Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 18:00

Μικρά από την Kalamata Journal: Η Καλαμάτα και η περιφέρεια

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, δεν έγινε καμία αναφορά ούτε από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης ούτε της συμπολίτευσης, για το πάρα πολύ σοβαρό θέμα για τη χώρα, τη Μεσσηνία, την Καλαμάτα, που είναι τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021.

Τα πρώτα αυτά αποτελέσματα δείχνουν μια μικρή αύξηση του πληθυσμού του Δήμου Καλαμάτας και μια μεγάλη μείωση του πληθυσμού όλων των υπόλοιπων Δήμων της Μεσσηνίαςς.

Δείχνουν επίσης ότι στο Δήμο Καλαμάτας οι γυναίκες είναι πάνω από 2.000 περισσότερες από τους άντρες, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους Δήμους, δηλαδή της Τριφυλίας, της Μεσσήνης, της Πύλου-Νέστορος, της Οιχαλίας, της Δυτικής Μάνης, οι άντρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες. 

Ο πληθυσμός του Δήμου Καλαμάτας είναι 71.894 άτομα από 69.849 το 2011. Θεωρείται βέβαιο ότι η αύξηση του πληθυσμού θα αφορά μόνο την πόλη της Καλαμάτας, άντε και τη Βέργα. 

Πολλές φορές ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, έλεγε, όταν ήταν δήμαρχος Καλαμάτας, ότι για να έχει προοπτική η πόλη πρέπει να έχει ζωντάνια και δυναμική και η περιφέρεια του Νομού, γιατί οι κάτοικοι της περιφέρειας τροφοδοτούν την οικονομία του πολεοδομικού συγκροτήματος. 

Θα ήταν χρήσιμη μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για αυτό το ζήτημα. Εκτός αν υπάρχει η άποψη στο Δήμο ότι της Καλαμάτας της αρκεί το εισόδημα από τον τουρισμό. Φέτος πάντως, που υπάρχει τουρισμός, το εισόδημα των επαγγελματιών δεν φαίνεται να είναι και τόσο ικανοποιητικό. 

Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το τι φταίει και τα χωριά του Δήμου εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης. 

Να πάρουμε για παράδειγμα τα χωριά του πρώην Δήμου Αλαγονίας, που τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν το 2019, με τις διαβρώσεις και κατολισθήσεις, ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί. 

Τρία χρόνια μετά και υπάρχουν ακόμη χωματόδρομοι στην Αλαγονία, λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία, σε ένα χωριό όπου η Κοινότητα, Σύλλογοι και δημιουργικοι άνθρωποι υλοποιούν πάρα πολύ ενδιαφέρουσες και καινοτόμες δράσεις.

Στα χωριά του πρώην Δήμου Αλαγονίας με την πρώτη δυνατή βροχή ή έναν δυνατό αέρα μπορεί να κοπεί το ρεύμα για ώρες, με ό,τι αυτό σημαίνει σε μια ορεινή περιοχή την χειμερινή περίοδο. 

Στην Αρτεμισία και την Αλαγονία μετά την καταστροφική φωτιά του 2007 έφτιαξε ο Δήμος τα κτίρια των σχολείων αλλά δεν αξιοποιήθηκαν. 

Στην περιοχή υπάρχει επίσης το κτίριο του Αγροκήπιου, που επίσης δεν έχει αξιοποιηθεί και ένας σχεδιασμός της προηγούμενης δημοτικής αρχής για χρήση αυτού του κτιρίου στο πλαίσιο συνεργασίας με το πρώην ΤΕΙ Καλαμάτας νυν Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μάλλον έχει ξεχαστεί σε κάποιο συρτάρι. 

Το να γίνουν τα παραπάνω και πάρα πολλά ακόμη που δεν τα ξέρουμε θα δημιουργήσουν κίνητρο ώστε άνθρωποι που έχουν κουραστεί ή απογοητευτεί από τη ζωή στην πόλη να εγκατασταθούν στην περιοχή και να αρχίσουν να δημιουργούν. 

Αντί γι’ αυτά όμως έχουμε αναπλάσεις πολλών εκατομμυρίων στη Ναυαρίνου, στην κεντρική ζώνη της πόλης, στην ανατολική γειτονιά, έχουμε βιοκλιματικές αναπλάσεις πλατειών, πάρκα τσέπης κ.ά που μπορεί να είναι χρήσιμα αλλά, επαναλαμβάνουμε, στα χωριά κεντρικοί δρόμοι είναι επί χρόνια χωματόδρομοι γιατί ο Δήμος από τις αρχές του 2019 μέχρι σήμερα δεν έχει αποκαταστήσει το πρόβλημα των κατολισθήσεων. 

Περιμένουμε λοιπόν να ακούσουμε την άποψη των δημοτικών παρατάξεων σχετικά με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής για το Δήμο Καλαμάτας και για την εγκατάλειψη και συρρίκνωση της περιφέρειας και της υπαίθρου. 

Στ.Μ.