Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 13:41

Για τα τελευταία γεγονότα στην Μεσσήνη

Για τα τελευταία γεγονότα στην Μεσσήνη

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 
Καταδικάζουμε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Καταδικάζουμε την δολοφονία, που στο όνομα της "αυτοάμυνας" αφαίρεσε την ζωή ενός 18χρονου Ρομά. Καταδικάζουμε και τους συγκεκριμένους Ρομά που μπήκαν σε σπίτι για ληστεία.
Αυτό όμως είναι η επιφάνεια. Πως φτάσαμε εδώ; Υπάρχει πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή; Ποιες οι αιτίες και ποιοι οι ένοχοι; Γιατί τα συγκεκριμένα θλιβερά περιστατικά, τελικά ήταν αναμενόμενα. Και αν δεν παρθούν τώρα μέτρα θα γίνουν επαναλαμβανόμενα...

Για αυτό στην 1η συνεδρίαση του Δ.Σ. είχαμε ζητήσει να γίνει συνεδρίαση με θέμα την παραβατικότητα, που όμως δεν έγινε.

Το θέμα της εγκληματικότητας, με το οποίο σχετίζεται μια ομάδα Ρομά είναι υπαρκτό. Όμως οι πραγματικοί υποκινητές είναι πολύ συγκεκριμένοι.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η εγκληματικότητα δεν οφείλεται στην ιθαγένεια, τη φυλή, το χρώμα, το θρήσκευμα, αλλά στο γεγονός ότι κυκλώματα του εγκλήματος στρατολογούν κόσμο αξιοποιώντας την αυξανόμενη και διευρυμένη περιθωριοποίηση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Και στην περιοχή μας, οι στρατολογημένοι είναι ένα τμήμα των Ρομά. Αυτή η εγκληματικότητα συνδέεται άμεσα με μεγάλα συμφέροντα, με υπέρογκα κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων.

1) Την ηρωίνη και τα ναρκωτικά δεν τα παρασκευάζουν οι Ρομά στους καταυλισμούς. Κάποιοι τα εισάγουν και βάζουν συγκεκριμένες ομάδες να είναι οι διακινητές

2) Τα χρυσαφικά και τα διάφορα τιμαλφή, δεν τα τρώνε οι κλέφτες, ούτε τα πουλάνε στις λαϊκές. Αλλά κάποιοι τα αγοράζουν, και δεν είναι οι γυναίκες της Μεσσήνης

3) Τα παλιοσίδερα, τους χαλκούς, τα μηχανήματα που κλέβονται, δεν τα τρώνε οι κλέφτες στους καταυλισμούς. Αλλά κάποιοι τα αγοράζουν και κάνουν την δουλειά τους με τα σκραπ.

Και επειδή πίσω από αυτούς κρύβονται τεράστια συμφέροντα, υπάρχει συγκεκριμένη ανοχή και στραβά μάτια σε αυτή την παραβατικότητα. Έχει αποδειχτεί ότι στην κατάσταση αυτή είναι διασυνδεμένοι επιχειρηματίες, προσωπικό από τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και φασιστικά μορφώματα.

Και μην κάνετε του ανήξερους! Το κέρδος που είναι ο ιερός νόμος στο καπιταλιστικό σύστημα (αυτό που υπερασπίζεστε εδώ μέσα) έχει και τέτοιες μπίζνες.

Αυτή η ανοχή αφορά και εδώ, το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι γίνεται εξαγορά ψήφων. Ορισμένων η ψήφος κοστίζει 50αρικά για να βγαίνουν κάποιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Αντίστοιχα η επιβολή του νόμου, πάλι επιλεκτική είναι. Ο νόμος είναι χάδι για τα επιχειρηματικά συμφέροντα (νόμιμα ή μη) αλλά βαρύς πέλεκυς για τον απλό λαό, και ιδιαίτερα τιμωριτικός για όσους αγωνίζονται!!!

Με πολύ μεγάλη ευκολία σέρνονται στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες οι αγωνιζόμενοι αγρότες. Στην διάρκεια των αγροτικών μας κινητοποιήσεων εμφανίζονται από το πουθενά δεκάδες αστυνομικοί. Τα δικαστήρια δουλεύουν νυχθημερόν όταν είναι να βγουν παράνομοι οι αγώνες, οι απεργίες. Οι εισαγγελείς χωρίς καθυστερήσεις καλούν γονείς και μαθητές για να καταθέσουν για τις καταλήψεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις αγριεύουν όταν βλέπουν διαδηλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν μια εβδομάδα ξυλοκόπησαν με λύσσα γιατρούς έξω από το υπουργείο Υγείας. Ή πριν 2 μέρες η αύρα έριξε νερό και χημικά για να διαλύσει μια μεγαλειώδη συγκέντρωση ενάντια στην εγκληματική οργάνωση της Χ.Α.

Από την άλλη όμως αυτή η κατά τα άλλα "ικανή αστυνομία" δεν μπορεί να προστατεύσει την περιουσία του φτωχού λαού, δεν μπορεί να πατάξει το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων κτλ.

