Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 01:51

Πόλεμος στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία

ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ, ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ 

Του Σωτήρη Βλάχου 

Μετά τις Νατοϊκές επιδρομές σε Γιουγκοσλαβία και αλλού στα Βαλκάνια στη δύση του 20ου αιώνα, η φρίκη του πολέμου κάνει ξανά την εμφάνιση της στην Ευρώπη. Το ελάχιστο που θα μπορούσε κάποιος να ζητήσει είναι την άμεση κατάπαυση του αλλά και τη ρητή δέσμευση των Αμερικανών ότι δεν πρόκειται η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. 
Και πάλι όμως θα παρέμενε το ζήτημα του φασιστικού χαρακτήρα του Ουκρανικού καθεστώτος, αλλά και του τάγματος Αζόφ, παραστρατιωτικών ναζιστικών ομάδων που είναι υπεύθυνες για εγκλήματα κατά των Ρωσόφωνων πολιτών της Ουκρανίας. 

Η έλλειψη του ρόλου της αριστεράς στη χώρα, στη Ρωσία αλλά και στη Δύση είναι ένα άλλο τεράστιο ζήτημα που αναδεικνύουν οι εξελίξεις.

ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ 

Για εβδομάδες οι λαοί του κόσμου ήλπιζαν ότι η κατάσταση θα οδηγείτο σε εκτόνωση. Τα πράγματα όμως παίρνουν τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη, που θα επιδεινώσει και την παγκόσμια κατάσταση με έναν δραματικό τρόπο. 

Σε διάγγελμα του στις 21 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν αναγνώρισε την αυτονομία των Ρωσόφωνων της Ουκρανίας. Και δήλωσε ότι η επιχείρηση που αποφάσισε έχει στόχο να «προστατεύσει τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου».

Οι λόγοι της επέμβασης του Πούτιν φυσικά δεν έχουν να κάνουν με την προστασία των Ρωσόφωνων, αλλά με την υπεράσπιση των προνομίων της ρωσικής  ελίτ απέναντι στις επιδιώξεις του Δυτικού ιμπεριαλισμού. Και το  καθεστώς της Ουκρανίας, ένα φασιστικό καθεστώς με ιστορικό εγκλημάτων απέναντι στους Ρωσόφωνους, κάτι στο οποίο δεν γίνεται καμιά αναφορά από συστημικά τουλάχιστον ΜΜΕ του δυτικού κόσμου, του δίνει όλα τα επιχειρήματα. 

Καμιά αναφορά δεν έκαναν επίσης όλο αυτό τον καιρό στην ύπαρξη του παρακρατικού, φασιστικού τάγματος Αζοφ που για χρόνια δρα με αναρίθμητες εκτελέσεις Ρωσόφωνων στο ενεργητικό του.

Έχει γίνει μοτίβο από τα ΜΜΕ η παρουσίαση αμάχων θυμάτων, παιδιών, συνοδευμένη με τον «θρήνο» των σχολιαστών. Είναι οι ανθρώπινες ζωές και ειδικά αυτές των παιδιών η πιο φρικιαστική όψη του πολέμου. Η επιλεκτική όμως ευαισθησία στο φαινόμενο, ανάλογα με το ποιος ξεκίνησε τον πόλεμο, είναι και αυτή φρικιαστική.

«Θρηνούν» για τα θύματα του πολέμου όταν ελάχιστα τέτοια ασυναίσθητα είχαν δείξει σε αναρίθμητες ανάλογες περιπτώσεις που πρωταγωνιστές ήταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Τι να θυμηθεί κάποιος; Την επιδρομή για να προστατεύσουν το μικρό και ανυπεράσπιστο Κουβέιτ, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία και αναρίθμητες άλλες περιπτώσεις χωρών στις οποίες άφησαν μόνο ερείπια και εκατομμύρια «παράπλευρες απώλειες», όπως  ονόμασαν τις ζωές αμάχων που χάθηκαν;

Η τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης των ηγετών της G7, των 7 ισχυρότερων, προειδοποίησε με ανακοίνωσή της τον Πούτιν ότι έρχονται σοβαρές κυρώσεις. Τον καλούν να σταματήσει αμέσως την αιματοχυσία και τονίζουν ότι είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας και ότι είναι ο ηγέτης που ξαναέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη.

Τον πόλεμο ξανά στην Ευρώπη έφεραν οι ΗΠΑ στη δύση του 20ου αιώνα. Και τον είχαν στο προσκήνιο σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια όλου του 20ο αιώνα με κοντά εκατό απευθείας πολεμικές εμπλοκές ή στήριξη πραξικοπημάτων μόνο στην περίοδο μετά τον 2ο Μεγάλο Πόλεμο. Αυτές φυσικά αφορούσαν χώρες του Τρίτου κόσμου και έτσι η ύπαρξη εκεί συνεχούς αιματοκυλίσματος δεν έχει και πολύ σημασία για την πολιτισμένη Δύση. Τώρα που ο Φρανκενστάιν που δημιούργησαν στρέφεται ενάντια στον δημιουργό του, θυμήθηκαν τον καταστροφικό ρόλο του πολέμου. 

