Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016 22:46

Η παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών και η θέση του ΚΚΕ

Η παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών και η θέση του ΚΚΕ

Του Βαγγέλη Λαμπρόπουλου* 
Με  αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου, το ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση παρουσίασης της μπροσούρας του τμήματος κατά ναρκωτικών με τις θέσεις του κόμματος εναντία σε όλα τα ναρκωτικά, την Παρασκευή 24   Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ…

Σε αυτή καλούμε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο που ακόμα και αν δεν συμφωνεί με το ΚΚΕ τον απασχολεί το ζήτημα, ανθρώπους του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, των σωματείων που βλέπουν πως πρέπει να βάλουμε φρένο σε αυτό τον εφιάλτη. 
Παράλληλα τα μέλη, τα στελέχη και οι οπαδοί του ΚΚΕ σε όλους τους χώρους που δρούμε (συλλόγους, φορείς, σωματεία) το επόμενο διάστημα ανοίγουμε την συζήτηση και προβάλλουμε τη μοναδική καθαρή στάση ζωής εναντία σε όλα τα ναρκωτικά
Αρκετοί θα αναρωτηθούν πώς και επιλέγουμε ένα τέτοιο θέμα, τη στιγμή που ο κόσμος καίγεται, τα κανάλια μιλάνε για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τα μετρά που χρειάζονται για  το  δεύτερο γύρο της αξιολόγησης, το ποδόσφαιρο και τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται γύρω από αυτό  και τόσα άλλα που αφορούν οπωσδήποτε τους εργαζόμενους της χώρας μας.
Στην αντίληψη του ΚΚΕ αυτά δεν είναι διαφορετικά προβλήματα.  Η πορεία της καπιταλιστικής κρίσης, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που μας έφερε στην κρίση, οι δεσμεύσεις που απορρέουν από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και την ευρωζώνη, η αναγνώριση απ' όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ενός χρέους το οποίο δεν το δημιούργησε ο λαός, αλλά οι κηφήνες του εκμεταλλευτικού συστήματος που έχουν την πραγματική εξουσία, δεν είναι ζητήματα άσχετα με το θέμα που ανοίγουμε για συζήτηση. 
Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης που τα αντιλαϊκά μέτρα στερούν βασικές ανάγκες του λαού μόνο τυχαίο δεν είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά ΜΚΟ, ξένες εταιρίες πώλησης ναρκωτικών (που πήραν μέρος κιόλας στα διάφορα φεστιβάλ ναρκωκουλτούρας, ως χορηγοί) και επιχειρηματίες με «φιλανθρωπικό έργο», αγωνιούν για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Πρωτοστατούν στην νομιμοποίηση της κάνναβης, γιατί θέλουν τη νεολαία στο περιθώριο, στην φυγή από την πάλη για να αλλάξει τη ζωή της και από πίσω ορέγονται την κερδοφορία για το κεφάλαιο και ψίχουλα από φόρους για το καπιταλιστικό κράτος. Νομιμοποίηση και καταστολή είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, (ας κοιτάξουν τα παραδείγματα της Γενεύης, της Ολλανδίας αλλά και του Αφγανιστάν μετά την εισβολή των φίλων και συμμάχων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ). 
Το ΚΚΕ με ασυμβίβαστη λογική παλεύει, όπως λέει το σύνθημα του, για ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις. Παλεύει γιατί πιστεύει ότι όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τη ζωή τους ακόμα και αν αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία. Παλεύει γιατί θεωρεί ότι και όσοι κάνουν χρήση έχουν θέση στη κοινωνία, αφού τους δοθεί η ευκαιρία και το θελήσουν ασφαλώς και οι ίδιοι να τελειώσουν με τον εφιάλτη και να ενταχθούν γεροί και δυνατοί στο μέτωπο του αγώνα για μια άλλη, νέα κοινωνία, άλλη ζωή, άλλες ανθρώπινες σχέσεις που θα προκύπτουν και από άλλες σχέσεις παραγωγής.
Κοιτάμε κάθε φορά τα νέα δεδομένα και μελετάμε τα επόμενα βήματά μας. Την κατεύθυνση βέβαια την έχουμε χαραγμένη: Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά, κανένας συμβιβασμός για να ξεγελάσουμε τάχα το «θηρίο».
Το «θηρίο» αν δεν το κοιτάξεις στα μάτια, αν δεν το πολεμήσεις στα ίσια έχασες! Και αυτό το «θηρίο» που λέγεται μάστιγα των ναρκωτικών το θρέφει η ίδια η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αυτή δηλαδή που γεννάει την αδικία, τη φτώχεια, τη μιζέρια για τους πολλούς που παράγουν τον πλούτο και τη χλιδή για λίγους που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων.
Σ' αυτό το έδαφος της ταξικής κοινωνίας, τα ναρκωτικά προκύπτουν όχι σαν επιλογή ελεύθερων ανθρώπων αλλά σαν τρόπος «φυγής» από μια θλιβερή και βάρβαρη πραγματικότητα.
Τα χρησιμοποιούν δε όσοι θέλουν να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους και σαν όπλο χειραγώγησης μιας μερίδας, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων.
Το ΚΚΕ πρωτοστατεί και παλεύει για να δυναμώνει το αντιναρκωτικό κίνημα, ένα κίνημα δεμένο με την πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος. Αγωνίζεται για μια αντιναρκωτική πολιτική ενταγμένη σε έναν Πανελλαδικό Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Πρόληψης - Θεραπείας - Κοινωνικής Επανένταξης, ενταγμένο στο Υπουργείο Υγείας, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και με τόσες δομές όσες έχει ανάγκη η χώρα, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ.
Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι μέτωπο πρώτης γραμμής και συνδέεται με την πάλη για ριζική αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

*Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