Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 18:10

Επιστημονικά κριτήρια και όχι ημίμετρα για την πανδημία

Επιστημονικά κριτήρια και όχι ημίμετρα για την πανδημία

Του Παναγιώτη Αλευρά  
        Η  έξαρση της πανδημίας και η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης «Ο» με τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές και συνωστισμός στα  σημεία δωρεάν ελέγχου τον covid-19. Υπάρχει μάλιστα ορατός ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, την ίδια στιγμή που οι τιμές για τα PCR  και τα rapid tests σε διαγνωστικά κέντρα, μικροβιολογικά ιατρεία και  φαρμακεία, επιβαρύνουν τους πολίτες. 

      Τα μέτρα δε της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή και έρχονται  καθυστερημένα μετά από συνεχείς παλινωδίες. Οι παλινωδίες αυτές όμως είναι καταστροφικές για την εθνική προσπάθεια, εντείνοντας  την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο παραμένει ανοχύρωτο, επειδή δεν έχει ενισχυθεί με μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που απαιτείται. 

     Με την πανδημία, όμως, «δεν τελειώσαμε και επιστρέφουμε στην  κανονικότητα» όπως είχε αναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης το Μάρτιο του  2021, αλλά απαιτείται συστράτευση και συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων και των φορέων, ώστε να προωθηθούν αποφασιστικά, θαρραλέα κι ολοκληρωμένα μέτρα αντιμετώπισής της.

      Τη στιγμή όμως που η πανδημία παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η ανάγκη για συνεχή test από τους πολίτες γίνεται επιτακτική, η κυβέρνηση δείχνει να αποφασίζει με μοναδικό κριτήριο το  συμφέρον των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών και θεραπευτικών κέντρων κι όχι το δημόσιο συμφέρον. Η σημερινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης να επιβάλει ανώτατη τιμή μόνο στα PCR (47 ευρώ) δεν προστατεύει τους πολίτες από την υπέρμετρη επιβάρυνση, σε  μια ευαίσθητη συγκυρία για τη δημόσια υγεία.  

        Τούτη την ώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και οι αποφάσεις να λαμβάνονται με τα κριτήρια της επιστήμης μόνο και  όχι να καθορίζονται από το πολιτικό κόστος και τις εντυπώσεις.

      Άλλωστε η έξαρση της πανδημίας, οι δεκάδες νεκροί καθημερινά και η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξει άρδην το μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας, πριν να είναι πολύ αργά για χιλιάδες ακόμα συνανθρώπους μας. Πρέπει επίσης να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα, αλλά και τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια.

     Επιτέλους έστω και τώρα απαιτείται η Κυβέρνηση ναλειτουργήσει με υπευθυνότητα και να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης”.

Αλευράς  Παναγιώτης 

Γεωπόνος

Πρ. Αντιπεριφερειάρχης  Μεσσηνίας