Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 21:41

Ένα αξιόλογο οικοσύστημα θυσιάζεται στο βωμό του τσιμέντου…

Ένα αξιόλογο οικοσύστημα θυσιάζεται στο βωμό του τσιμέντου…

Του Νίκου Χριστόπουλου* 
Η ανάπλαση της ανατολικής όχθης του ποταμού Άριος, που πραγματοποιείται από τις εκβολές στη Δυτική παραλία έως και τον αρχαιολογικό χώρο των Πρωτοελλαδικών Μεγάρων, δυστυχώς εξελίσσεται σε ένα περιβαλλοντικό, εγκληματικό λάθος.  Είναι τουλάχιστον αφέλεια από τη Δημοτική αρχή να προχωρεί σε αναπλάσεις με εκατοντάδες κυβικά μπετόν, αλλοιώνοντας τη φυσική εικόνα μιας περιοχής όπου όποιες παρεμβάσεις είναι επιτρεπτές όταν εφαρμόζονται με χειρουργικό χειρισμό, με την πρέπουσα προσοχή και το σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και την ιστορία των Ακοβιτίκων…

ARIS-ANAPLASH-TSIMENTO-11-04-17.jpgΣαφώς και πρόκειται για πρακτικές που κινούνται αντίθετα με την φιλοσοφία της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που επιτάσσει όχι απλώς τη διατήρηση αλλά και τον επιπλέον εμπλουτισμό του πρασίνου. Παραδόξως, εκριζώθηκε και ο καλαμιώνας στη Δυτική όχθη του ποταμού όπου δεν συντελείται  κάποιο έργο.
Πράγματι, υπάρχει ομοφωνία ως προς την αναγκαιότητα ήπιων παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη περιοχή ώστε να διασφαλιστεί η  προστασία της και η ανάλογη επισκεψιμότητα. Επιπροσθέτως, η πόλη μας θα προσέθετε στη φαρέτρα της ακόμα μια πρόταση εναλλακτικής αναψυχής και τουρισμού, ούτως ώστε να μην περιορίζεται  στα ασφυκτικά όρια της τσιμεντένιας και θορυβώδους παραλίας της Ναυαρίνου.
ARIS-TSIMENTO-ORTHIO-11-04-17.jpgΠροφανώς και η Δημοτική Αρχή θυσιάζει ένα αξιόλογο οικοσύστημα στο βωμό του τσιμέντου, πιθανώς λόγω σοβαρής έλλειψης οικολογικής ευαισθησίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ποταμός Άρις φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ποικιλία άγρια ζωής. Στις εκβολές του έχουν παρατηρηθεί  προστατευόμενα είδη όπως ο βουβόκυκνος (Cygnus olor), οι ερωδιοί Λευκοτσικνιάς (Egretta garzetta) και Αργυροτσικνιάς  (egretta alba) και διάφορα άλλα υδρόβια πτηνά, καθώς και τα ποταμίσια ψάρια κέφαλοι (Mugil cephalus) και τα γνωστά μας χέλια (Anguilliformes). Όλα τα ανωτέρω, αναπόφευκτα θα εξαφανιστούν από την άπλετη φωταψία που τους επιφυλάσσεται.
Το ενδεχόμενο του αφανισμού επιτείνεται  και με τη διεξαγωγή κωπηλατικών αγώνων, αφού απαιτείται η ξερίζωση συστάδων καταμεσής του ποταμού που χρησιμεύουν ως φωλιές. Ενώ η περιοχή της γέφυρας του Ασπροχώματος, πλησίον του νέου γηπέδου του «Απόλλωνα», είναι το πιο κατάλληλο σημείο για αθλητικές δραστηριότητες σε υγρό στοιχείο. Ωστόσο, η κοντόφθαλμη τακτική της Δημοτικής Αρχής, που αποσκοπεί αποκλειστικά σε συλλογή ψήφων, τελικώς θα επιφέρει βαρύ τίμημα στις μελλοντικές γενιές των Καλαματιανών.
Τέλος, σκόπιμο είναι για τους Δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, και ειδικότερα σε εκείνους που εμφανίστηκαν τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή ως αυτόκλητοι σωτήρες, να υπενθυμίσουμε ότι η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», είναι αυτή που έχει προτείνει ολοκληρωμένη μελέτη και περιβαλλοντικό πάρκο στον ποταμό Άρι. Επίσης, χρήσιμο είναι να συνειδητοποιήσει ο Δήμαρχος Καλαμάτας κος Νίκας, ότι οι κάτοικοι των Ακοβιτίκων και Δυτικής παραλίας εκπροσωπούνται νομίμως από Δημοτικούς και Τοπικούς συμβούλους, καθώς και από το εκλεγμένο από αυτούς Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Ασπροχώματος, Ακοβιτίκων και Δυτικής παραλίας «Ο Ποσειδών».

Νίκος Χριστόπουλος
Τοπικός Σύμβουλος
Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες
ARIS-ORTHIA-ANAPLASH-11-04-17.jpg