«Ανακοινώνω την επιβολή κυρώσεων ως απάντηση στις κινήσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ήταν η αρχική αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου. «Πρόκειται για μία κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και απαιτούμε καθολική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, δεν ακούσαμε έναν πολιτικό της Δύσης, ένα σχολιαστή ειδήσεων, να διερωτάται με ποιο ηθικό δικαίωμα μιλά για κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας ο ηγέτης της χώρας που δεν έπαψε στιγμή να την παραβιάζει.  

ΟΥΤΕ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΟΥΝ ΤΗ ΡΩΣΙΑ 

Το εγκληματικό /φασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας θέλησαν οι ΗΠΑ να κάνουν μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή ήταν η αφορμή της κρίσης αφού η Ρωσία δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ μια τέτοια εξέλιξη. Και απαίτησε τη ρητή δέσμευση των Δυτικών ότι δεν πρόκειται να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ. Κάτι που θα σήμαινε στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας από Νατοϊκά στρατεύματα και κάθε λογής πυραύλους,  κίνηση που ουδέποτε οι Αμερικανοί θα επέτρεπαν από κανένα έξω από τη χώρα τους. 

Ούτε μια ερώτηση από τους έντιμους ανταποκριτές και πολιτικούς αναλυτές πάνω στο ζήτημα, σε έναν έστω από τους δυτικούς ηγέτες που είχαν εμπλακεί στην ιστορία.  

Δεν ικανοποιήθηκε σε αυτό του το αίτημα. Έτσι απαντά με στρατιωτική επιχείρηση. Και όλα τα ΜΜΕ της Δύσης κάνουν αναφορά στο ότι ο Πούτιν παραβιάζει διεθνή δίκαια και συμφωνηθέντα, χωρίς καμιά αναφορά στην τεράστια πρόκληση που αποτελεί ο σχεδιασμός των ΗΠΑ να περικυκλώσουν τη Ρωσία. 

ΑΡΧΙΚΑ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ

Παρ όλους τους λεονταρισμούς των ΗΠΑ και αρκετών στην Ευρώπη, η αντίδραση τους τελικά είναι για γέλια. Πίσω από τις υποτιθέμενες καλές προθέσεις και θρήνους για την ειρήνη και τις ζωές που θα χαθούν, δεν κρύβεται παρά η μεγάλη τους αδυναμία να δράσουν όπως θα ήθελαν. Η Ρωσία δεν είναι Αφγανιστάν, ούτε Ιράκ, ούτε μια μικρή αδύναμη στρατιωτικά χώρα.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο επικίνδυνη στιγμή ασφαλείας των τελευταίων δεκαετιών. Και κάλεσε τη Μόσχα να κάνει πίσω, λέγοντας ότι «ποτέ δεν είναι αργά για να μην γίνει επίθεση», να γίνει ένα βήμα προς τα πίσω και να δεσμευτούμε σε διάλογο…»

Το ΝΑΤΟ προτρέπει τη Ρωσία «να επιλέξει το δρόμο της διπλωματίας…». Μπορεί και να κάνουμε λάθος αλλά δεν έχουμε υπόψη μας άλλη περίπτωση που το ΝΑΤΟ να καλεί κάποιον με τον οποίο είναι σε διένεξη και ο οποίος έχει ήδη επιλέξει τον πόλεμο, να το ξανασκεφτεί και  να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας.  

«Είναι μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η αναίτια και απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές» τόνισε επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Σε αναρίθμητες ζωές που κινδυνεύουν αναφέρθηκε ο γ.γ., του πιο δολοφονικού στρατιωτικού συνασπισμού στην ιστορία. Τι να πει κανείς;

«Καταδικάζουμε την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μπάιντεν. Και στάθηκε και αυτός στο ότι αυτός ο πόλεμος θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών». Πολύ δάκρυ από τους Δυτικούς για τις ανθρώπινες ζωές. Και συμπλήρωσε ότι «Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει».

 Ναι, και από τον Πούτιν ο κόσμος κάποια στιγμή θα ζητήσει να λογοδοτήσει. Η δική τους όμως λογοδοσία θα χρειαστούν τόμοι ολόκληροι για να καταγραφεί όταν θα έλθει η ώρα.  ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣ

ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ RAFALE και τι πραγματικά εξυπηρετούν

ΗΠΑ, Ρωσία και Ουκρανικό

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ-Ανοίγουν τις πόρτες του φρενοκομείου

Η Κύπρος μπροστά στη διχοτόμηση - Η συμμορία επικαλείται την εθνική ενότητα

ΚΑΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΡΑ προστίθεται σε ανεργία-φτώχεια και αναδεικνύει τα αδιέξοδα του παγκόσμιου συστήματος