Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015 17:48

Η συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ και η (σταλινική) στάση του ΚΚΕ

Η συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ και η (σταλινική) στάση του ΚΚΕ

Της Χαράς Κουρή*
Η αριστερά σήμερα καλείται να επαναπροσδιορίσει το όραμα του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία και του τρόπου μετάβασης σε μια κοινωνία δικαιοσύνης, ισότητας και αλληλεγγύης. Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτέλεσμα της επιδίωξης για συμπόρευση όλων των αριστερών δυνάμεων, με ζωντανό και δημιουργικό διάλογο και κοινή δράση. Έδειξε ότι παρά τις διαφωνίες...

...η ενότητα της αριστεράς μπορεί να επιτευχθεί. Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Φαράκο, μιά από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της αριστεράς είναι η έλλειψη κουλτούρας διαλόγου, που οδήγησε σε διασπάσεις.
Το ΚΚΕ από την αρχή της δημιουρίας του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε αντίθετο προσπαθώντας να περιχαρακώσει την “ιδεολογική του καθαρότητα”. Τελευταία όμως, η στάση του ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει πλέον σε άλλα επίπεδα. Από την πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση, πέρασε στην πρακτική, που μόνο σε δημοκρατικές διαδικασίες δεν παραπέμπει. Οι διαδηλώσεις τύπου “κατσαρόλας” για τους “προδότες” που πρέπει να καταδικαστούν, δείχνουν πως οι λέξεις πολιτικός διάλογος, σεβασμός του πολιτικού αντιπάλου, στοιχειώδης ευπρέπεια, διαλεκτική σκέψη, είναι άγνωστες στα μέλη και τα στελέχη του, που προτιμούν τον φανατισμό και το μίσος.
Μας παραπέμπουν σε σταλινικές πρακτικές, όπου ο πολιτικός αντίπαλος, χαρακτηρίζεται ως προδότης και πρέπει να εξωντωθεί, ηθικά, πολιτικά, αλλά και (γιατί όχι) φυσικά. Που είναι οι εποχές που το ΚΚΕ μιλούσε για την ενότητα της αριστεράς, που επεδίωκε να βρεί την γλώσσα που ενώνει τον κόσμο.
Αντί αυτού, (ιδιαίτερα μετά το 2008) έχουμε μια παλινόρθωση του σταλινισμού (που παραπέμπει σε εποχές πριν το 1953) και χρήση μεθόδων μεσαιωνικού φανατισμού (όπου οι “μάγισσες” έπρεπε να καούν στην πυρά).
Κατά το ΚΚΕ αυτό κατέχει την απόλυτη αλήθεια, το κόμμα είναι το ιδανικό, και η υπόλοιπη κοινωνική πλειψηφία, μαζί και οποιαδήποτε άλλη άποψη, ιδιαίτερα αν προέρχεται από αριστερό κόμμα, απαξιώνεται.
Η στάση του ΚΚΕ δείχνει πόσο μακριά βρίσκεται από τις εξελίξεις, σε εθνικό ευρωπαικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Ας σημιώσουμε ότι ακόμα και και το ΚΚ Πορτογαλίας (το “αδελφό” κόμμα για το ΚΚΕ), πρόσφατα πήρε απόφαση μαζί με το Μλόκο της αριστεράς να συνεργαστούν με τους σοσιαλιστές, με σκοπό την απαλλαγή της Πορτογαλίας από τις πολιτικές λιτότητας.
Δείχνει επίσης ότι δεν συγχωρεί τους παλιούς “συντρόφους” που ξέφυγαν από τα αρτηριοσκληρωτικά στερεότυπα και αναζήτησαν μιά αριστερά του 21ου αιώνα.

* Φυσικός
Μέλος Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