Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024 10:07

ΑΚΡΑΙΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Πώς ένας δήμος έβαλε κλιματιστικά και ανεμιστήρες στα σχολεία

ΑΚΡΑΙΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Πώς ένας δήμος έβαλε κλιματιστικά και ανεμιστήρες στα σχολεία

Από τον Ακίνδυνο Αναλυτάκο

Ήταν λίγο πριν τον καύσωνα που η οθόνη του υπολογιστή στο Τμήμα Σχολείων του Δήμου αναβόσβησε έντονα. Ήταν σήμα alert γιατί ήρθαν μηνύματα από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και υπάρχει πρόβλεψη όλα τα μηνύματά τους να είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Τί έλεγαν; Χρειάζεται ενίσχυση των σχολείων εν όψει καύσωνα και τελευταίων ημερών μαθημάτων και εξετάσεων. Η αντίδραση του Τμήματος ήταν ακαριαία.

 

Πρώτα οι αρμόδιοι υπάλληλοι συμβουλεύτηκαν το σύστημα «ISM» (Integrated School Management). Το «ISM» είναι ένα σύστημα μηχανογράφησης που καταγράφει κάθε λεπτομέρεια για κάθε σχολικό κτήριο. Εξοπλισμούς, ελλείψεις, τα πάντα. Το «ISM» ξέρει πότε θα αλλαχθούν οι λάμπες και τα λάστιχα στις βρύσες. Έτσι με το πάτημα ενός κουμπιού εκτυπώθηκε μια λίστα με τις ελλείψεις σε κλιματιστικά σε όλες τις σχολικές μονάδες στόχευσης.

Οι υπάλληλοι ήξεραν με το πάτημα ενός άλλου κουμπιού την χωρητικότητα κάθε τάξης, την διάταξη των αιθουσών και σε χρόνο ελάχιστο εκτυπώθηκε μια άλλη λίστα με τον αριθμό μονάδων κλιματισμού ανά τύπο, BTU που χρειάζονταν. Για κάποιους χώρους που ήταν εφικτό προσδιορίστηκε ο αριθμός επαγγελματικών ανεμιστήρων υψηλής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης που χρειάζονταν, γιατί εύλογα ο Δήμος έχει και περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Και τώρα το μεγάλο πρόβλημα: Πως εγκαθιστούμε τόσα κλιματιστικά, πως τα αγοράζουμε σε ελάχιστο χρόνο; Το Τμήμα Σχολείων δεν μπορεί να καλύψει και τα κόστη και τις διαδικασίες προμήθειας. Εκεί υπήρξε άμεση παρέμβαση από το γραφείο Δημάρχου που έδωσε τη σχετική εντολή στην Διεύθυνση Τμήμα Προμηθειών Σχολείων.

Με διαφανείς διαδικασίες και μέσω ηλεκτρονικού συστήματος σύνδεσης με τους πιστοποιημένους προμηθευτές του δημοσίου ζητήθηκε να συνεταιριστεί ο αρμόδιος εμπορικός κόσμος και σε συνεργασία με το επιμελητήριο ηλεκτρονικού εμπορίου βρέθηκαν τα κομμάτια στην καλύτερη τιμή, ετοιμοπαράδοτα και με δωρεάν εγκατάσταση, προσφορά και για την εκπαίδευση. Μπράβο σε όλους.

Σε ένα εντυπωσιακό εγχείρημα διάρκειας δύο ημερών, τα σχολεία βρέθηκαν με κλιματιστικά, κάτι που κατά βάθος οι δημοτικές αρχές χρόνια τώρα ήθελαν αλλά χρειαζόταν και το κατάλληλο ερέθισμα, καθώς η κλιματική κατάρρευση σπεύδει ταχέως.

Και τώρα; Να το ανακοινώσουμε αυτό στους πολίτες; Τόσες υπηρεσίες, υπερέβαλαν εαυτόν, τόσα χρήματα έπιασαν τόπο επιτέλους και δεν πήγαν σε φιέστες, πολυτελή γεύματα και αρπαχτές περαστικών καλλιτεχνών και κονφερανσιέ από την πόλη αυτή δεν γίνονται τέτοια. Να το ανακοινώσουμε;

Όχι βέβαια. Θα το δουν οι γονείς όταν πάνε τα παιδιά τους σχολείο και θα τα δουν να βγαίνουν χαμογελαστά και ευτυχισμένα από τη δροσιά του σχολείου.

Μπράβο στον Δήμο, να δεις πως τον λένε, δεν θα τον θυμηθώ τώρα. Είναι, πάντως ένας δήμος της Νότιας Ιταλίας. Μπράβο.

Παρεμπιπτόντως, κάτι ανάλογο έγινε και στον Δήμο μας, και εδώ υπήρχε ένα μικρό δελτίο τύπου που αναφέρεται πανομοιότυπα στην δράση των υπηρεσιών του δήμου οι οποίες «ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα σχολείων που δεν διέθεταν κλιματισμό, εξοπλίζοντας τις μονάδες αυτές με κλιματιστικά σώματα και ανεμιστήρες». Μπράβο, λοιπόν και σε αυτό το εγχείρημα.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τριάντα χρόνια μετά Τα μηνύματα της κάλπης »