Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014 00:00

Ο «στρατηγός», η «επαναστατική γυμναστική» και το American dream

Ο «στρατηγός», η «επαναστατική γυμναστική» και το American dream

ΠΑΣΕΒΕ* 
Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στα γραφεία της ΟΕΒΕΣ Ν. Μεσσηνίας έγινε επίσκεψη τoυ πρόεδρου της ΓΣΕΒΕΕ με το Γεν. Γραμματέα και ένα ακόμη μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ για να αναλύσει την κατάσταση των επαγγελματιών. Την ώρα που, σύμφωνα με τα…

ΠΑΣΕΒΕ* 
Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στα γραφεία της ΟΕΒΕΣ Ν. Μεσσηνίας έγινε επίσκεψη τoυ πρόεδρου της ΓΣΕΒΕΕ με το Γεν. Γραμματέα και ένα ακόμη μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ για να αναλύσει την κατάσταση των επαγγελματιών. Την ώρα που, σύμφωνα με τα…

…ίδια στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, τα 5 τελευταία χρόνια ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημείωσε πτώση 74%, οι μισοί συνάδελφοι χρωστούν στον ΟΑΕΕ, το 31,8% στην εφορία, το 26,5% σε τράπεζες, το 20,9 %, στο ΙΚΑ, ο 1 στους 4 σε προμηθευτές και ενοίκια, 230.000 λουκέτα και άλλα 15.000 υπολογίζονται το 2ο εξάμηνο του 2014, η «ηγεσία» της ΓΣΕΒΕΕ αρνείται να πάρει απόφαση για κλείσιμο και απεργία στις 27 Νοεμβρίου.
Αφού, ανέφεραν ότι “ως στρατηγοί δεν μπορούν να δώσουν εντολή χωρίς στρατιώτες”, λες και το συνδικαλιστικό κίνημα είναι σαν επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, αφού κατηγόρησαν τους συναδέλφους ότι δεν συμμετέχουν στα επαγγελματικά σωματεία τους, λες και δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την απαξίωση και τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, βαφτίζοντας με αυτό τον τρόπο τον εαυτό τους από θύτες σε θύματα, έφτασαν στο σημείο να  θεωρούν ως «επαναστατική γυμναστική» την απεργία.
Σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό, φαίνεται ότι οι θυσίες μας δεν έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς έχουμε αύξηση των φορολογικών εσόδων για το 2015 κατά 1,735 δισ. ευρώ, (μέσα από τη μονιμοποίηση των «έκτακτων χαρατσιών» του τέλους αλληλεγγύης, του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, του ΕΝΦΙΑ κ.ά., αλλά και την διατήρηση του ληστρικού συντελεστή 26% από το πρώτο € για τους μικρομεσαίους  και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, προκαταβολή φόρου, κατάργηση φοροαπαλλαγών κλπ,), μείωση των δαπανών για μια ακόμα χρονιά που προβλέπονται για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη , κατά 459 εκατ. Ευρώ.  
Απέναντι σε αυτόν το αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που προαναγγέλλει ότι το ύψος των δαπανών για επιδόματα ανεργίας θα μειωθεί, για αρκετή ώρα μέσα στη σύσκεψη, «μαδούσαν μαργαρίτα» για συμμετοχή ή μη σε κινητοποίηση (γενικά και αόριστα), με ή χωρίς απεργία κλπ., καλλιεργώντας συνειδητά θολό τοπίο και σύγχυση στους επαγγελματίες που παρευρέθηκαν.
Και εσύ αυτοαπασχολούμενε που σιγοσβήνεις, σύμφωνα πάντα με τη ηγεσία της ΓΣΕΒΒΕ, μπορείς να γίνεις «μεγάλος». Ότι δεν το έχεις καταφέρει μέχρι τώρα είναι γιατί έχεις έλλειψη εξωστρέφειας, δεν ήσουν καινοτόμος και δεν είχες ανταγωνιστικό πνεύμα . Ποτέ δεν είναι αργά…Η ΓΣΕΒΕΕ έχει αναπτυξιακό πρόγραμμα. Δηλαδή, ότι μπορεί να υπάρξει «μοντέλο ανάπτυξης» και σε συνθήκες κρίσης να συνυπάρχει μονοπώλιο και μικρομάγαζο… Πως, όμως, θα μπορέσει ο αυτοαπασχολούμενος και μικρός ΕΒΕ να ανταγωνιστεί τον μεγάλο παίχτη που μπορεί και να δανειστεί π.χ για να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες και να είναι καινοτόμος ή που μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ρευστότητα με την μείωση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών (συνολικά -4%) και του λεγόμενου μισθολογικού κόστους; Αυτό δεν είναι αναπτυξιακό πρόγραμμα, αλλά  American dream!!! Είναι βαθύτατα ουτοπικό, ψευδές και επικίνδυνη ψευδαίσθηση να πιστεύει ο αυτοαπασχολούμενος ότι θα του αφήσει χώρο δράσης το μονοπώλιο σε περίοδο κρίσης ή ότι στον καπιταλισμό μπορεί να αντιστραφεί η πορεία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης.
Συνάδελφοι, η ΓΣΕΒΕΕ εγκλωβίζει τον αγώνα σε μια απλή διαμαρτυρία που μπορεί να κάμψει την κυβέρνηση προκειμένου να ακούσει καλύτερα τους “κοινωνικούς εταίρους”!…; Λες και είμαστε συνέταιροι μικροί και μεγάλοι, λες και δεν έχουμε έναν πόλεμο των μεγάλων έναντι των μικρών!  Λες και η κυβέρνηση είναι αφελής ή παραστρατημένη ή ανίκανη! Η ΓΣΕΒΕΕ δεν έχει αφήσει τραπέζι για τραπέζι διαλόγου που να μην έχει βρεθεί (από κοινού με ΕΣΕΕ, ΓΣΕΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κ.λπ. κοινωνικούς εταίρους), βάζοντας πλάτη για την πολιτική αυτή ή κάνοντας «λελογισμένη» κριτική.
Είναι η στιγμή να βγάλει ο αυτοαπασχολούμενος που τους εμπιστεύεται τα συμπεράσματά του. Αυτή την κρίσιμη ώρα για το μέλλον των μικρών εμπόρων, των επαγγελματιών , των μικροβιοτεχνών η  ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, βάζει πλάτη στις αποφάσεις της δικομματικής κυβέρνησης, καθώς και στις προηγούμενες, ακολουθώντας τις αποφάσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων εκείνων που καταδικάζουν τους «μικρούς παίχτες» της αγοράς σε εξόντωση, απόγνωση, δυστυχία και φτώχεια.
Γι’ αυτό, σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαίο οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, να παραμερίσουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες, να  βάλουμε φραγμό σε αυτούς τους μηχανισμούς, να τους εμποδίσουμε. Να πάρουμε μέρος μαζικά στον καθημερινό αγώνα, όλοι όσοι νιώθουμε στο πετσί μας τις επιπτώσεις από την φιλομονοπωλιακή πολιτική και την καπιταλιστική κρίση. Να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Να συμμετέχουμε μαζικά στα σωματεία μας. Η βελτίωση του συσχετισμού υπέρ των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, η μαζικοποίηση των σωματείων και η αποδοχή του πλαισίου πάλης της ΠΑΣΕΒΕ αποτελεί όρο για την ανάταση του κινήματος.

*Γραμματεία Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μεσσηνίας