Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 14:38

Αντωνία Μπούζα: “Πείτε αλήθεια για το ΕΣΠΑ και τα έργα στη Μεσσηνία κ.Νίκα”

Αντωνία Μπούζα: “Πείτε αλήθεια για το ΕΣΠΑ και τα έργα στη Μεσσηνία κ.Νίκα”

“Με την δημιουργία των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, πέρασαν στις αιρετές Περιφέρειες, άσχετα βέβαια αν από τον αρχικό σχεδιασμό, πολλά άλλαξαν και το Κεντρικό Κράτος, ξαναπήρε πόρους και αρμοδιότητες που είχε θεσμοθετήσει για την αυτοδιοίκηση.  
Έτσι οι Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις από το 2011 και εντεύθεν, εν μέσω δυσκολιών, οικονομικής κρίσης και αρκετών κυβερνητικών αλλαγών, συνέχισαν  εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ της Προγραμματικής περιόδου 2007-2013 και διαχειρίστηκαν στη συνέχεια, το ΕΣΠΑ της Προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Δυστυχώς στην Πελοπόννησο, το σημαντικότερο εργαλείο ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας, δηλ. το ΕΣΠΑ, έγινε όχημα, για λασπολογία, συνειδητά ψέματα προς την κοινωνία και απίστευτη παραπληροφόρηση προς τους ανυποψίαστους πολίτες κατά την προεκλογική περίοδο του 2019... 

Ο νυν Περιφερειάρχης, με όχημα τα ψέματα ή πιθανώς την άγνοια, κινδυνολογούσε ασύστολα, υποστηρίζοντας τότε, πως τελειώνει το τρέχον ΕΣΠΑ το 2020 και πως  θα χάνονταν ανεκμετάλλευτοι πόροι για τον τόπο. Στη συνέχεια, μετά την «πύρρειο νίκη του», παλεύει εναγώνια να πείσει πάλι με συνειδητά ψέματα την κοινωνία, πως τα δυόμισι περίπου έτη που βρίσκεται στο τιμόνι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατάφερε μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την ένταξη «μεγάλων» έργων. Μάλιστα στον διετή και πλέον απολογισμό του, συνέχισε την προσφιλή του τακτική της παραπληροφόρησης, που χρησιμοποίησε με επιτυχία την προεκλογική περίοδο, αφού πέτυχε και έπεισε μέσω ψεμάτων την κοινωνία.

Η παράταξη της Νέας Πελοποννήσου όμως, απορρίπτει την οδό της πόλωσης και επιλέγει την οδό των αποδείξεων και της έγκυρης ενημέρωσης

Χρησιμοποιώντας τους πίνακες που ο ίδιος ο κ.Νίκας ανήρτησε στο ppel.gov.gr, σχετικά με το ΕΣΠΑ, αποδεικνύεται το «κόλπο γκρόσο» των ψεμάτων του κ.Νίκα καθώς και ο κίνδυνος μεγάλα έργα στη Μεσσηνία, να μείνουν στις καλένδες, αφού στην ίδια χρηματοδότηση, εντάσσει επιπλέον έργα σε άλλους Νομούς.

Από τα έργα για τη Μεσσηνία που εντάχθηκαν και προχωρούν  την προγραμματική περίοδο 2014-2020,  τα μεγαλύτερα αφορούν έργα για τα οποία είμαστε περήφανοι ως παράταξη, που  είναι οι μεγάλοι οδικοί άξονες, όπου ξεπερνώντας μεγάλες δυσκολίες, καταθέσαμε αρχές του 2019, ολοκληρωμένους τους φακέλους  προς ένταξη, άλλωστε γι΄αυτό και  εντάχθηκαν χωρίς προβλήματα όλα τα έργα που είχαμε σχεδιάσει, με τις απαιτητικές και χρονοβόρες μελέτες έτοιμες και πληρωμένες, με εγκρίσεις και όλα τα στοιχεία, καθώς και ότι επιπλέον απαιτείτο για να ενταχθούν τα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της Μεσσηνίας.

Αναφέρομαι στο Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι, στο Μεσσήνη-Εύα-Λαμπαινα, στην αντιδιαβρωτική προστασία της Αίπειας, στο Κάστρο Κυπαρισσίας κ.α. πολλά, καθώς και στα έργα αναπλάσεων, πολιτισμού και κοινωνικής πολιτικής.

