Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 21:09

Μικρά από την Kalamata Journal: Η εικόνα της δημοτικής αρχής Καλαμάτας

Χθες, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σαράντος Μαρινάκης, αναγκάστηκε να αποσύρει από την ημερήσια διάταξη θέμα για την απευθείας αγορά ακινήτου στο χωριό Πελεκητό, του πρώην Δήμου Αρφαρών, για την επέκταση της πλατείας. 

Για να ληφθεί η απόφαση χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία όμως εκείνη την στιγμή απουσίαζαν από τη συνεδρίαση αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας (όπως και των μειοψηφιών), ανάμεσά τους και αντιδήμαρχοι. 

Απουσίαζε επίσης ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, που αποχώρησε για κάποια ώρα από τη συνεδρίαση προκειμένου να παραστεί ως ομιλητής σε κάποια εκδήλωση. 

Ήταν άλλη μια στιγμή που η δημοτική αρχή έδωσε την εικόνα ότι δεν έχει συγκροτημένη συμμετοχή στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων. 

Τέτοια εικόνα παρατηρείται σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπης, όπου αντιδήμαρχοι και άλλα μέλη της πλειοψηφίας προσέρχονται συνήθως με μεγάλη καθυστέρηση, προκαλώντας τη δυσφορία του προέδρου της Επιτροπής, αντιδήμαρχου Σαράντου Μαρινάκη. 

Και δεν είναι μόνο ότι προσέρχονται με καθυστέρηση κάποια από τα στελέχη της δημοτικής αρχής αλλά αντιδρούν κιόλας εάν τους γίνει παρατήρηση από τον πρόεδρο. 

Μάλιστα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αντιδήμαρχοι μιλούσαν στα κινητά τους τηλέφωνα έξω από την αίθουσα ενώ μέσα συζητούνταν θέματα αρμοδιότητάς τους. 

Αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων του Δήμου Καλαμάτας. 

Οι αντιπολιτεύσεις διαμαρτύρονται έντονα για έλλειψη σεβασμού απέναντί τους από στελέχη της δημοτικής αρχής, παρότι αναγκάζονται, για να είναι συνεπείς απέναντι στο θεσμικό τους ρόλο, να αφήνουν τις επαγγελματικές και άλλες υποχρεώσεις τους, να αφιερώνουν πολύ χρόνο στη μελέτη των θεμάτων, ώστε να εκπληρώσουν την αποστολή που τους ανέθεσαν οι πολίτες με τη ψήφο τους. 

Αυτή η στάση, σημειώνουν δημοτικοί σύμβουλοι, όχι μόνο της αντιπολίτευσης, υποδηλώνει αλαζονική συμπεριφορά, η οποία οδηγεί σε συνέπειες όπως η απόσυρση θεμάτων από συλλογικά όργανα ή η αδυναμία λήψης αποφάσεων που η δημοτική αρχή πίστευε ότι θα επιβάλει, όπως έγινε με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα αντιπλημμυρικά του Νέδοντα ή με τα τραπεζοκαθίσματα στην ανάπλαση της Ναυαρίνου κ.ά. 

Η εικόνα που βγάζει η ομάδα της δημοτικής αρχής δεν ξέρουμε πόσο ικανοποιημένο αφήνει το δήμαρχο Καλαμάτας, πάντως στους πολίτες που μπορεί να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από το διαδίκτυο δεν γίνεται να μην προκαλεί εντύπωση όταν ακούει τον πρόεδρο του Σώματος να ζητά από δημοτικούς συμβούλους να φωνάξουν απ’ έξω αντιδημάρχους και να βλέπει κενά στα έδρανα των αντιδημάρχων….

Στ.Μ.