο πελάτης σας γιατί διαφορετικά πώς θα του δώσετε αυτό που πραγματικά θέλει;
Όλα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα. Ακόμα και μια μικρή επιχείρηση χρειάζεται κόπο και γνώση για να μπορέσει να ορθοποδήσει. Ο ανταγωνισμός είναι αυτός που ωθεί τα άτομα για νέες τεχνικές και νέες εφευρέσεις για να πετύχουν το στόχο τους. Οι καιροί δεν αλλάζουν ποτέ παρά μόνο οι άνθρωποι που ζουν μέσα σε αυτούς.

*Οικονομολόγος