Δεν είναι ότι δεν μπορεί, αλλά ότι δεν θέλει. Διότι με πολιτικές αποφάσεις όλα αυτά τα χρόνια (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) έθεσαν στόχο για την αστυνομία την πάταξη του αγωνιζόμενου λαού. Για αυτό ξεδόντιασαν τα περιφερειακά αστυνομικά τμήματα και είναι υποστελεχωμένα, για αυτό ο κάθε επιχειρηματίας έχει αποσπασμένους φρουρούς αστυνομικούς στην φρουρά του με λεφτά του λαού.

Και σε αυτό έχετε προσωπικές ευθύνες γιατί στηρίζετε με λύσσα αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Εδώ και τώρα πρέπει παρθούν μέτρα:

  •           Να εφαρμοστεί ο νόμος για την υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών. Να μπει τέλος στην ανοχή. Δεν μπορεί παιδιά από 2-3 χρονών μέχρι 15 να γυρίζουν στους δρόμους και να μένουν αγράμματα, και εύκολη λεία στα κυκλώματα. Αυτό απαιτεί όμως παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, προσλήψεις, καθαρίστριες κτλ που ως Δημοτικό Συμβούλιο και κυβερνήσεις βγάζετε σπυράκια όταν τα ακούτε.
  •           Να διαμορφωθούν ειδικά προγράμματα για τους Ρομά που να αφορούν τη πλήρη και σταθερή εργασία με ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε οι άνθρωποι να πάνε για δουλειά. Και σε αυτό βγάζετε σπυράκια γιατί οι δικές σας κυβερνήσεις θέλουν τζάμπα εργάτες. Μάλιστα εδώ ο Δήμος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα που άφηνε εργαζόμενους απλήρωτους για μήνες (πχ Βοήθεια στο Σπίτι) ή δεν ζητάτε καν μόνιμες προσλήψεις, κρυμμένοι πίσω από τους νόμους των Κομμάτων σας. Αντίστοιχα να γίνει απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να νομιμοποιηθούν όσοι ασκούν εμπορικές δραστηριότητες και να μην κυκλοφορούν παράνομοι.
  •           Να διαμορφωθούν προγράμματα στέγης και αξιοπρεπούς κατοικίας ώστε να υπάρξει τέλος στην αθλιότητα των καταυλισμών. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να υπάρχει άνθρωπος το 2020 που ζει σε λασπόνερα και σε χαρτόνια. Και να σταματήσει κάθε επιχειρηματολογία ότι είναι δική τους επιλογή. Όχι δεν είναι επιλογή τους ή στο DNA τους, αλλά είναι αποτέλεσμα της φτώχειας και του αποκλεισμού.
  •           Με ευθύνη του δήμου να ανοίξει ολόκληρη συζήτηση - καμπάνια, που θα απευθύνεται ειδικά στην νεολαία της περιοχής με θέμα τα Ναρκωτικά. Να σπάσει το απόστημα της ανοχής στα ναρκωτικά, που βασανίζει την πλειοψηφία της περιοχής μας. Να σπάσει ο αντιεπιστημονικός διαχωρισμός μεταξύ σκληρών και μαλακών, η απενοχοποίηση του χασισιού. Ταυτόχρονα να στηριχθεί η πολιτιστική δραστηριότητα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτά δεν έχουν σχέση με τις εκδηλώσεις του δήμου, τα χάπενινγκ και τα "φρουφρου και αρώματα" που κάνετε. Ξέρετε πολύ καλά ότι αν δεν υπάρχει αγοραστής - δεν υπάρχει πωλητής. Και έχετε ευθύνη για το σοβαρό θέμα με τα ναρκωτικά στην περιοχή. Κάνετε τα στραβά μάτια και κινδυνεύει ολόκληρη η νεολαία.

Αυτά τα μέτρα απαιτούν σύγκρουση με τις επιλογές τους κεφαλαίου. Αυτά όμως πρέπει να παλέψει ο λαός της περιοχής, τμήμα του οποίου είναι και οι Ρομά, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματά του.

Κάποιοι θέλουν να παραμείνει η κατάσταση για να διευκολύνονται οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί τους.

Κάποιοι θέλουν να σκοτωνόμαστε οι φτωχοί με τους φτωχούς (στην συγκεκριμένη περίπτωση με το τμήμα των εξαθλιωμένων Ρομά) ώστε στην πλάτη μας να χορεύουν τα εκατομμύρια κέρδη τους ανενόχλητα.

Αυτούς τους σχεδιασμούς ο λαός της Μεσσήνης θα τους ακυρώσει, παλεύοντας για μια κοινωνία που όλοι θα έχουμε δουλειά, εισόδημα, δικαιώματα, μόρωση, υγεία, όλα τα κοινωνικά αγαθά θα είναι εξασφαλισμένα. Και αυτή η κοινωνία θα είναι έπαθλο του αγώνα του λαού, δική του κατάκτηση. Αυτή η κοινωνία είναι μόνο η Σοσιαλιστική.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι μόνο η Σοβιετική Ένωση (αυτή που βγάζετε σπυράκια) έλυσε αυτά τα σοβαρά προβλήματα 100 χρόνια πριν, ενώ σήμερα στο "σύγχρονο κόσμο" του καπιταλισμού δεν μπορείτε να λύσετε ούτε τα στοιχειώδη!

 

Ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος είναι δημοτικός σύμβουLος, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Μεσσήνης