Τρίτη, 16 Μαϊος 2023 17:35

Σχολικές ομάδες από Σλοβακία, Βουλγαρία και Τουρκία στο 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Σχολικές ομάδες από Σλοβακία, Βουλγαρία και Τουρκία στο 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS

Η εξοικονόμηση ενέργειας ήταν το κεντρικό θέμα των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνάντησης σχολικών ομάδων από τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία στο 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, από τις 8 μέχρι τις 12 Μαΐου. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS “ECO : Ecological Environmental Education in a European Context”.

Όπως σημειώνει το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, «οι καθηγητές και οι μαθητές των σχολείων που επισκέφθηκαν το 5ο Γυμνάσιο αφού παρουσίασαν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στη χώρα τους, στην πόλη τους και στο σχολείο τους, συνεργαζόμενοι σε μεικτές ομάδες, πραγματοποίησαν δραστηριότητες σε σχέση με την βιωσιμότητα και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Γνώρισαν από κοντά το παράδειγμα μιας ‘'πράσινης'' πόλης (αρχαία Μεσσήνη) από το παρελθόν και πρότειναν εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης της ενέργειας στην καθημερινότητά μας δημιουργώντας τον δικό τους ‘'ECO'' οδηγό. Παρακολούθησαν την παράσταση “Suppliant women”(=Ικέτιδες) του Αισχύλου από Royal Academy of Dramatic Art, London, στα πλαίσια του διεθνούς, νεανικού φεστιβάλ αρχαίου δράματος της Μεσσήνης.

Επισκέφθηκαν την αρχαία Ολυμπία, ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Καλαμάτας, στο κάστρο και στο αρχαιολογικό μουσείο αλλά και στον εκθεσιακό χώρο της συλλογής ελληνικών ενδυμασιών Καρέλια, δοκίμασαν τοπικά φαγητά και χόρεψαν ελληνικούς, παραδοσιακούς χορούς.

Επόμενος σταθμός για τους μαθητές και τους καθηγητές του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας η Τουρκία, όπου θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες σε σχέση με το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στο σχολείο Goicuk ihsaniye Anadolu Lisesi των εταίρων μας στα τέλη Νοεμβρίου 2023».