Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 12:03

Για τον υφυπουργό Παιδείας και την ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ

Για τον υφυπουργό Παιδείας και την ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Την Παρασκευή 17 Μάρτη ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης επισκέφθηκε την Καλαμάτα με ένα, όπως αποδείχτηκε, σκοπό, να προπαγανδίσει την αντιδραστική-αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση. Αφού έγιναν οι καθιερωμένες συναντήσεις με τοπικούς φορείς για να πουν όλοι μαζί πόσο ωραία θέλουν αλλά δε μπορούν να κάνουν τα πράγματα, προσπάθησαν να στήσουν ένα σκηνικό όπου δήθεν θα αφουγκράζονταν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών μέσα από τον διάλογο...

Ένα σκηνικό που τους το χάλασε η κινητοποίηση εργαζομένων και σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Καθώς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας, της Α΄ ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ Μεσσηνίας.
Με δυναμισμό απαιτήσαμε να συναντηθούμε με τον υφυπουργό και αφού καταγγείλαμε ως προσχηματικό το διάλογο του δηλώσαμε πως δεν πρόκειται να αφήσουμε την κυβέρνηση σε «χλωρό κλαρί» να υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική της. Δε θα επιτρέψουμε να ενταθούν οι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση. Καταγγείλαμε την κοινή γλώσσα του υπουργείου με τον ΣΕΒ και τον ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση. Και για να μην θεωρητικολογούμε μόνο, του θέσαμε και διάφορα συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία δεν έδωσε καμία απάντηση. Όπως καμία απάντηση δε δίνουν και οι εμπνευστές της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ποια όμως είναι η κατάσταση στην εκπαίδευση τόσο γενικά όσο και στο νομό μας;
1.      Το όριο των μαθητών/τμήμα ακόμα και για παιδιά της Α΄ και Β΄ δημοτικού είναι το 28 (+10%). Υπάρχουν πολλά τμήματα στα ανώτατα όρια.
2.      Υπάρχουν περισσότερα από 20.000 κενά στην εκπαίδευση και διορισμοί δεν προβλέπονται!!! Κυνικά στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε, αυτή την εβδομάδα, το Υπουργείο Παιδείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την πρόσληψη αναπληρωτών, ξεκαθαρίζει ότι: «η προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται αναγκαία ενόψει: α) Των ισχυόντων και για τα σχολικά έτη 2017 - 2018 και 2018 - 2019 περιορισμών διορισμών/προσλήψεων προσωπικού στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι υπαγορεύονται και κατά την περίοδο αυτή από εξαιρετικά σοβαρούς και επιτακτικούς δημοσιονομικούς λόγους (...) Οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, βάσει των πάγιων ισχυουσών διατάξεων».
3.      3000 λιγότεροι αναπληρωτές (=απολύσεις) δουλεύουν φέτος στα σχολεία, ενώ δεν έχουν γίνει προσλήψεις και υπήρξαν και περισσότερες από 1000 συνταξιοδοτήσεις.
4.      Ακόμα υπάρχουν κενά στα σχολεία.
5.      Μετατρέπουν την τεχνική εκπαίδευση σε κατάρτιση και με το θεσμό της μαθητείας. Οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία γίνονται γραφεία ευρέσεως εργασίας και ακόμα και ο πενιχρός μισθός των μαθητευόμενων (75% του κατώτατου!!!) θα επιδοτείται στο 65% από το κράτος
6.      Εκπαιδευτικοί περιφέρονται μέχρι και σε 5 σχολεία για να συμπληρώσουν το ωράριο τους λόγω του κοψίματος ωρών στα Γυμνάσια, της συγχώνευσης ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και της κατάργησης του υπευθύνου δασκάλου για το ολοήμερο.
7.      Οι αναπληρωτές δεν έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα (άδειες κ.α.) με τους μονίμους.
8.      Τα σχολεία ειδικής αγωγής και τα τμήματα ένταξης που ιδρύθηκαν δεν έχουν στελεχωθεί πλήρως και κάποια δεν λειτουργούν. Πολλοί μαθητές που έχουν ανάγκη παράλληλης στήριξης έχουν εκπαιδευτικό τις μισές ημέρες γιατί τις υπόλοιπες είναι σε άλλο σχολείο, σε άλλο παιδί που έχει την ίδια ανάγκη.
9.      Λόγο των ισχνών οικονομικών το κόστος συντήρησης ή αγοράς αναλωσίμων στα σχολεία το αναλαμβάνει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων.
10.    Με το ασφαλιστικό οι εκπαιδευτικοί σε λίγα χρόνια θα έχουν μέχρι 60 χρόνια διαφορά από τους μαθητές τους!!!
11.    Έχουν «χαθεί», από το 2011, 5-6 μισθοί και με τη μείωση του αφορολόγητου θα χαθεί σχεδόν ένας ακόμη.
Για όλη αυτή την κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία το μόνο που βρήκαν να πουν, ο υφυπουργός και το Τμήμα Παιδείας Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά είμαστε καλύτεροι από τους προηγούμενους.
Εμείς τους απαντάμε πως την απάντηση θα τους τη δώσουν οι εργαζόμενοι, οι γονείς, οι μαθητές απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα «φωτιά».
Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας, να οργανώσουμε τον αγώνα μας και να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, τα δικαιώματά μας, που έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών, θα το κερδίσουμε με τον αγώνα μας, δε θα μας χαριστεί!!
Δίνουμε πρώτη απάντηση την Παρασκευή 7 Απρίλη, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup
•        Καμία ανοχή στα βάρβαρα μέτρα και αντίμετρα
•        Καμία ανοχή στα ψέματα της κυβέρνησης
•        Καμία ανοχή στα παιχνίδια των διαπραγματεύσεων