Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 10:55

Πεζοπορία στη Νέδα από τους Αυλωνίτες που καλούν σε μια αξέχαστη εμπειρία

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 
Το άλλο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η φετινή πεζοπορία της Νέδας, την οποία κάθε χρόνο διοργανώνουν οι Αυλωνίτες, στη μνήμη του αείμνηστου προέδρου του χωριού, Σωτήρη Λαμπρόπουλου, ο οποίος και είχε ξεκινήσει αυτές τις εξορμήσεις στο πανέμορφο ποτάμι. 

Φέτος την πεζοπορία διοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος του Δήμου Τριφυλίας (Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ. ), η Τοπική Κοινότητα Αυλώνας, o Σύλλογος Γυναικών Αυλώνας «Η ΡΕΑ», ο Σύλλογος Αυλωνιτών  Τριφυλίας, φυσιολατρικοί σύλλογοι, θαυμαστές της φύσης, νέοι Αυλωνίτες. 

Οι διοργανωτές σημειώνουν: “Το μοναδικό ποτάμι με θηλυκό όνομα στην Ελλάδα, όπου η μυθολογία πλέκει με την ιστορία και το ανεπανάληπτο φυσικό περιβάλλον. Όταν η Ρέα γέννησε τον Δία, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα, η οποία ήταν η θεότητα των νερών. Εκείνη θήλασε το βρέφος μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ, το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι στο Λύκαιο, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι που πήρε το όνομά της. 

Πεζοπόροι από όλη σχεδόν την Ελλάδα γίνονται μια παρέα, περνούν μια μαγευτική μέρα, απολαμβάνοντας το μοναδικό θαύμα της φύσης, την ξεχωριστή ΝΕΔΑ.

Το φαράγγι, οι πέτρινες γέφυρες, οι εντυπωσιακοί καταρράχτες, το στόμιο, η μοναδική σήραγγα μας περιμένουν!!!                                  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αναχώρηση από το γήπεδο της Αυλώνας, με  αγροτικά αυτοκίνητα, στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου για το γεφύρι της Αρχαίας Φιγαλίας (στο ύψος του χωριού Περιβόλια Ολυμπίας).

Πεζοπορία μέσα στο φαράγγι σε μήκος 8  χλμ. περίπου.

Στάση στο πέτρινο γεφύρι, γύρω στις 1.30 μ. μ, για ξεκούραση και κολατσιό με τοπικά προϊόντα (ντομάτα-τυρί-ψωμί-καρπούζι), με την επιμέλεια του Τοπικού Συμβουλίου Αυλώνας, προσφορά  ντόπιων παραγωγών.

Πορεία για τους καταρράχτες, απολαυστικό μπάνιο.

Κατεβαίνουμε με σκοινί στην είσοδο του στομίου. Απαιτείται ιδιαίτερη ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Διάσχιση της μοναδικής σήραγγας μήκους 80 μ. 

Περπάτημα στις όχθες του ποταμού, φθάνουμε στον τρίτο καταρράχτη.

Τέλος διαδρομής στις 6.30 -7.00 μ.μ περίπου. Αυτοκίνητα θα μας μεταφέρουν στην Αυλώνα(Στο γήπεδο υπάρχουν ντους και χώρος για αλλαγή ρούχων).

Γιορτή λήξης στην πέτρινη πλατεία της Αυλώνας, με τήρηση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας, καλωσόρισμα που επιμελείται ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Αυλώνας,  δωρεάν φαγητό προσφορά του Δήμου μας , καλή μουσική.  Όλοι μαζί , πεζοπόροι και κάτοικοι θα περάσουμε  μια αξέχαστη βραδιά,  μακριά από τα καθημερινά προβλήματα.    

Η διαδρομή απαιτεί ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ  ΠΡΟΣΟΧΗ!!!  Βαθμός  δυσκολίας (++).

Η διάβαση γίνεται με προσωπική ευθύνη των συμμετεχόντων.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης , περί της ανάληψης της προσωπικής ευθύνης,  και  για τους ανήλικες συμμετέχοντες υποβολή της υπ/νης δήλωσης από τους συνοδούς τους.

(έντυπα υπεύθυνων δηλώσεων θα διατίθενται και στο σημείο εγγραφής και εκκίνησης)

Η επιβάρυνση για τον κάθε συμμετέχοντα είναι 5 ευρώ.(έξοδα μεταφοράς προς και από το ποτάμι)

Οι συμμετέχοντες πρέπει να γνωρίζουν υποχρεωτικά  κολύμπι και απαραίτητα χρειάζεται μαγιό - σορτσάκι, κατάλληλα παπούτσια και να προσαρμόζονται στις οδηγίες  των οδηγών.

Ξεχωριστή  συμβολή στην ασφαλή διάβαση έχει το ΣΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ  (Παράρτημα Καλαμάτας).

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής  στα τηλέφωνα:

6944291928 (Αλέξανδρος Κουτρουμπής, Αντιδήμαρχος)

6947201568 (Βασίλης Βουδούρης, Πρόεδρος Τ.Κ. Αυλώνας),

 6977191331 (Γιάννης Χριστόπουλος) και στο site  https://www.dimostrifylias.gr/  του Δήμου Τριφυλίας.

      ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Απαραίτητα ενημερώνετε τους οργανωτές για τυχόν προσωπικό σας σοβαρό πρόβλημα υγείας (αλλεργία, άσθμα, επιληψία, καρδιολογικό πρόβλημα).

Ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει και να σέβεται τις δυνατότητες καθώς και τις αδυναμίες του.

Φροντίζουμε ΟΛΟΙ στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και ομαδικότητας με τους συνοδοιπόρους μας.

Επιδεικνύουμε καλή διάθεση, αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης.

Όσοι -ες επιθυμούν να συνοδευόσουν πεζοπόρους χωρίς να συμμετάσχουν στην πεζοπορία, σας ενημερώνουμε πως στην πλακόστρωτη πλατεία της Αυλώνας υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία, σύγχρονα ωραία καφέ και ταβέρνες (Τουρίστας – Αρμπαρόριζα - Ταβερνείο της Αρετής κ.α.),  ενώ μπορείτε να περπατήσετε στα σοκάκια του όμορφου χωριού.

 

 ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.

Τοπική Κοινότητα Αυλώνας

Σύλλογος Γυναικών Αυλώνας «Η ΡΕΑ»

Σύλλογος Αυλωνιτών  Τριφυλίας"