Σε κάποια από αυτά, λόγω διοικητικών αγκυλώσεων, η ένταξη οριστικοποιήθηκε το μήνα Οκτώβριο του 2019, δηλ. λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Περιφερειακής Αρχής Νίκα. 

Αναρωτιέμαι, αυτό το διάστημα των 20-30 ημερών, δίνει το δικαίωμα άραγε στον κ.Νίκα και τους συνεργάτες του, να περιδιαβαίνουν αναιδώς την Περιφέρεια, να παραδίδουν με τυμπανοκρουσίες, έργα για τα οποία δεν δούλεψαν, δεν ασχολήθηκαν καν και να κομπάζουν, λέγοντας πως η «Περιφερειακή τους Αρχή παραδίδει μεγάλα έργα»; 

Πόση χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να έχουν κάποιοι αιρετοί, για να ενεργούν έτσι; 

Ας μιλήσουμε όμως με πραγματικά στοιχεία, βασιζόμενοι στους πίνακες του κ.Νίκα.

Από  44 έργα  στη Μεσσηνία, τα 29 σχεδιάστηκαν, εντάχθηκαν ή προετοιμάστηκαν από την Περιφερειακή Αρχή Τατούλη, κάποια υλοποιούνται ήδη, κάποια ολοκληρώθηκαν και 15 συνεχίζονται ως Β΄ και Γ΄ φάσεις ήδη ενταγμένων προγενέστερα, ενώ λίγα, ήσσονος σημασίας πχ τουαλέτες κοινού κλπ, εντάχθηκαν από την Περιφερειακή Αρχή Νίκα.

Τα ποσά για τα 29 έργα που άφησε παρακαταθήκη στη Μεσσηνία η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη είναι προϋπολογισμού 92.200.000  ευρώ περίπου και τα ποσά για τα 15 έργα που δουλεύει ως συνέχιση Β΄ και Γ΄φάσεων , αλλά και νέα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ από την Περιφερειακή Αρχή του κ.Νίκα είναι προϋπολογισμού 15.700.000 ευρώ περίπου

Δυστυχώς, κάποια ενταγμένα έργα κινδυνεύουν να μην ξεκινήσουν καν, εξαιτίας των αλχημειών του κ.Νίκα, ο οποίος προκειμένου να δείξει σχετική αποτελεσματικότητα, εντάσσει στον ίδιο προϋπολογισμό παραπάνω έργα, με αποτέλεσμα, κάποια τα οδηγεί σε επόμενη προγραμματική περίοδο, καίτοι γνωρίζει πως σύμφωνα με το σχεδιασμό της, η νέα προγραμματική περίοδος 2021-2027 δεν θα αναλωθεί σε οδικά έργα, ενώ άλλα παραμένουν κουφάρια, λόγω του κακού χειρισμού τους από τον κ.Νίκα.

Όσον αφορά τα συνεχή ψέματα για την απορρόφηση, να ενημερώσω τους πολίτες, πως αυτή διαμορφώνεται πάντα προς το τέλος του εκάστοτε προγράμματος, όπου τότε πληρώνονται τα έργα και είναι ντροπή να παραπληροφορείται ο κόσμος.

Με αυτή την ανάλυση, κλείνω την παρέμβασή μου, θυμίζοντας πως τα έργα είναι μόνο των πολιτών και πως οι αιρετοί κρίνονται από το όραμά τους για τον τόπο, την επάρκειά τους, τον προγραμματισμό, τη διεκδίκησή τους και την προσήλωση στην υλοποίηση των έργων και φυσικά όχι από τις φωτογραφίες ή τις κορδέλες, όπως είδαμε, ακόμη και με μπαμπεσιά πχ Είσοδος Σπάρτης και τα ψέματα περί των δήθεν «ενεργειών» τους .

 Όσο πλησιάζει η νέα εκλογική αναμέτρηση, το 2023, θα μετρηθεί μόνο η αλήθεια, η ικανότητα και το έργο που μένει στον τόπο.

 

Υ.Γ. Το παρόν είναι μόνο ενημερωτική και όχι ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ παρέμβαση.

 

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