Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 21:19

“Έχουμε έναν πρωθυπουργό που χαριεντίζεται με τους βιομηχάνους και δεν έχει δει 4 χρόνια τα συνδικάτα”

“Έχουμε έναν πρωθυπουργό που χαριεντίζεται με τους βιομηχάνους και δεν έχει δει 4 χρόνια τα συνδικάτα”

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Ο πρωθυπουργός χαριεντίζεται με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και είναι ο μοναδικός που στα τέσσερα χρόνια της θητείας του δεν έχει συναντηθεί με τα συνδικάτα, τόνισε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, Γιάννης Παναγόπουλος, στην ομιλία του το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι αυτοκόλλητη με τις εργοδοτικές οργανώσεις, υπογράμμισε ωστόσο ότι στα 100 χρόνια ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα κυβερνήσεις έπεσαν, βασιλείς έφυγαν, δικτατορίες κατέρρευσαν, ωστόσο τα συνδικάτα παρέμειναν ζωντανά. Και διατύπωσε την πεποίθηση ότι θα παραμείνουν ζωντανά αρκεί οι νέοι συνδικαλιστές να μπορέσουν να εκφράσουν τις ανάγκες των σημερινών εργαζομένων, των εργαζόμενων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπως είπε χαρακτηριστικά, εκείνων που σαν νομάδες γυρνούν πότε στη μία δουλειά και πότε στην άλλη…

Η εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ιδρυτικού μέλους της ΓΣΕΕ, έγινε στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου και ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του, Σωτήρη Τσώνη, ο οποίος υποστήριξε ότι με τις πρόσφατες εξελίξεις και τις αποφάσεις των θεσμών για την Ελλάδα, “τα δύσκολα πέρασαν αλλά έρχονται τα χειρότερα” για τους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρο Καλαμάτας τόνισε ότι για να μπορέσει η κοινωνία να αποφύγει τα χειρότερα θα πρέπει όλοι οι κοινωνικοί εταίροι μέσα από τον κοινωνικό διάλογο να πάρουν υπεύθυνες αποφάσεις που θα υπηρετούν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μίλησε για “έναν νεαρό που το ψέμα του το έχει πιστέψει τόσο πολύ ώστε το επαναλαμβάνει συνέχεια”. Πρόκειται για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος, όπως τόνισε ο Γιάννης Παναγόπουλος, προέβη σε νέα πρόκληση προς τα συνδικάτα, λέγοντας ότι είναι “εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων”.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την κυβέρνηση σημείωσε ότι “θέλω να θυμίσω ότι είναι η μοναδική κυβέρνηση που δεν έχει συναντηθεί με τα συνδικάτα τέσσερα χρόνια. Θέλω να θυμίσω ότι είναι η μοναδική κυβέρνηση που κάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου τους εργοδότες και συναποφάσισαν να αυξήσουν τις εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων. Θέλω να θυμίσω ότι πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής ο πρωθυπουργός χαριεντιζόταν με τον πρόεδρο του ΣΕΒ”.

Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι “εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες”

και ότι τα συνδικάτα θα συνεχίσουν να είναι ζωντανά “εάν παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, αν δούμε πώς μετασχηματιζεται η παραγωγή και η εργασία, αν ψάξει η νέα γενιά της εργατικής τάξης να δει τί ρόλο πρέπει να παίξουν τα συνδικάτα στην 4η βιομηχανική επανάσταση, την εποχή των μεγάλων τεχνολογικών αλλαγών, της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης, αν δει πώς μπορούμε να εκφράσουμε τους εργαζόμενους που είναι πίσω από τις ψηφιακές πλατφόρμες, που είναι άφαντοι, που είναι νομάδες που γυρνάγε πότε στη μία δουλειά και πότε στην άλλη”.

Τέλος ο Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει ενότητα στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, και έφερε ως παράδειγμα τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρη Τσώνη, σημειώνοντας ότι αν και έχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις “εν τούτοις με την αγωνία που δείχνει για να προωθήσει ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στο νομό, για να ενισχύσει κάθε θετική προσπάθεια που κάνουν άλλα συνδικάτα και η ΓΣΕΕ, αυτό δείχνει ότι να δώσουμε τις μάχες πρώτα και κύρια ενοτικά”.

Μετά τον Γιάννη Παναγόπουλο ο Παναγής Κουμάντος, μέλος παλιάς διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, μίλησε για την ιστορία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας αλλά έκανε και προτάσεις για το πως σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να στηρίξει τους εργαζόμενους. Στη συνέχεια ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Γιάννης Αργείτης μίλησε για το μέλλον της εργασίας.

Ακολούθησε η βράβευση παλαιών συνδικαλιστών, μελών παλιών διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ενώ το βράδυ στο λιμάνι θα γίνει η συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Διονύση Σαββόπουλο.

Στ.Μ.