Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 06:45

“Υπάρχουν σχολεία στην Καλαμάτα σε τριτοκομική κατάσταση”

4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας 4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας

ΛΕΕΙ Ο Ι. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΙΑΦΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 
Μια κλασική περίπτωση με το ποτήρι που ο ένας το βλέπει μισοάδειο και ο άλλος μισογεμάτο, είδαν όσοι παρακολούθησαν την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Ο μεν Γιάννης Χριστόπουλος, σύμβουλος της παράταξης του Θεόδωρου Μπρεδήμα, ο οποίος έχει επανεκλεγεί με την παράταξη του Βασίλη Κοσμόπουλου και επιπλέον είναι διευθυντής στο 10 Δημοτικό Σχολείο, μίλησε για σχολεία στην Καλαμάτα που βρίσκονται σε τριτοκοσμική κατάσταση, όπως το 18ο, το 21, το 4ο Δημοτικά Σχολεία. Ωστόσο η απάντηση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, ήταν ότι “τα σχολεία μας πάντα ήταν σε καλή κατάσταση”. Όμως το πιο ενδιαφέρον έχει η θέση που διατύπωσε ο δήμαρχος, ότι δηλαδή ο Δήμος δεν έχει δυνατότητα να συναλλάσσεται με τους 100 διευθυντές των σχολείων του Δήμου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία τους και γι’ αυτό τη δουλειά της αξιολόγησης των τεχνικών προβλημάτων των σχολικών κτιρίων θα πρέπει να την κάνουν οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας!...

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Γιάννης Χριστόπουλος, “μόλις κλείσουν τα σχολεία υπάρχουν έγγραφα των διευθυντών προς τη διοίκηση για να υπάρξουν παρεμβάσεις το καλοκαίρι ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά όταν ξανανοίξουν. Όμως δεν γίνεται τίποτα γιατί δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος”. Έτσι, συνέχισε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, το Σεπτέμβρη ξανανοίγουν τα σχολεία “με χιλιάδες προβλήματα και γίνεται ένα πασάλειμμα, με πολλά έξοδα και αποτέλεσμα μηδέν”.

Ο Γιάννης Χριστόπουλος έκανε και συγκεκριμένη πρόταση για την οργάνωση της διαδικασίας για τη συντήρηση και επισκευή των σχολικών κτιρίων, να δημιουργηθεί δηλαδή “άμεσα Τμήμα Εκπαίδευσης στην Τεχνική Υπηρεσία και με (ηλεκτρονική) εφαρμογή οι διευθυντές των σχολείων να στέλνουν τα αιτήματα, να γίνεται η αξιολόγηση και οι παρεμβάσεις το καλοκαίρι”.

Π. ΝΙΚΑΣ

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, απάντησε ότι τέτοιο τμήμα που πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να δημιουργηθεί γιατί χρειάζεται να υπάρχουν ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, ηλεκτρολόγου, μηχανικού πυρασφάλειας και διάφορες άλλες, που όπως τόνισε λείπουν γενικότερα από το Δήμο. 

Ο κ. Νίκας είπε ότι ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να συναλλάσσεται για τις συντηρήσεις και τις επισκευές στα σχολικά κτίρια με κάθε έναν από τους 100 διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου και πως αυτή τη δουλειά θα πρέπει να την κάνουν οι δύο διευθυντές εκπαίδευσης στο Νομό: “ Όταν έχουμε 100 σχολεία, 100 διευθυντές, 100 υποδιευθυντές, δεν είναι δυνατόν ο Δήμος, όσο και αν έχει την καλύτερη διάθεση, να συναλλάσσεται και με τους 100. Ο δήμος πρέπει να συναλλάσσεται με τους διευθυντές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης -τους το λέω πολλές φορές- οι οποίοι πρέπει να συγκεντρώνουν τα προβλήματα, να τα αξιολογούν σε σχέση με τις δυνατότητες τις οικονομικές και τις τεχνικές που έχει ο Δήμος και να τα προχωράμε. Δεν έχει γίνει δυστυχώς αυτό μέχρι τώρα αλλά εν πάση περιπτώσει ας ελπίσουμε ότι θα γίνει με τη νέα δημοτική αρχή γιατί αυτό είναι το σωστό και πρέπει να γίνεται”.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σχολεία του Δήμου, ο δήμαρχος ανέφερε ότι η τοποθέτηση του Γιάννη Χριστόπουλου αδικεί τη δημοτική αρχή και ότι “τα σχολεία μας πάντα ήταν σε καλή κατάσταση”. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν εργολαβίες σε εξέλιξη για τις συντηρήσεις και επισκευές και πως “ένα μήνα πριν τα σχολεία, στις αρχές Αυγούστου, θα γίνει σύσκεψη να δούμε πως πάνε οι εργολαβίες ή το τι προβλήματα έχουμε”.

Ο δήμαρχος κ. Νίκας αναφέρθηκε και στο Πολυκλαδικό, σημειώνοντας ότι από το νέο αξίωμα στο οποίο εξελέγη, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη γενναία χρηματοδότηση που χρειάζεται την επισκευή του σχολικού συγκροτήματος. 

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο 18ο Δημοτικό ο κ. Νίκας είπε ότι “συνεννοήθηκα και με την εκπροσώπησή του Σχολείου για το τι πρέπει να κάνομε. Έχουν και μηχανικούς στο Σύλλογο”, ενώ αναφέρθηκε και γενικότερα στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σημειώνοντας ότι “προσφέρουν βοήθεια όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και τα προβλήματα που λύνουν”. 

Τέλος σημειώνεται ότι ο Γιάννης Χριστόπουλος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο του, 10ο Δημοτικό Καλαμάτας, με την πυρασφάλεια που είναι εκτός λειτουργίας δύο χρόνια τώρα, μαζί με το συναγερμό, παρότι στο σχολείο φιλοξενείται Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών όπου είναι όρος τα ΚΔΑΠ να λειτουργούν σε σχολεία με πυρασφάλεια. 

Σχετικά ο δήμαρχος είπε τα ζητήματα με την πυρασφάλεια θα αντιμετωπιστούν με το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, ενώ επίσης ανήγγειλε την υλοποίηση έργων για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας σε σχολικές μονάδες παιδιών με αναπηρίες και κινητικές δυσκολίες. 

Στ.Μ.