Τρίτη, 01 Αυγούστου 2023 02:03

Μεγάλη δικαστική δικαίωση των εργαζόμενων στη ΔΕΥΑΚ: Παράνομα δεν καταβάλλεται αποζημίωση στους συνταξιούχους

φωτό αρχείο Η σημερινή πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Σταυρούλα Στραβάκου, ο πρώην πρόεδρος Παναγιώτης Κουφαλάκος και το πρώην μέλος της διοίκησης του Σωματείου, Βενετσάνος Δασκαλάς φωτό αρχείο Η σημερινή πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Σταυρούλα Στραβάκου, ο πρώην πρόεδρος Παναγιώτης Κουφαλάκος και το πρώην μέλος της διοίκησης του Σωματείου, Βενετσάνος Δασκαλάς

Δικαιώθηκαν και στην εκδίκαση της κύριας αγωγής τους οι συνταξιούχοι της ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτης Κουφαλάκος και Βενετσάνος Δασκαλάς, όπως είχαν δικαιωθεί και στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, στους οποίους η Επιχείρηση αρνούνταν τη καταβολή αυξημένης αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης. Το Πρωτοδικείο της Καλαμάτας αποφάσισε ότι παράνομα η ΔΕΥΑΚ, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, δεν έχει καταβάλει στους συνταξιούχους την αυξημένη αποζημίωση, ύψους 15.000 ευρώ στον καθένα. Το δικαστήριο καλεί τη ΔΕΥΑΚ να δώσει την αυξημένη αποζημίωση και με τόκο, καθώς και να πληρώσει μέρος των δικαστικών εξόδων…

 

Μέσα από την τακτική που ακολούθησε η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ επιχειρήθηκε να υπονομευθεί το κύρος του Σωματείου Εργαζομένων, δεδομένου ότι τόσο ο Παναγιώτης Κουφαλάκος όσο και ο Βενετσάνος Δασκαλάς ήταν συνδικαλιστές πρώτης γραμμής, με απώτερο σκοπό το Σωματείο αποδυναμωμένο να μην μπορεί να συνεχίσει τις δυναμικές διεκδικήσεις του για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για το δημόσιο χαρακτήρα της Επιχείρησης, για την υπεράσπιση του νερού ως δημόσιου αγαθού προσιτού σε όλους τους εργαζόμενους. 

Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας μιλά για εμπάθεια ενάντια στους εργαζόμενους, η οποία μάλιστα έχει κοστίσει πολύ ακριβά στη ΔΕΥΑΚ και κατ’ επέκταση στους εργαζόμενους του Δήμου, μέσω των τελών που καταβάλλουν, είτε για δικηγορικές γνωματεύσεις που έχουν κοστίσει χιλιάδες ευρώ, είτε για έξοδα στα δικαστήρια, είτε για χαμένες εργατοώρες στη ΔΕΥΑΚ. 

Το Σωματείο, μετά και τη δικαστική απόφαση, καλεί τη δημοτική αρχή Καλαμάτας να σταματήσει στο εξής να ταλαιπωρεί τους συνταξιούχους και να τους ματώνει οικονομικά στέλνοντάς τους στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν την αποζημίωση που το ίδιο το δικαστήριο αποφάσισε ότι δικαιούνται.

Πιο συγκεκριμένα το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας ανακοίνωσε για την απόφαση του πρωτοδικείου (72/2023) ότι “είναι η δεύτερη στη σειρά δικαστική απόφαση η οποία δικαιώνει τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, που η αγωγή τους στηρίχτηκε στους αγώνες και στις κατακτήσεις  του Σωματείου μας. 

Αγώνες και κατακτήσεις, που η σημερινή Δημοτική αρχή αμφισβητεί και οδηγεί τους εργαζόμενους, που βγαίνουν σε σύνταξη μετά από 35ετή τουλάχιστον υπηρεσία, στα δικαστήρια, ματώνοντας τους οικονομικά. 

Μετά τις περικοπές του μισθού και των δώρων μας, τώρα προσπαθούν να  εξαφανίσουν ακόμα και την πετσοκομμένη από τα μνημόνια πενιχρή αποζημίωση, που αποτελεί εισόδημα επιβίωσης μέχρι να βγει η κύρια και επικουρική σύνταξη. 

Για όλη αυτή την εμπάθεια ενάντια στους εργαζόμενους έχει επιβαρυνθεί οικονομικά η ΔΕΥΑΚ και κατ επέκταση ο Καλαματιανός Λαός, με χιλιάδες ευρώ που αφορούν δικηγορικές γνωματεύσεις, δικαστικά έξοδα και τόκους, πέραν των ανθρωποωρών των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΚ που ασχολούνται.

Καλούμε τη Δημοτική αρχή και τους Δημοτικούς συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν την ψήφο των εργαζομένων, να πάρουν ξεκάθαρη θέση. 

    Είμαστε αποφασισμένοι όχι μόνο να μην δεχτούμε άλλες μειώσεις στα κεκτημένα μας, αλλά και να πάρουμε πίσω όλα τα χαμένα από το 2010, που για μας δεν είναι ξεχασμένα.

Απαιτούμε

-Εφαρμογή κατά γράμμα της Κλαδικής μας σύμβασης και εφαρμογή του κανονισμού εργασίας.

-Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, που τις τελευταίες ημέρες του καύσωνα δεν τηρήθηκαν ούτε τα συμφωνημένα και με ευθύνη των εργαζομένων, που από φιλότιμο εργάστηκαν με κίνδυνο της υγείας τους για να μη λείψει το νερό σε κανέναν συμπολίτη μας

-Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Άμεση προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ, για όλες τις απαραίτητες ειδικότητες όπως αυτές προβλέπονται  στον Ο.Ε.Υ, που με αγώνες κατακτήσαμε”.

Στ.Μ.