Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 20:13

Για να είναι η Κεντροαριστερά ελκυστική και αξιόπιστη στα μάτια των νέων

Για να είναι η Κεντροαριστερά ελκυστική και αξιόπιστη στα μάτια των νέων

Του Αντώνη Τσώνη 
Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα η πρώτη εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη συμμετοχή και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, μια συμμετοχή η οποία είναι εμφανές ότι έχει δώσει άλλη δυναμική στη Δημοκρατική Συμπαράταξη κυρίως, προς το παρόν, σε στελεχιακό επίπεδο αλλά σηματοδοτεί επικοινωνιακά σε μεγάλο βαθμό την αρχή τουλάχιστον για τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης…

Εάν έκλεινε κανείς τα μάτια κατά τη διάρκεια των ομιλιών μάλλον δεν θα καταλάβαινε ποιος από τους ομιλητές ανήκει στον εκάστοτε εταίρο της σύμπραξης, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαφορές των τεσσάρων μόνο ιδεολογικές δεν ήταν.
Ο ιδεολογικός προσανατολισμός και η συντριπτική πλειονότητα των θέσεων είναι κοινά για όλους όσοι βρισκόμαστε στην κεντροαριστερά. Οι διαφορές που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σίγουρα στο μέλλον είναι ελάχιστες και τα κύρια προβλήματα τα οποία δημιούργησαν τη διάσπαση στο παρελθόν ήταν κυρίως σε προτίμηση προσώπων αλλά και στη σκληρή ομαδοποίηση που "διέλυσε" το Πασοκ και γενικά το χώρο της Κεντροαριστεράς.
Από εδώ και πέρα όμως πρέπει όλα αυτά να τα αφήσουμε πίσω, να καταλάβουμε ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να βγούμε μπροστά, κάνοντας ιδεολογική επανεκκίνηση, ερχόμενοι κοντά στο πολίτη και τις ανάγκες του, αντιλαμβανόμενοι τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, να εργαστούμε σκληρά για τη δημιουργία προτάσεων που θα φέρουν λύσεις στην καθημερινότητα του πολίτη και που θα φέρουν σε τροχιά ανάκαμψης την οικονομία.
Στην προσπάθεια αυτή η δημοκρατική συμπαράταξη έχει ανάγκη τον κάθε ενεργό πολίτη που θέλει να συμμετέχει προς την κατεύθυνση αυτή με τις γνώσεις του, τις ιδέες του και την ενέργειά του. Μόνο έτσι θα έρθει η απαραίτητη ανανέωση σε πρόσωπα που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο χώρος και η χώρα.
Το πως θα προσελκύσει όμως η δημοκρατική συμπαράταξη καινούργιο κόσμο, πώς θα γίνει ελκυστική και αξιόπιστη στα μάτια των νέων ανθρώπων είναι ένα ζητούμενο που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Θέλω να πιστεύω ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα συζητηθεί το θέμα αυτό μαζί με άλλα ιδεολογικού ενδιαφέροντος.
Όσον αφορά το συνέδριο, επειδή πολλά στελέχη έχουν τους προβληματισμούς τους για τον τρόπο που θα επιλεγούν οι σύνεδροι και το μεγάλο αριθμό των «αριστίνδην», δεν θα ήθελα να συμβάλω σε μια αμφισβήτηση των προσυνεδριακών διαδικασιών. Και εμένα ως ένα βαθμό με προβληματίζουν κάποια θέματα όμως θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν σκοπιμότητες αλλά πίεση χρόνου.
Στο μέλλον όμως και ενώ πλέον ο χώρος θα είναι ενοποιημένος δεν θα ανεχτώ προσωπικά κάτι παρόμοιο. Ο χώρος, όπως τον έχω μάθει και τον έχω ζήσει από το 2003 και μετά που συμμετέχω ενεργά, εκλεγεί τους συνέδρους του εκάστοτε συνεδρίου δημοκρατικά, από τη βάση και όλα τα μέλη έχουν το δικαίωμα να εκλεγούν. Προς το παρόν όμως ας δείξουμε καλή πίστη.

Υ.Γ Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στα τελευταία χρόνια, πρέπει να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την επίλυση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Έτσι θα πετύχουμε την ανακατανομή κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, την ενίσχυση της παραγωγικότητας, το πέρασμα σε μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και πόρους για να στηριχτούν αυτοί που χτυπήθηκαν από την κρίση.
Σε αυτό το πλαίσιο κατατέθηκε προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, πρόταση που θα εμπλουτιστεί με βάση απόψεις που θα κατατεθούν στην πορεία προς το συνέδριο.

*Μέλος Νομαρχιακής Γραμματείας και εκπρόσωπος Τύπου  Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών
*Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Δημοκρατικής Συμπαράταξης