Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 16:29

Ευρωεκλογές 2024: Για ποια Ευρώπη ψηφίζουμε;

Αλέξανδρος Βλαχογιάννης Αλέξανδρος Βλαχογιάννης

Του Αλέξανδρου Βλαχογιάννη

          Στις 9 Ιουνίου καλούμαστε να εκλέξουμε τους βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, ενός κοινοβουλίου με περιορισμένες αρμοδιότητες, επειδή αυτό έχει επιλέξει το “ιερατείο” της Ένωσης, οι εμφανείς και συγκαλυμμένοι νεοφιλελεύθεροι, οι υπάλληλοι των αγορών και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, που τα τελευταία χρόνια ηγεμονεύουν και κατέχουν τους θώκους ενός άνευρου οργανισμού, ανάξιου των οραμάτων των ηγετών που σχεδίαζαν την Ευρωπαϊκή Ένωση της σύγκλισης, της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, εκτεινόμενη από τα Ουράλια μέχρι τα Πυρηναία Όρη.

 

          Μέχρι στιγμής οι πολιτικοί σχηματισμοί της χώρας μας -με ελάχιστες εξαιρέσεις- δεν έχουν εκφράσει με σαφήνεια ποια ΕΕ οραματίζονται, τι προτείνουν για την οικονομική και πολιτική ενοποίηση, την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα και με ποιες πολιτικές μπορούν να προωθηθούν και να υλοποιηθούν αυτές οι πολύ παλιές αλλά πάντα επίκαιρες και αναγκαίες θέσεις, που θα επιβεβαίωναν το λόγο ύπαρξης και λειτουργίας της Ένωσης.

          Παρατηρούμε πως  τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα δεν εκφράζουν σαφείς θέσεις για τις πολιτικές και το ρόλο της Ένωσης, μεταφέρουν την αντιπαράθεση σε θέματα εσωτερικής πολιτικής διανθισμένα από ισχυρά στοιχεία μεταπολιτικής, με παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρουσίαση προσωπικών στιγμών, ατομικών συμπεριφορών και περιουσιακών στοιχείων, που προκαλούν τον μέσο πολίτη που αγωνιά για το παρόν και το μέλλον του ίδιου, της οικογένειάς του, του τόπου.

          Η κυβέρνηση της ΝΔ με όπλα την πρόσκαιρη πολιτική της κυριαρχία και την αποϊδεολογικοποίηση που ευνοεί τον αυθεντικό εκφραστή των συντηρητικών επιλογών, εφαρμόζει αλαζονικά την πολιτική της, με πρωταγωνιστές τους εκπροσώπους της σκληρής δεξιάς που τη σχεδιάζουν και υλοποιούν(απουσία κράτους δικαίου, υποκλοπές, συγκάλυψη, ιδιωτικοποίηση υγείας, συρρίκνωση εισοδημάτων, ακρίβεια, αισχροκέρδεια κλπ) σε όλα τα μέτωπα και με κάθε μέσο. Συμπαραστάτες τους οι “μεταγγραφέντες” από τη δημοκρατική παράταξη-διερωτηθήκαμε ποιοι τους εξέθρεψαν και τους ανέδειξαν- και “οι δημοκράτες” που “είδαν το φως το αληθινό” και αποχώρησαν, όταν το ΠΑΣΟΚ άρχισε να αμφισβητεί τη διακυβέρνηση της ΝΔ αλλά και την -μη- ασκούμενη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ του κ.Κασσελάκη. Επέλεξαν το ρόλο του αναχώματος με στόχο την ανάσχεση της διαφαινόμενης  δυναμικής του ΠΑΣΟΚ, την ανάδειξή του σε ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση  και αντίπαλο δέος της συντήρησης. 

          Το ισχυρό ΠΑΣΟΚ και την επανασύνδεσή του με τις κοινωνικές δυνάμεις που εξέφραζε και εκφράζει διαχρονικά φοβούνται οι δυνάμεις της συντήρησης που πλέον έχουν δύο εκφράσεις στη χώρα, την αυθεντική συντηρητική δεξιά και τα ακροδεξιά παρακλάδια της αλλά και την νεοσυντηρητική που εκφράζει μια νέα αντίληψη, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “κασσελακισμός”. Αρωγοί τους τα συστημικά μέσα ενημέρωσης που επιχειρούν εργολαβικά να πείσουν πως το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης δεν “τραβάνε” και δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, σε όφελος των εργαζόμενων, της κοινωνίας, του τόπου.

          Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τοποθετηθεί με σαφήνεια και να προσδιορίσει την Ευρώπη που θέλουμε, την Ευρώπη των λαών, την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ηγέτες της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Βίλλυ Μπραντ, ο Φρανασουά Μιτερράν, ο Ούλαφ Πάλμε, ο Ζακ Ντελόρ αλλά και συντηρητικοί πολιτικοί με ευρωπαϊκό όραμα (Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν,  Χέλμουτ Κολ, Κωνσταντίνος Καραμανλής), σε αντιπαράθεση με τη σημερινή συντηρητική Ευρώπη της απόκλισης, των ανισοτήτων, της ανοχής  σφαγιασμών αδύναμων, που χτίζουν οι συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες αλλά και πολλές κατ' όνομα σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες. 

          Παρά τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις που μπορούν να διατυπωθούν για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, καθίσταται προφανές πως το Κίνημα έχει επιδείξει ιδιαίτερη σοβαρότητα στην πολιτική του ανάλυση, στην έκφραση της ηγεσίας του, ασκεί ισχυρή  δομική αντιπολίτευση με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και τους πολίτες, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού πολιτικής και στόχων, περιορίζεται στην προσωπική και την προβολή των στυλιστικών “προσόντων” της νέας του ηγεσίας που στο παρελθόν υμνούσε τον κ. Μητσοτάκη και δεν μπορεί να εκπέμψει σοβαρό, αξιόπιστο, τεκμηριωμένο και με ιδεολογικό πρόσημο πολιτικό λόγο.

          Για αυτούς τους λόγους στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ και επιλέγουμε τα ικανότερα στελέχη (γυναίκες και άντρες) που έχουν δοκιμαστεί στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες, που αγωνίζονται για την ιδεολογική και πολιτική επικράτηση των διαχρoνικών αρχών και αξιών του Κινήματος, για να εκπροσωπήσουν επάξια το λαό και τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

          Δύο άξια Μεσσήνια στελέχη συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, η διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ με ενασχόληση στις αλλαγές στην αγορά εργασίας στην Νότια Ευρώπη Μαριζέττα Αντωνοπούλου και ο απόφοιτος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας με βαθειά γνώση και εμπειρία στα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας  και στα προβλήματα των αγροτών, Γιάννης Πάζιος.

 

 

Αλέξανδρος Απ. Βλαχογιάννης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ

Msc Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Πρώην: Πρόεδρος ΕΕΤΕΜ

              Πρόεδρος ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΛΟΪΑΣ

              Διευθυντής ΟΣΕ

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.